Main Content

Cristiano Ronaldo má problémy so zákonom, dôvodom neplatenie daní

piatok, 2. december 2016 10:01 | Autor: Jakub Vaverka

Cristiano Ronaldo má problémy so zákonom, dôvodom neplatenie daní
Cristiano Ronaldo má problémy so zákonom, dôvodom neplatenie daní | zdroj: © TASR

Problémy s neplatením daní sa stali medzi hviezdami svetového futbalu novým trendom. Za neplatičov boli v uplynulých mesiacoch označení Lionel Messi či Neymar, teraz sa k nim pridal hviezdny bombardér Cristiano Ronaldo.

Rodák z ostrova Madeira je najnovším prípadom problémov s daňovými priznaniami. Denník Confidencial tvrdí, že hviezda Realu Madrid obchádzala platenie daní a v konečnom dôsledku odvádzala do štátnej kasy značne nižšiu čiastku, ako mala. Daniam sa vyhýbali nedávno aj barcelonský ťahúň Lionel Messi, jeho spoluhráč Neymar či kamerunský veterán Samuel Eto´o. Neymara čaká súd a hrozí mu dvojročné väzenie, Eto´ovi  hrozí dokonca desaťročné odňatie slobody.

Confidencial prišiel s informáciou, podľa ktorej Ronaldo peniaze, čo zarobil za reklamy od firiem Nike, KFC, Toyota a Konami „pral“ cez írsku spoločnosť Multisports & Image Management Limited. MIM bola založená pred 12 rokmi dublinským právnikom Andym Quinnom. Quinn má, ako sa ukázalo, priame prepojenie na CR7.

Report zo Španielska uvádza, že firma MIM sa zaoberá právami na fotografie, mená, slová, podpisy, biografické informácie a videá v súvislosti s profesionálnym futbalistom Cristianom Ronaldom Dos Santos Aveirom. Španielsky súd zatiaľ Cristiana Ronalda nekontaktoval, 12.5 percentná daň, ktorú zaplatiť cez írsku spoločnosť je však ďaleko nižšia, ako čiastka, ktorú by zaplatil na území španielskeho kráľovstva. Ronaldo zažíva najlepší rok v kariére, kedy vyhral Euro aj Ligu majstrov, pričom je hlavným favoritom na zisk Zlatej lopty. Ak sa preukáže, že dane naozaj obchádzal, jeho imidž to môže veľmi značne poškodiť.