Main Content

Kocúrkovo v NY Islanders pokračuje. Brankár zarába, hoci vôbec nechytá

sobota, 3. december 2016 09:10 | Autor: Dávid Lech

Kocúrkovo v NY Islanders pokračuje. Brankár zarába, hoci vôbec nechytá
Kocúrkovo v NY Islanders pokračuje. Brankár zarába, hoci vôbec nechytá | zdroj: © TASR

Na prvý pohľad sa môže zdať, že brankár New Yorku Islanders Jean-Francois Berube žije ako v rozprávke. V aktuálnom ročníku na ľade neodchytal ani minútu, napriek tomu dostáva slušný plat. Nie je však tomu úplne tak.

Za nami je prvá štvrtina sezóny NHL a vedenie organizácie NY Islanders stále nie je schopné vyriešiť svoju brankársku otázku. Na súpiske drží trojicu brankárov Jaroslava Haláka, Thomasa Greissa a Jeana-Francoisa Berubeho. Všetci si pritom myslia, že práve oni sú tí praví brankári, pre plnenie postu tímovej jednotky.

Medzi tromi žrďami sa v doterajších 23 dueloch tímu z Brooklynu striedali prví dvaja menovaní. Halák ako jednotka odchytal 14 stretnutí a Greiss odštartoval zápas tímu 9-krát. Ani jeden z nich ale výkonnostne neoslňuje. Popritom sa na to všetko pozerá zväčša z tribúny Jean-Francois Berube. 25-ročný Kanaďan by mal podľa platného kontraktu tento rok zinkasovať 675 000 USD. Mladý brankár tak zarába bez toho, aby na ľade počas zápasu čo i len pohol prstom.

Celkovú 95-ku z draftu 2009 si NY Islanders stráži a vidí v ňom budúcu oporu svojho bránkoviska. Vedenie klubu ale ide samé proti sebe. Berube od sezóny 2015/2016 odchytal chabých 12 duelov – 7 v NHL a 5 na farme v Bridgeporte. Pre brankára, ktorý sa potrebuje rozvíjať, je to katastrofálne číslo.

Islanders tak na svojom bizarnom (ne)riešení brankárskej otázky nielen ekonomicky doplácajú, ale pripravujú sa o vývoj jedného z najtalentovanejších brankárov v organizácii. Nepomohli ani sťažnosti Halákovho agenta Allana Welsha, ktorý systém v klube „Isles“ ostro skritizoval. Slovák sa tréningu totiž musí o bránkovisko deliť s ďalšími dvomi kolegami, čo sa odráža aj na kvalite a intenzite tréningových jednotiek.

Berube zatiaľ smutne čaká na svoju šancu. Zatiaľ čo v NHL dostávajú priestor skúsenejší Halák s Greissom, on sa na ich výkony pozerá len z tribúny. Rozchytať sa na farmu ísť tiež nemôže. Generálny manažér Garth Snow totiž nechce riskovať, že by oňho prišiel. Pred tým by ho totiž musel umiestniť na listinu nechránených hráčov, z ktorej by si ho mohol vziať akýkoľvek iný klub.

V Brooklyne tak stále ostáva trio nespokojných brankárov. Každý z nich má výhrady voči fungovaniu brankárskeho postu v organizácii, no neschopnosť manažmentu spôsobuje, že ani necelé tri mesiace od začiatku sezóny sa situácia vôbec nezmenila.