Main Content

Na Slovensku vyrástla nová aréna. Šupler hovorí o nadštandarde vo svete (fotky vnútri)

sobota, 26. november 2016 12:44 | Autor: Dávid Lech

Na Slovensku vyrástla nová aréna. Šupler hovorí o nadštandarde vo svete (fotky vnútri)
Na Slovensku vyrástla nová aréna. Šupler hovorí o nadštandarde vo svete (fotky vnútri) | zdroj: © TASR

Už budúci týždeň sa Slovensko dočká novej modernej hokejovej arény, ktorá svojimi parametrami konkuruje nadštandardu v Európe a dokonca i vo svete.

Mestský krytý štadión vo Vranove nad Topľou, na mieste kde v minulosti stálo otvorené klzisko, začali stavať už v roku 2008. Vedenie mesta ale nedokázalo zabezpečiť plný 3,5-miliónový rozpočet a kvôli chýbajúcej čiastke 1,5 milióna sa stavba pozastavila. Po niekoľkých márnych pokusoch sa napokon našiel investor DEJ Invest, s. r. o., ktorý investoval do rozostavanej stavby chýbajúcu čiastku. Štadión je momentálne vo fáze poslednej dostavby a sprístupnený by mal byť už budúci týždeň.

Ukázalo sa, že bolo dobrým rozhodnutím mesta dohodnú sa s investorovom, že dokončí náš zimný štadión, pretože nebolo v našich silách získať takúto veľkú investíciu. Okrem toho, že sa zimný štadión dokončí, tak sa začne v našom meste hrať aj hokej. Je to teda nový šport, ktorý pribudne do nášho mesta,“ cituje slová primátora Vranova nad Topľou Jána Ragana hockeyslovakia.sk.

Z pôvodnej haly sa zachovala iba konštrukcia. Nový štadión bude disponovať ôsmimi šatňami, chladiacou bezčpavkovou technológiou, vymenená či úplne nová je kanalizácia, elektrina, kúrenie i voda. Aréna bude mať k dispozícii modernú elektrickú rolbu a hala bude mať celkovú kapacitu 650 miest, z toho 500 divákov bude mať miesto na sedenie.

Okrem miestneho hokejového klubu si ľad bude môcť užiť aj verejnosť prostredníctvom verejného korčuľovania, ktoré bude stáť symbolické jedno euro. Aby toho nebolo málo, multifunkčná hala, ktorá bude určená aj na kultúrno-spoločenské akcie, ľad nebude roztápať a plocha tak bude k dispozícii permanentne celý rok.

Celok Vranov Bulls sa chce zaoberať predovšetkým prácou s hokejovou mládežou. Nábor na školách priniesol úspech a o hokej v meste je eminentný záujem – do klubu sa prihlásilo 120 žiakov. „Nejde nám o to vychovať hráča NHL, ale aby deti športovali a mali k tomu vzťah,“ povedal pre oficiálnu stránku SZĽH zástupca investora Jiří Zeman.

S výchovou mládeže by mal pomáhať aj dobre známy slovenský tréner Július Šupler: „Rád pomôžem a pripojím sa radou a konzultáciou, aby tu tréneri dobre viedli tréningový proces.“ Úspešného lodivoda, ktorý si spravil výborné meno v celej Európe nová hala pozitívne „dostala“: „Je to stánok, ktorý má parametre viac ako nadštandardu v Európe, možno vo svete. Perfektný ľad, úpravňa vody, chladiaca technika so svetovými parametrami. Ani v Kanade nebýva zvykom, aby v takejto tréningovej hale bolo urobené hľadisko,“ opisuje najväčšie výhody nového stánku vo Vranove. Po kolaudácii by sa mala hala oficiálne sprístupniť 3. decembra, kde by si mali deti užiť oslavu Mikuláša.