Main Content

Dunajská Streda môže byť v budúcnosti majstrom, aj keď...

nedeľa, 20. november 2016 16:22 | Autor: Filip Chudý

Dunajská Streda môže byť v budúcnosti majstrom, aj keď...
Dunajská Streda môže byť v budúcnosti majstrom, aj keď... | zdroj: © TASR

Dunajskostredský DAC prvýkrát nastúpil na novej verzii svojho štadióna a hneď sa to prejavilo. Majiteľ klubu chce v budúcnosti titul, pre ktorý veľa robí. No môže ho aj získať?

Komentár Filipa Chudého

Dunajskostredčania sa vrátili na vlastný štadión, resp. skôr by sa dalo povedať, že ešte viac-menej len na stavenisko, čo sa hneď prejavilo. Na vlastnej pôde totiž zaslúžene porazili stále úradujúceho majstra z Trenčína, aj keď ten v tomto ročníku patrí, podobne, ako Dunajská Streda, medzi najväčšie sklamania. Bolo priam neuveriteľné, že mužstvo, ktoré sa pred dvoma týždňami bálo prejsť proti Slovanu za polovicu a len betónovalo, zrazu napádalo rozohrávku súpera a vo veľkom útočilo, za čo bolo odmenené. No výsledok ani tak nebol podstatný, ako niečo iné.

Pred majiteľom DAC-u Oszkárom Világim treba dať klobúk dole. Odhodlal sa vybudovať niečo, čo sa na Slovensku pred ním nikomu nepodarilo. A hoci Žilina vďaka Jozefovi Antošíkovi má štadión a aj akadémiu, v Dunajskej Strede sa predsa len pokúšajú o ešte niečo väčšie, čo sa už približuje európskemu nadštandardu, resp. to tak bude.

Nejde síce o žiaden supermoderný päťhviezdičkový štadión, ktorý ani 23-tisícové mesto nepotrebuje, no aj plánovaný 13-tisísový variant bude bohato stačiť a stane sa z neho na Žitnom ostrove chrám futbalu. Už polovičná ochutnávka proti Trenčínu dáva tušiť, že slovenský futbal sa má na čo tešiť.

Pritom ešte viac ako štadión môže DAC-u pomôcť plánovaná akadémia. Niečo podobné v takom rozsahu na jednom mieste nikde inde na Slovensku nie je a tak skoro ani nebude, hoci Slovan podobný počet ihrísk vo svojej akadémii má, ale na dvoch miestach. Práve táto akadémia môže byť v budúcnosti najväčšou zbraňou Dunajskej Stredy, pričom už majiteľ klubu sa nechal počuť, že chce titul, ktorý podľa jeho slov aj získajú.

Na základe týchto investícií sa naozaj v budúcnosti môže stať, ba to treba aj očakávať, že Dunajská Streda bude útočiť na titul, pretože takýto podobný projekt sa proste v slovenskom prostredí skôr či neskôr do popredia dostane. No už si netrúfame predpovedať, či raz nastane situácia, že DAC 1904 Dunajská Streda bude po poslednom kole na prvom mieste.

Stať sa to síce môže, no už teraz tvrdíme, že len vtedy, keď bude v danom ročníku Dunajská Streda jasne najlepšia. Ak bude najväčším súperom len vyrovnaná, titul získa ťažko. Futbal je totiž spoločenský fenomén, práve v ňom sa najviac odrážajú vášne spoločnosti, pričom hádam netreba dopodrobna vysvetľovať, aké špecifiká sú na Slovensku. Hrdí Slováci by totiž ťažko vedeli stráviť „pikantnejšie“ oslavy titulu, až by ich radšej chceli prekaziť...

A tým sa dáva do popredia druhý problém DAC-u na ceste za prípadným titulom. Majstrom sa totiž môže stať iba ten, kto vie vyhrávať nielen doma, ale aj vonku, čo Dunajská Streda dlhé roky nevie a vlastne zrejme ani nikdy nevedela. Keď totiž zbadajú jej hráči na dopravnej značke prečiarnutý názov vlastného mesta, už prehrávajú 1:0. A za predpokladu, že budú útočiť na titul, by to mali u ostatných slovenských súperov ešte ťažšie ako teraz.

Ale v tejto chvíli sa hlavne tešme z toho, že v Dunajskej Strede sa niečo podobné buduje, pretože to bude na prospech celého slovenského futbalu, pričom buďme radi aj za to, že už teraz ohlasuje majiteľ klubu záujem o titul. Veď koľko slovenských klubov si dáva verejne za cieľ titul a zároveň aj reálne preto niečo robí? Ak sa nájdu v jednom ročníku dva, aj to už býva veľa. DAC teda môže oživiť stojaté vody našej ligovej scény, čo je len dobre.