Main Content

Patrí PSG medzi favoritov na triumf v Lige majstrov?

štvrtok, 1. december 2016 09:09 | Autor: Jakub Vaverka

PSG logo
PSG logo | zdroj: PSG

Skupinová fáza Ligy majstrov sa blíži do svojho finále a pomaly sa začína hovoriť o kruhu možných favoritoch na celkové prvenstvo. Často sa však prehliada parížsky St. Germain.

Minulú sezónu bolo PSG pasované medzi adeptov na celkový triumf, rok predtým tiež, dve sezóny dozadu rovnako. Tím, v ktorý mal vo svojom kádri Zlatana Ibrahimoviča jednoducho nemohol byť predom odpisovaný. Parížanom však nebolo súdené prejsť štvrťfinálovým sitom Champions League. Postupne vypadli s londýnskou Chelsea, Barcelonou a naposledy možno aj trochu prekvapivo s Manchestrom City.

V lete skončil hviezdnemu Švédovi s PSG kontrakt a odišiel do Manchestru United. Adekvátna náhrada pod Eiffelovu vežu do útoku neprišla a PSG tým príšlo o cveng elitného európskeho veľkoklubu. Paríž Saint- Germain však potichu a v menej výraznej žiari reflektorov dokazuje, že veľké zápasy dokáže odohrať aj bez severského bombardéra.

Mužstvo v lete okrem Ibrahimoviča opustil aj obranca David Luiz a tréner Laurent Blanc, ktorého nahradil Unai Emery. Práve ambiciózny španielsky kormidelník je jedným z prvkov, ktoré môžu tímu z Parku Princov pomôcť k veľkému úspechu. Emery je špecialista na pohárové súťaže, dôkazom sú jeho triumfy s FC Sevilla v Európskej lige či úspešné ťaženie v Copa del Rey. Španiel vie, ako musí mužstvo poskladať, aby bolo úspešné v krátkodobej súťaži.

Parížania majú v kádri stále vysokú kvalitu, navyše ich tím je zohratý a nabral potrebné skúsenosti z náročných európskych zápasov, ktoré sú často vyhrávané v hlave.

V bráne má Emery k dispozícii kvalitné duo Trapp - Areola, obrane velí Brazílčan Thiago Silva, do formy sa vrátil Aurier, stále sa zlepšuje mladý Marquinhos. Stredu poľa dodáva pokoj skúsený Thiago Motta, vysokú úroveň výkonov si udržiava Talian Verratti. O kvalitách Angela Di Mariu netreba veľa písať, „El Fideo“ patrí medzi najlepších futbalistov na svete.

V tejto sezóne to navyše strieľa Edinsonovi Cavanimu (aj vďaka odchodu Ibrahimoviča), chválený je aj Brazílčan Lucas Moura. Na výraznejšiu šancu čakajú problémový, no kvalitný záložník Hatem Ben Arfa a nevyužívaný španielsky odchovanec Realu Madrid Jesé Rodriguez. Zástupcom domácej liahne je Adrien Rabiot, ktorý minulý rok zahviezdil proti Chelsea.

Pri pohľade na tím PSG vidieť kvalitné mužstvo pospájané zo skúsenejších a mladších hráčov. Nie je núdza o lídrov, či o futbalistov, ktorí počas vyrovnaného duelu vedia na seba zobrať zodpovednosť. O šanciach Parížu na triumf v Lige majstrov sa hovorí v tomto ročníku minimálne, objavujú sa názory, že  „ušatú trofej“ získajú Real Madrid, Barcelona, Bayern či dokonca Juventus. Na majstra Ligue 1 by sa ale rozhodne nemalo zabúdať.

Spomeňme si ako skončili v tejto súťaži Inter Miláno či Barcelona, keď ich kádre opustil Zlatan Ibrahimovič. Švéd sa triumfu v Lige majstrov nikdy nedočkal. Naopak mužstvá, v ktorých pôsobil, boli krátko po jeho odchode úspešné. Prišiel teraz rad na bojovníkov z metropoly Francúzska?