Main Content

Hokejový brankár vytvoril nový svetový rekord. Chytil 98 striel súpera

sobota, 3. december 2016 11:33 | Autor: Dávid Lech

Hokejový brankár vytvoril nový svetový rekord. Chytil 98 striel súpera
Hokejový brankár vytvoril nový svetový rekord. Chytil 98 striel súpera | zdroj: © TASR

Hokejový brankár v zámorskej univerzitnej lige sa postaral o vytvorenie nového svetového rekordu. Paradoxom je, že ani jeho 98 úspešných zákrokov nezabránilo obrovskému debaklu svojho tímu.

Ochrancu svätyne univerzitného celku Morris/Branson Area Tonyho Brunsa môžeme pokojne označiť, za brankára, na ktorého počas zápasov a sezóny smeruje najvyšší počet striel. Len 18-ročný Američan má za sebou zápasy, v ktorých úspešne kryl 40, 50, 60 a dokonca aj 70 streleckých pokusov súpera.

Na vysoký počet striel je tak zvyknutý. V súboji proti Litchfield/Dassel-Cokato ho ale štatistika jeho úspešných zákrokov prekvapila. Pri prehre 0:12 úspešne kryl 98(!) striel minnesotského univerzitného tímu, vďaka čomu vytvoril nový rekord.

Bol som trochu prekvapený. Počas celej mojej kariéry na mňa šlo veľa striel, ale nie toľko. Myslel som, že je to opäť toľko ako zvyčajne,“ povedal pre mnhockeyhub.com. „Niet pochýb o tom, že mal veľa práce. Po istej chvíli ako tréner už strácate prehľad o tom, koľko má zákrokov,“ nechal sa počuť tréner Chris Olson.

V minulej sezóne jeho najvyšší počet zákrokov v zápasoch dosiahol číslo 75. Rok predtým to bolo 67. Každým ročníkom toto číslo navyšuje a čoskoro sa možno dočítame o tom, že Bruns úspešne kryl vyše 100 striel. Dôvodom vysokých prehier je úzkosť kádra. Tréner Olson môže rátať len s jedným brankárom a jedenástimi korčuliarmi, pritom traja z nich sú úplnými novicmi.

Bývalý mládežnícky hokejový brankár Dalen Jones, ktorý stál za tvorbou brankárskych štatistík zápasu potvrdil vierohodnosť údajov. „Nerátam strely, ktoré by skončili mimo brány. Všetko to boli skutočné zákroky. Je to vierohodné číslo.“ Rodák z Minnesoty pôsobí v tíme už štvrtý rok a drvivú väčšinu svojej kariéry je jediným brankárom tímu. Na oddych či voľno tak nemôže ani len pomyslieť.

Kričal som na nich, nech ma vystriedajú, ale nepočúvali ma,“ vtipkoval po zápase. A čo teda magická stovka zákrokov? Brunsa opäť neopustil humor: „Myslím si, že na to v tejto sezóne ešte budem mať niekoľko príležitostí,“ dodal s úsmevom.