Main Content

V detstve si prešiel peklom, teraz je ťahúňom Chelsea

štvrtok, 1. december 2016 08:40 | Autor: Jakub Vaverka

V detstve si prešiel peklom, teraz je ťahúňom Chelsea
V detstve si prešiel peklom, teraz je ťahúňom Chelsea | zdroj: © TASR

Nigérijský krídelník Victor Moses patrí medzi skokanov prebiehajúceho ročníka Premier League. Kouč Antonio Conte mu dal šancu v základnej zostave a dynamický bojovník sa jej chytil. Veľa fanúšikov tohto afrického hráča možno ani nevie, čím si musel prejsť v detstve.

Cesta Victora Mosesa na vrchol bola veľmi kľukatá. Rodák z nigérijskej Kaduny, ktorý v tejto sezóne odohral 14 zápasov s bilanciou štyroch gólov, so sebou nesie ťažké životné bremeno.

Hráč, ktorého The Blues kúpili z Wiganu, je sirotou. Keď mal jedenásť rokov, v Nigérii prebiehala občianska vojna. V roku 2000 v jeho rodnom meste zavraždili tisíce kresťanov, ktorí nesúhlasili s novým islamským zákonom. Victorov otec Austin aj napriek novému zákonu pokračoval so svojou manželkou Josephine v práci pastora.

V roku 2002, keď mal 11 rokov, sa Mosesovým rodičom stal osudný ďalší z ozbrojených útokov vzbúrencov. Malému chlapcovi smutnú správu o ich úmrti oznámil strýko. Týždeň na to odišiel ako azylant do Anglicka. Nastúpil do strednej školy v maličkom mestečku South Norwood, kde začal predvádzať svoj futbalový talent. Životný príbeh Victora Mosesa dlho nik nepoznal, porozprával o ňom až v roku 2009, keď už patril klubu Crystal Palace, mužstvu, ktorého skauti si všimli jeho nadanie ako prví. Pravonohý krídelník nemal po príchode do Anglicka v krajine nikoho blízkeho, nepoznal reč, avšak vedel, že ak sa vzdá, nebude cesty späť.

Profesionálnu kariéru začal v Crystal Palace, no chuť Premier League spoznal až ako hráč Wiganu, v drese ktorého zaujal veľkoklub z Chelsea, ktorý ho neváhal kúpiť. V mladom veku chodieval po hosťovaniach, požičaný bol napríklad do Liverpoolu. S odchodom Josého Mourinha a príchodom Antonia Conteho však Mosesovi svitlo na Stamford Bridge na lepšie časy. „Jeho potenciál som videl od prvého dňa prípravy. Moses má skvelé kvality, či už technické alebo fyzické. Dokáže pokryť sedemdesiat metrov ihriska. Je až neuveriteľné, že niekto ako on mohol byť tak podceňovaný,“ povedal o ňom Conte, ktorý nepriamo spochybnil rozhodnutie Mourinha, ktorý mu nedôveroval.

Osudom skúšaný futbalista si šancu v prvom tíme Modrých veľmi váži. „Počúvam to, čo mi manažér hovorí, aby som na svojej pozícii robil. Je nám veľmi nápomocný. Chelsea je môj klub, našiel som tu domov,“ povedal pre Sky Sports.

Po posledných výborných výkonoch sa o rodáka z Kaduny začala dokonca zaujímať hviezdami prešpikovaná Barcelona.