Main Content

Buď zaplatíš, alebo skončí. Otec mladého talentu sa musel kvôli synovi výrazne zadĺžiť

streda, 23. november 2016 12:31 | Autor: Dávid Lech

Buď zaplatíš, alebo skončí. Otec mladého talentu sa musel kvôli synovi výrazne zadĺžiť
Buď zaplatíš, alebo skončí. Otec mladého talentu sa musel kvôli synovi výrazne zadĺžiť | zdroj: pixabay.com

Len pred niekoľkými rokmi bol otec českého talentovaného útočníka postavený pred hotovú vec – buď zaplatí horibilnú sumu alebo jeho 13-ročnému synovi hrozí predčasný koniec kariéry. Otec sa zadlžil a s odstupom času obeta rodičov mladíka prináša svoje ovocie.

Všetko sa to začalo v roku 2011. Podľa otca vtedy 13-ročného talentovaného českého útočníka Vojtěcha Krejčiříka vedenie olomouckého celku zatlačil do rohu a rodičov nútilo podpísať za neplnoletého syna hráčsku zmluvu. Ak by ju nepodpísali, jeho syn nemohol hrať zápasy ani trénovať.

Keď ale nastal čas na prestup mladého útočníka do iného klubu, nastal problém. Vedenie HC Olomouc požadovalo od záujemcu zo Zlína astronomickú čiastku 1,5 miliónov českých korún. Napokon prestúpil za polovicu sumy, ktorú uhradil jeho otec. „Taká čiastka je prehnaná. Za pol milióna vám zoženiem hráča, ktorý má tridsať reprezentačných štartov. On mal 13 rokov. Nikto ani nevie či bude hrať,“ hovoril na súde agent Michal Sivek.

Vysúdiť peniaze späť bolo veľmi náročné. Olomouc sa bránil, že čiastku vyžadoval od zlínskeho klubu, ktorý ale nebol ochotný horibilnú sumu za 13-ročného hokejistu zaplatiť. Platil tak Krejčiříkov otec, ktorý sa kvôli snu svojho syna musel zadlžiť. Súdny spor po odvolaní napokon vyhral a peniaze mu boli vrátené, jeho syn sa ale opäť stal hráčom Olomouca a tak ho musel za čiastku 400 000 CZK vykúpiť druhýkrát. Mladý hokejista sa začal rozvíjať v Chomutove.

Krejčiřík dostal v tíme českého extraligistu vo veku 18 rokov prvú šancu ukázať sa v prvom tíme medzi seniormi. „Po všetkých tých veciach, čo ma stretli, to je paráda. Hovorili o mne kecy, že na to nemám. Teraz som dostal príležitosť za áčko. Je to parádny pocit,“ citovala stránka isport.blesk.cz slová mladého hokejistu, ktorého v kariére najviac podporuje jeho otec: „Otec je tiež šťastný, za toto bojoval a teraz si to užíval z tribúny,“ hovoril po svojom debute v Tipsport extralige po stretnutí s pražskou Spartou.

175 centimetrov vysoký útočník sa naďalej rozvíja v juniorke Chomutova, kde v štyroch stretnutiach stihol pozbierať 6 kanadských bodov a pomaly ale isto sa zrejme zapracuje do prvého tímu extraligového klubu. Napriek tomu ešte všetkým súdnym sporom nie je koniec. Olomouc by mal otcovi Krejčiříka vrátiť ešte pol milióna českých korún, no proti tomuto rozhodnutiu sa odvolal.

S konaním českého tímu nesúhlasí ani muž č. 1 českého hokeja Tomáš Král: „Viem si predstaviť, že sa to mohlo stať. Je to podvod, rodičia hráčsku zmluvu nemali vôbec podpisovať, prípadne sa obrátiť na zväz. Takéto jednanie klubu by som určite riešil,“ uzavrel nepríjemnú situáciu spred minulých rokov, ktoré odráža nepríjemné zaobchádzanie klubov s mladými talentmi, ktoré je rozšírené aj na Slovensku.