Main Content

Prečo je Detroit ,,Red Wings'' či Boston ''Bruins''? Prečítajte si o pôvode názvov klubov NHL (Východná konferencia)

nedeľa, 27. november 2016 11:57 | Autor: Dávid Lech

Prečo je Detroit ,,Red Wings'' či Boston ''Bruins''? Prečítajte si o pôvode názvov klubov NHL (Východná konferencia)
Prečo je Detroit ,,Red Wings'' či Boston ''Bruins''? Prečítajte si o pôvode názvov klubov NHL (Východná konferencia) | zdroj: © TASR

Výber mena je pre klub vždy veľmi dôležitý, zvlášť ak ide o takú prestížnu ligu ako NHL. Len nedávno si svoje meno vybral nováčik z Las Vegas, ktoré v sebe skrýva množstvo odkazov a metafor. O tom ako vznikli názvy klubov NHL vo Východnej konferencií sa dozviete v našom článku.

Boston Bruins – názov „Bruins“ je odvodený od názvu medveďa hnedého v ľudových rozprávkach. Pri vzniku stál Art Ross, ktorého najal majiteľ klubu Charles Adams do funkcie generálneho manažéra. Jednou z jeho prvých úloh bolo vymyslieť názov tímu, ktorý bude odvodený od divokého zvieraťa.  Ross vybral medveďa.

Buffalo Sabres – Seymour Knox III a Northrup Knox vyberali zo zhruba z 13 000 návrhov. Napokon zvíťazili „šable“ – a to vďaka tomu, lebo šabľa je preslávená svojou ostrosťou a prenikavosťou pri útoku a taktiež je rovnako silnou zbraňou pri sebaobrane.

Carolina Hurricanes – bývalý tím Hartford Whalers sa v roku 1997 presťahoval do Caroliny. Rovnako ako v súčasnosti, i v minulosti túto lokalitu sužovali časté silné búrky, či tornáda a tak vznikla prezývka „hurikáni.“

Columbus Blue Jackets – pred vstupom Columbusu do NHL v sezóne 2000/2001 prišlo klubu 14 000 návrhov na názov klubu. Vyhrali to „modré kabáty“ ako symbol odevu vojakov z občianskej vojny. Meno je tak hlboko späté s americkou históriou, tieto kabáty navyše pochádzali práve z Columbusu a zo štátu Ohio svojho času pochádzalo zhruba 320 000 vojakov.

Detroit Red Wings – presný význam „červených krídel“ známy nie je. Celok v minulosti vystupoval aj pod názvom Detroit Cougars a Detroit Falcons, no názov Red Wings sa v „Hockeytowne“ napokon udomácnil najviac. Stoja za ním legendárne osobnosti James Norris a Jack Adams. Krídla sú zrejme odvodené od bývalého tímu Norrisa, ktorý fungoval pod názvom Winged Wheelers, čo má pre zmenu spojitosť s automobilovým priemyslom v Detroite.

Florida Panthers – pôvodný majiteľ klubu Wayne Huizeng si meno „panteri“ pri vstupe klubu do NHL v sezóne 1993/1994 vybral ako apel na ohrozený druh zvieraťa, ktorého je vo voľnej prírode takmer nemožné nájsť. Divoko žijúcich panterov je menej než 100.



Čítajte tiež:
Pôvod názvov tímov NHL
v Západnej konferencii

Montreal Canadiens – prvý vlastník John Ambrose O’Brien nazval tím oficiálne „Club de hockey Canadien.“ Tradičná prezývka „Habs“ je skratka pre „Les Habitants,“ čo je označenie pre skupinu francúzskych prisťahovalcov. Písmeno „H“ v logu klubu ale spojitosť s „Habitants“ nemá, označenie „H“ je len jednoduchá skratka pre hokej.

New Jersey Devils – názov bol vyberaný spomedzi 10 000 návrhov. Napokon bola vybraná mýtická postava diabla z Jersey, ktorý mal žiť v blízkom regióne Pine Barrens.

New York Islanders – názov „ostrovania“ je odvodený od ostrova Long Island, na ktorom americký celok dlho sídlil. Neskôr sa ale presunul do novej arény Barclays Center v Brooklyne. Kvôli katastrofálnej kvalite ľadu ale celok opäť uvažuje o návrate na svoje staré pôsobisko, kde si postupom rokov vybudoval stálu základňu fanúšikov.

New York Rangers – prezývka „jazdci“ je spätá s ďalekou históriou z dvadsiatych rokov dvadsiateho storočia. Svoj pôvod má v texaských rangeroch.

Ottawa Senators – pôvodne bol celok Ottawy Senators založený v roku 1883. Keď sa tím z hlavného mesta Kanady vrátil na hokejovú scénu v NHL, bolo prirodzené vrátiť sa ku koreňom a opäť sa nazvať „senátormi.“

Philadelphia Flyers – s týmto názvom prišla sestra vlastníka Eda Snidera, ktorá slovo „letci“ odvodila od rýchlosti po tom, čo videla Broadway show na Manhattane v New Yorku.

Pittsburgh Penguins – ešte pred vstupom do NHL Pittsburgh Penguins vystaval arénu, ktorá nápadne pripomínala svojím tvarom „iglu.“ Takúto prezývku dostal nový domovský stánok pensylvánskeho celku a od tohto sa odvila aj prezývka „tučniaci.“

Tampa Bay Lightning – územie Tampy Bay je častokrát prezývané aj ako „hlavné mesto bleskov Severnej Ameriky“ a tak pri vstupe tímu do NHL bolo o prezývke „blesky“ rozhodnuté prakticky okamžite.

Toronto Maple Leafs – keď Conn Smythe v roku 1927 odkúpil klub Toronto St. Pats, okamžite zmenil jeho názov na Toronto Maple Leafs. Týmto názvom vzdal hold kanadským vojakom, ktorí počas bojov v I. svetovej vojne nosili na oblečení „javorový list.“ Výber mena Smythe odôvodnil aj takto: „Vybrali sme ho, pretože dúfame, že korčuľovanie s týmto znakom na hrudi niečo znamená. Tí, ktorí budú nosiť tento znak budú poctení a hrdí a budú ho nosiť s odvahou tak, ako to robili vojaci kanadskej armády v I. svetovej vojne,“ cituje ho nhl.com.

Washington Capitals – Washington vstúpil do ligy v roku 1972 a ako hlavné mesto USA mal vo svojom názve hneď jasno – „capital“ – ako hlavné mesto. V prenesenom význame ich označujú aj ako kapitánov.