Main Content

T. J. Oshie je za zmenu pravidiel pri samostatných nájazoch

pondelok, 21. november 2016 14:25 | Autor: Dávid Lech

T. J. Oshie je za zmenu pravidiel pri samostatných nájazoch
T. J. Oshie je za zmenu pravidiel pri samostatných nájazoch | zdroj: © TASR

Jeden z najlepších nájazdových špecialistov súčasnosti, T.J. Oshie, žiada od vedenia ligy úpravu pravidiel pre shootouty v NHL.

Na jeho veľkolepé nájazdové predstavenie na ZOH 2016 v Soči si pamätá zrejme každý hokejový fanúšik. Zápas základnej skupiny A medzi USA a Ruskom po nerozhodnom stave 2:2 dospel až do shootoutov. Z nájazdovej lotérie si Američan T.J. Oshie urobil „one man show,“ keď zo šiestich pokusov štyrikrát prekonal brankára Bobrovského a USA vydobyl cenné víťazstvo.

Keď som premenil prvý, povedal som si ‚Urobím to isté a Bobrovskij o tom nebude vedieť.‘ No potom som to akosi zmenil, ani som si to neuvedomil,“ spomína si T.J. Oshie pre nhl.com na priam legendárne nájazdy. Doposiaľ si pamätá, akým spôsobom dokázal prekonať ruského brankára.

Novinár Tom Gulitti ale oslovil hráča Washingtonu Capitals z iného dôvodu. 29-ročný krídelník, ktorého momentálne trápi zranenie v hornej časti tela, je totiž zástancom zmeny pravidiel u samostatných nájazdov. Minulý týždeň generálni manažéri NHL diskutovali aj o možnej úprave pravidiel, ktoré v súčasnosti zakazujú, aby rovnaký hráč opakoval svoj pokus pri nájazdoch až do chvíle, kedy ich neabsolvuje každý hráč daného tímu.

Oshie chce, aby exekútor mohol po troch nájazdoch ľubovoľne pristupovať k shootoutom. „Myslím si, že nájazdy sú zábava, takže som určite „za.“ Samozrejme, som asi trochu zaujatý, pretože ich mám veľmi rád.

Americký reprezentant premenil 36 zo 66 pokusov v kariére, čo činí vynikajúcu 54,5-percentnú úspešnosť. Medzi aktívnymi hráčmi s minimálne desiatimi nájazdmi sú na tom lepšie len Jacob Silfverberg (18 z 30, 60%) a Brandon Pirri (10 zo 17, 58,8%). So sedemnástimi rozhodujúcimi nájazdmi je Oshie v historickej štatistike najlepší spoločne s Patrickom Kaneom a Fransom Nielsenom.

Vypracovať sa medzi špičku nájazdových špecialistov ale stálo Oshieho mnoho času. Trénuje ich od malička. „Keď trénujete ako dieťa, na konci každého tréningu máte možnosť chodiť nájazdy. Tá moja kľučka do forehandu, to už robím od svojich dvanástich,“ usmieva sa.

Jeho umenie vyzdvihli aj brankári Washingtonu Braden Holtby a Phililpp Grubauer, ktorí jeho pokusom častokrát čelia na tréningoch. „Je v tom skutočne dobrý, snaží sa brankára rozhýbať a ide mu to,“ tvrdí prvý menovaný. Nemec Grubauer dodáva: „Je neuveriteľný. Pre nás brankárov je náročné ho prečítať. Či už ide pomaly alebo rýchlo, má skvelé ruky.

Hokejista, ktorý preferuje pomalší rozbeh a zväčša svojím pohybom a kľučkami motá brankárom hlavu, ale svoju efektivitu nepreceňuje: „Mám niekoľko pohybov a viaceré z nich nie sú ani príliš pohľadné. Ide len o to, že dostanem puk do brány. Som si istý, že v lige je hneď niekoľko hokejistov, na ktorých je väčšia radosť sa pozerať.

Rada ligy možnosť exekúcie samostatných nájazdov jedným hráčom po troch sériách zatiaľ nezamietla a bude sa tým ešte zaoberať. V budúcnosti sa tak možno opäť dočkáme veľkolepého predstavenia Oshieho, ktorý svojimi nepredvídateľnými kúskami v samostatných nájazdoch prakticky sám rozhodne o osude zápasu.