Main Content

Takmer vypadli z ligy, teraz porazili slávny Bayern. Rostov je Leicester po rusky

štvrtok, 24. november 2016 16:53 | Autor: Jakub Mihálik

Takmer vypadli z ligy, teraz porazili slávny Bayern. Rostov je Leicester po rusky
Takmer vypadli z ligy, teraz porazili slávny Bayern. Rostov je Leicester po rusky | zdroj: © TASR

Pred rokom a pol sa len tesne vyhli zostupu. V ďalšej sezóne útočili na ruský titul a včera porazili v milionárskej Lige majstrov motivovaný Bayern Mníchov.

Novinári, v snahe o nájdenie novej senzácie v štýle Leicesteru, k anglickému majstrovi prirovnali za ostatných niekoľko mesiacov nespočet klubov. Vrátane Podbrezovej. Ruský FK Rostov však asi najbližšie spĺňa charakteristiku „druhého Leicesteru“.

Zaujímavé na ich príbehu je, že sa odohrával v úplne rovnakom čase, ako práve rozprávka The Foxes. V tom istom čase, akurát o 3500 kilometrov východnejšie, sa asi pred dvoma rokmi FK Rostov ocitol na úplne poslednom mieste ruskej Premier League. Klub, financovaný z verejných zdrojov, doplatil na škrty v regionálnom rozpočte, spôsobené sčasti aj tým, že v kraji museli prijať tisíce ľudí, zasiahnutých bojmi na nedaľekej Ukrajine.  Hráčom i zamestnancom meškali výplaty, hrozili štrajkom a odignorovaním zvyšku sezóny 2014/2015, čo by znamenalo pre klub istý zostup. Aby toho nebolo málo, klub musel zrušiť zmluvu s hlavným trénerom, Igorom Gamulom, pretože povedal, že v tíme už má dosť hráčov tmavej pleti a ďalších už podpísať nechce. 

Tréner s receptom na úspech

V zimnej prestávke prebral klub tréner Kurban Berdyev. V našich zemepisných šírkach absolútne neznámy kouč z Turkménska. V Rusku však uznávaný tréner, ktorý predtým Rubin Kazaň vytiahol z druhej ligy k dvom ruským titulom. Počas svojho kazaňského pôsobenia dokonca porazil v Lige majstrov slávny FC Barcelona v pomere 2:1 na Camp Nou. 

V zime 2014-2015 si Berdyev z úspešnej Kazane do Rostova priviedol skúsených hráčov, ktorí zachraňujúce sa mužstvo upokojili a usmernili rastúce talenty. Rostov po zimnej prestávke vyhral päť z prvých šiestich zápasov a razom sa vyhupol na desiate miesto tabuľky. Do konca sezóny síce ešte prišiel prepad, no klub z mesta na Done sa v najvyššej súťaži tesne zachránil. 

Berdyev v tíme zaviedol účelný futbal, podobný tomu, ktorým Leicester drvil svojich súperov. V rozostavení 5-3-2 vylámal zuby tímom ako Zenit Petrohrad či Spartak Moskva, teda tímom, ktoré disponujú trikrát drahšími kádrami a niekoľkonásobne väčšími rozpočtami. Z hráčov, ktorých „väčšie“ tímy pustili Rostovu na hosťovanie, urobil v priebehu jednej sezóny elitu súťaže. 

„Možno nemáme žiadne hviezdne mená v tíme...Ale dobrý mix mladosti a skúsenosti nám prináša dobré výsledky. Do každého zápasu ideme tak, ako keby bol náš posledný, a preto sa nám darí,“ hovoril v minulej sezóne stredopoliar Rostovu Erochin. 

Rostovčania prakticky až do posledného kola súperili s CSKA Moskva o titul a na historický úspech im chýbali nakoniec len dva body. Viac ako titul však pre klub znamenal postup do Ligy majstrov. Napriek úspechu, pod taktovkou Berdyeva, totiž Rostov naďalej zápasil s finančnými problémami.

Od pásma zostupu k porážke Bayernu

Subjekty, ktorým Rostov dlžil peniaze za to, aby udržali klub v najvyššej súťaži, pred niekoľkými mesiacmi žiadali, aby bol na FK Rostov vypísaný konkurz. Aj preto bola injekcia v podobe prieniku medzi účastníkov Ligy majstrov doslovne životne dôležitá. Nielen z pohľadu získania priamych finančných prostriedkov od UEFA, ale aj pri hľadaní sponzorov. „Európske súťaže vám to vždy uľahčia,“ usmieval sa v lete viceprezident Alexander Šikunov. Narozdiel od Leicesteru, za ktorým stojí thajský miliardár, diery v klubovom rozpočte totiž plátala miestna samospráva, ktorá však už na európsku avantúru klubu nestačila. 

Milionárska súťaž priniesla pre ruský klub porovnanie s tými najlepšími. Do skupiny im žreb pridelil Atlético Madrid a Bayern Mníchov, teda dva tímy, ktoré sa pravidelne dostávajú do semifinále najlepšej súťaže sveta. Preto nebolo prekvapením, keď si z prvých štyroch zápasoch Rostov odniesol „len“ bod za remízu s oveľa európsky ostrieľanejším PSV Eindhoven. 

V piatom kole základných skupín sa však ruskému vicemajstrovi podarilo niečo nevýdané. Iste, už aj v minulosti prišlo na účet veľkoklubov ako Barcelona, Real Madrid či Bayern Mníchov k prekvapeniam. Väčšinou však išlo o fázy súťaže, v ktorých už mali európski giganti postup istý. Rostov však v stredu porazil Bayern Mníchov v čase, keď Bavori potrebovali bodovať naplno, aby sa udržali v hre o prvú priečku, zaručujúcu lepšiu východziu pozíciu pre osemfinále. 
Douglas Costa, Lewandowski či Ribéry mohli len prihliadať odvážnemu výkonu rostovského outsidera, ktorý strelil tri góly a vyhral v pomere 3:2. Aj v tomto zápase sa Rostov prezentoval typickým priamočiarym futbalom, ktorý trestá nepozornosť súpera pri rýchlych protiútokoch. Ako Leicester.

Výnimočnosť tejto výhry dokumentuje aj fakt, že v deň zápasu mala cena kádra Rostovu 79 miliónov eur. Hodnota Bayernu presahovala 582 miliónov eur.  

Ruský celok už dávnejšie stratil šancu na postup do osemfinále Ligy majstrov, výhrou proti Die Roten si však výrazne vylepšil pozíciu pre boj o prienik do Európskej ligy, čo znamená ďalšie možnosti pre príjmy do klubovej pokladnice. Klub tak nebude musieť vyhlásiť bankrot, naďalej bude môcť bojovať o európsky úspech a pokračovanie príbehu, ktorý je len východoeurópskou modifikáciou rozprávky, ktorú Británii závidel celý svet.