Main Content

Šláger Premier League: Čaká nás priamy súboj o titul?

sobota, 3. december 2016 12:06 | Autor: Jakub Vaverka

Šláger Premier League: Čaká nás priamy súboj o titul?
Šláger Premier League: Čaká nás priamy súboj o titul? | zdroj: © TASR

Dnes je na programe slávne El Clásico, no v tieni tohto súboja fanúšikovia anglickej Premier League očakávajú zápas Manchestru City s londýnskou Chelsea. Duel prvého s tretím, po ktorom môžeme spoznať nového lídra súťaže sľubuje veľké futbalové divadlo.

Chelsea je po 13 kolách na čele Premier League so ziskom 31 bodov, Manchester City je momentálne tretí. Na vedúci celok z Londýna stráca jeden bod, za druhý Liverpool ho stavia len horšie skóre. Stretnutie, ktoré otvorí 14.kolo, so sebou prináša viacero otázok, pričom verejnosť sa zhoduje, že na Etihad Stadium by malo ísť o jeden z vrcholov doterajšieho priebehu ročníka.

Zverenci Antonia Conteho ťahajú sériu siedmich ligových výhier v rade, dovedna ich majú v tejto sezóne na svojom konte už desať. Po prechode na systém 3-4-3 The Blues ešte nestratili ani bod a inkasovali len jeden gól. Počas tejto jazdy síce narazili na Manchester United (4:0) či Tottenham (2:1), no skutočný test čaká Chelsea až v Manchestri.

V minulom ročníku  totiž Sky Blues londýnsky celok porazili dvakrát zhodne 3:0. Citizens potvrdili, že im Chelsea ako súper sedí, pričom pod vedením Pepa Guardiolu kvalita City ešte viac vzrástla. Paradoxom je, že španielsky kouč počas svojej kariéry narazil na The Blues už päťkrát, no štyrikrát remizoval a raz prehral.

Prípadný triumf v dnešnom zápase teda môže byť pre Guardiolu proti celku zo Stamford Bridge premiérový. Médiá o Man City v poslednom období píšu, že tímu dochádza šťava. Môžu za to menej presvedčivé výkony a tesné výsledky. Pri pohľade na formu Aguera, De Bruyneho či Silvu však možno len ťažko súhlasiť. Sky Blues disponujú ofenzívnou silou ako málokto, navyše, do zostavy sa vrátil Yaya Touré, ktorý zosilnil stredovú formáciu.

Chelsea sa zas môže spoľahnúť na ofenzívnu trojku Pedro, Costa, Hazard, pričom obrovská kvalita drieme ako v zálohe, tak aj v obrane. K tomu treba dodať stúpajúcu formu gólmana Thibauta Courtoisa, ktorý inkasoval v posledných siedmich kolách len raz. Jeho náprotivok, Claudio Bravo je naopak kritizovaný za časté chyby. Na Čiľanovi vidieť, že si ešte dokonale nezvykol na štýl Premier League.

Duel Manchestru City s Chelsea je na prvý pohľad ťažko predpokladateľný, no môže veľa napovedať o boji o titul. Ak totiž dobre hrajúci Londýnčania zvíťazia, získajú na svojho dnešného súpera náskok štyri body, čo po vyše tretine ligy nie je na zahodenie. Naopak, pri víťazstve City získa Premier League nového lídra, remíza zas dá eso do rukáva Liverpoolu.

Možno je na škodu, že obrovský šláger anglickej ligy sa hrá v deň, kedy je na programe španielske El Clásico. Väčšina mediálnej pozornosti sa totiž upriamuje na barcelonský Camp Nou. Pri aktuálnom pohľade na formu zainteresovaných mužstiev však nebude prekvapením, ak väčšiu kvalitu uvidíme práve v Manchestri.