Main Content

El Clásico sklamalo, ale Realu to vadiť nemusí

nedeľa, 4. december 2016 12:33 | Autor: Filip Chudý

El Clásico sklamalo, ale Realu to vadiť nemusí
El Clásico sklamalo, ale Realu to vadiť nemusí | zdroj: © TASR

Sobotné El Clásico neponúklo očakávanú kvalitu, ba miestami išlo o futbalový odvar. Tešiť sa môže po ňom len Real, ktorému aj slabý výkon stačil na to, aby si priblížil titul.

Komentár Filipa Chudého

El Clásico je bez pochýb najväčšie derby na svete, pričom sa to netýka len futbalu. Najväčším zápasom síce nie je, keďže finálové stretnutia významných podujatí a súťaží majú väčšiu váhu, ale aj tak naň hľadí so značným záujmom celý svet. Hlavne v priebehu tohto tisícročia s rozmachom predaja televíznych práv sa tento duel stal svetovým fenoménom. Predtým mal skôr regionálnejší charakter, keď ho vnímali viac len v Španielsku a blízkom okolí.

Real Madrid a FC Barcelona sú dva z troch najlepších klubov súčasnosti. Spolu s Bayernom Mníchov dosahujú v ostatných rokoch najlepšie výsledky, čo potvrdzuje hlavne medzinárodná scéna. Za týmto triom, čo sa týka výsledkov, je veľká prázdnota. Preto je úplne logické, že keď sa takýto giganti stretnú, na chvíľu sa akoby zastaví čas.

Oba kluby disponujú špičkovými hráčmi, ktorí majú miliónové hodnoty a také aj platy. Ide o svetový výkvet, preto právom od nich očakávame svetové kúsky. No takých sme sa v tomto stretnutí nedočkali, resp. bolo ich tak málo, že sa stratili. Sobotné El Clásico proste sklamalo.

To, čo ponúkli oba kluby hlavne v prvom polčase, za to by boli právom vypískaní na hociktorej slovenskej dedine, pretože aj tam by v derby očakávali ľudia oveľa viac. V prvom dejstve snáď zaujali iba chyby rozhodcu na oboch stranách. Ak ten nemá guráž zapískať v druhej minúte jasný pokutový kop v prospech hosťujúceho tímu, alebo nevidí jasnú ruku na druhej strane, potom tam nemá čo robiť, resp. mu treba pomôcť videom.

Zápas bol snímaný už aj 360-stupňovým kamerovým systémom, čiže k dispozícii bol pohľad z každého možného uhla. Je úžasné, kam sa pohla technika, no zároveň smutné, že futbalové pravidlá sa nie a nie posunúť z 19. storočia.

Duelu výrazne pomohol otvárací presný zásah tesne po prestávke, ktorý nás s veľkou pravdepodobnosťou ochránil od nudnej bezgólovej remízy. Následne hlavne hráči Barcelony ukázali, že z futbalu niečo vedia, ale tiež to, že pohodu na kopačkách len hľadajú. Neymar s Messim mali totiž mečbaly, ale doslova trestuhodne ich zahodili. Prvý nedokázal v čistej šanci trafiť bránu, druhý sa zas o ňu pripravil zlým prebratím lopty, preto následne tiež netrafil. No a trest prišiel.

Je síce otázne, či si Real zaslúžil dať gól, lebo takýto zlý výkon už dávno nepodal, ale keďže domáci mu darovali v závere sériu štandardných situácií, oni si o vyrovnanie doslova koledovali. Barcelončania nemôžu povedať ani mäkké f na nepriazeň šťastia, lebo mu nešli naproti, skôr opačným smerom.

Po výsledku 1:1 sa síce body delili, ale ak hľadať víťaza tohto El Clásica, bol to bez pochýb Real. Udržal si totiž náskok na čele tabuľky, čo podporil fakt, že zaváhali v tomto kole aj ďalší jeho prenasledovatelia. Biely balet urobil týmto výsledkom veľký krok k titulu. Ak sa nestane niečo šokujúce a povezie sa aj naďalej na úspešnej vlne, titul mu neujde. To podporuje aj fakt, že Barcelona je mimo ideálnej formy.