Main Content

Slováci môžu závidieť. V Česku zarábajú hokejisti podstatne viac

utorok, 22. november 2016 13:13 | Autor: Dávid Lech

Slováci môžu závidieť. V Česku zarábajú hokejisti podstatne viac
Slováci môžu závidieť. V Česku zarábajú hokejisti podstatne viac | zdroj: TASR, pixabay.com

Manažér tímu HC Energie Karlovy Vary Miroslav Vaněk exkluzívne prezradil, aké platy poberajú hráči v jeho tíme – teda v najhoršom celku českej Tipsport extraligy. Väčšina slovenských hokejistov môže len ticho závidieť.

Pred tromi rokmi priemerný plat hokejistu v českej najvyššej hokejovej súťaži 140 000 CZK, čo je po prepočte necelých 5200 eur. Tým Karlových Varov tento rok priemerne za mesiac vyplatí hráčovi 90 000 CZK (3329,29€).

Medzi 25 hokejistov sa tak mesačne prerozdelí celkom 2,2 miliónov českých korún – najhorší klub v českej extralige teda za mesiac minie na platy hráčov vyše 81 000 eur, čo je oproti Žiline, ktorá v septembri už tradične zverejnila kvôli transparentnosti platy svojich hráčov, takmer dvojnásobok. Hráči spod Dubňa v úvode sezóny poberali mesačne celkom 44 100€.

Samozrejme, hokejisti z Česka sa platovo nemôžu porovnávať so svojimi krajanmi z NHL, ktorí poberajú niekoľkonásobne vyššie čiastky. Azda najlepšie u našich západných susedov na tom bol v minulosti brankár Milan Hnilička, ktorý v roku 2008 v tíme Liberca zarobil za rok 7 miliónov CZK (vyše 250 000 eur).

Informácie s odvolaním sa na český denník Sport zverejnila stránka sport.tn.nova.cz, ktorá pre čitateľov pripravila taktiež zaujímavý graf zárobkov hráčov na Slovensku, v Česku a v NHL:


zdroj: sport.tn.nova.cz

Aj samotný graf naznačuje, že priemerná mzda hokejistu v českej najvyššej hokejovej súťaži je podstatne vyššia ako najvyšší plat v slovenskej Tipsport lige. Okrem kvality súťaže je preto aj stabilnejšia ekonomická situácia Tipsport extraligy pre našich hráčov taká lákavá – momentálne v nej nájdeme až 51 slovenských hokejistov.