Main Content

Aby raz opäť prestúpil hráč zo Slovenska priamo do Realu Madrid

streda, 23. november 2016 13:10 | Autor: Filip Chudý

Aby raz opäť prestúpil hráč zo Slovenska priamo do Realu Madrid
Aby raz opäť prestúpil hráč zo Slovenska priamo do Realu Madrid | zdroj: © TASR

Čo platilo v minulosti, platí aj dnes. Svetové veľkokluby si vyberajú najlepších hráčov planéty, ktorých kupujú za veľké peniaze. Bolo tak aj v spojitosti so Slovenskom, kedy bude opäť?

Komentár Filipa Chudého

Pred nedeľným zápasom Slovana s Ružomberkom bola slávnostne pokrstená kniha o Petrovi Dubovskom, ktorá je v poradí štvrtou publikáciou z edície Belasé legendy. Pamiatka legendárneho Petra Dubovského, jedného z najlepších futbalistov v histórii Slovenska, sa dočkala knižnej pocty, čo si hráč jeho formátu bez pochýb zaslúži, veľa lepších hráčov, ak vôbec, sme nemali.

Až s odstupom rokov si človek vlastne uvedomuje, čo Peter Dubovský dokázal, pretože nikomu nielenže zo Slovenska, ale ani z Česka, s ktorým sme dlho tvorili jeden štát, sa doteraz nepodarilo prestúpiť do najslávnejšieho klubu sveta. A znie to úplne neuveriteľne zvlášť vtedy, ak si uvedomíme, že sa mu to podarilo z našej ligy a nepotreboval na to žiaden medzičlánok.

Je síce pravdou, že aj posledné ročníky federálnej ligy mali svoju kvalitu, pričom sa radili medzi to lepšie, čo futbalová Európa ponúkala, no aj tak sme boli, resp. stále sme a asi aj dlho ešte budeme v očiach západných krajín zaznávaní. No na druhej strane ani vyspelý futbalový svet nemohol byť slepý, preto si všimol, že jeden mladík dáva vo federálnej lige gól za gólom.

Peter Dubovský už ako tínedžer bol najlepším strelcom vtedajšej spoločnej súťaže, pričom Slovanu vystrieľal titul s 27 gólmi a o rok neskôr si pomyselnú korunu kráľa strelcov nasadil na hlavu opäť (24 gólov). Koľko mladíkov od vtedy u nás, alebo aj v Česku malo na svojom konte podobné čísla? Žiaden! Ba nikto sa k tomu ani nepriblížil, pričom kvalita oboch súťaží je menšia, ako bola federálna liga.

Preto niet div, že o hráča sa strhla prestupová bitka a chceli ho prakticky všetky popredné kluby tej doby. Veľa sa hovorilo o Ajaxe Amsterdam, ktorý onedlho na to triumfoval v Lige majstrov, no vyhrala ponuka Realu Madrid, ktorá mala byť najkonkrétnejšia, pričom španielsky gigant splnil hráčovi a aj Slovanu ich požiadavky. Vzhľadom na to, že išlo o rok 1993, bola prestupová suma aj vo svetovom meradle nadštandardná. Spomínala sa deväťmiestna suma v slovenských korunách.

Real Madrid je klub, ktorý si hráčov vyberá a na koho ukáže, toho prakticky vždy získa. Vybral si aj Dubovského, čiže futbalistu, ktorý už ako tínedžer v pohárovom súboji Slovana a Realu zažiaril, čo biely balet nemohol prehliadnuť.

Je veľkou škodou, že nielen na Dubovského dnes už len spomíname. Slovensko malo vo svojej histórii viacero výborných futbalistov svetových rozmerov a nebolo ich málo. Nie sme síce svetová futbalová veľmoc, ale talenty sa u nás rodia a rodiť aj budú. No treba im vytvoriť podmienky, a to nielen materiálne, ale hlavne kvalitatívne, aby slovenskí hráči mali u nás kvalitné žiacke, dorastenecké a aj mužské súťaže, čo dnes nie je.

Čím lepšie ligy budeme mať, tým lepší hráči u nás budú vyrastať. No k tomu sa musíme sami dopracovať, nikto nám nepomôže. Ak tomu tak raz bude, opäť sa môžeme dočkať prestupu slovenského futbalistu do veľkoklubu rangu Realu Madrid, hoc aj z našej ligy. Dá sa to, história nám je svedkom.