Main Content

NHL uverejnila nové pravidlá expanzného draftu

piatok, 2. december 2016 10:04 | Autor: Dávid Lech

NHL uverejnila nové pravidlá expanzného draftu
NHL uverejnila nové pravidlá expanzného draftu | zdroj: © TASR

NHL pred sezónou 2017/2018 rozšíri nový klub z Las Vegas, ktorý si káder poskladá prostredníctvom takzvaného "expanzného draftu". Vedenie súťaže zverejnilo upresnenie pravidiel pri výbere hráčov.

1. marca 2017 NHL zinkasuje od majiteľa tímu Vegas Golden Knights Billa Foleyhoposlednú splátku 500-miliónovej sumy a z nového tímu sa stane plnohodnotný člen zámorskej profiligy. Generálny manažér klubu George McPhee bude mať voľné ruky a po novom bude môcť začať jednať s ostatnými predstaviteľmi tímov o výmenách.

Keďže klub z Las Vegas nebude mať k dispozícii žiadneho hráča, pôjde o tak trochu iné výmeny, na ktoré sme boli v súčasnosti zvyknutí – generálny manažér New Yorku Islanders Garth Snow sa napríklad môže dohodnúť s tímom Las Vegas, že mu na brankárskom poste ponechá Jaroslava Haláka, Thomasa Greissa i Jeana-Francoisa Berubeho (rozumej dohodnú sa, že si ich nevyberú, hoci by mohli) a pre zmenu ponúknu americkému klubu iného hráča. 

Príklad pre vysvetlenie - Detroit Red Wings má v tíme dvoch rovnocenných brankárov Jimmyho Howarda a Petra Mrázka. Jeden z nich tak bude musieť byť uvoľnený pre expanzný draft a Las Vegas ho bude môcť získať prakticky zadarmo. Ak by si „červené krídla" chceli ponechať oboch brankárov, generálny manažér Ken Holland môže osloviť nováčika s prosbou, aby si na expanznom drafte nevybrali brankára. Samozrejme, ako to vo svete biznisu chodí, nič nie je zadarmo. Preto bude musieť Detroit "zlatým rytierom" ponúknuť náhradu - napr. kvalitného útočníka či obrancu, ktorého uvoľní pre expanzný draft a nezapíše ho na zoznam chránených hráčov (ideálnym príkladom je Tomáš Tatar: očakáva sa, že ho Detroit zapíše na listinu chránených hráčov, no taktiež ho jeho tím môže po dohode s Las Vegas "obetovať" - uvoľniť pre expanzný draft a ponechať si napr. súčasnú dvojicu brankárov). 

Neoficiálne generálni manažéri môžu jednať už aj teraz. Hráčske výmeny ale môžu spečatiť až od spomínaného 1. marca.

Podľa pravidiel sú automaticky chránení hokejisti, ktorí majú v zmluvách tzv. „no-move clause,“ teda klauzulu, ktorá tímu zakazuje výmenu hráča bez jeho súhlasu (ich zoznam nájdete tu). Títo hráči sú automaticky pripísaní na zoznam chránených hráčov pred expanzným draftom. Hokejisti ale túto klauzulu môžu dobrovoľne zrušiť. Výber hráčov nováčikom ligy sa taktiež vôbec netýka hokejistov s aktuálnymi nováčikovskými kontraktmi. Klub NHL si pred draftom môže ochrániť 7 útočníkov, 3 obrancov a 1 brankára alebo 8 korčuliarov (útočníci aj obrancovia) a 1 brankára.