Main Content

Preniesť pohodu a formu z Nemeckého pohára do Bielu

utorok, 6. december 2016 16:00 | Autor: Marek Psota

Preniesť pohodu a formu z Nemeckého pohára do Bielu
Preniesť pohodu a formu z Nemeckého pohára do Bielu | zdroj: © TASR

V pondelok zverejnil tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger nomináciu na decembrový turnaj vo švajčiarskom Bieli. V porovnaní s Nemeckým pohárom je v nominácii päť zmien. Na turnaj Suisse Ice Hockey Challenge (16.-17. december) tak príde prevažná väčšina hráčov z novembrového turnaja v Augsburgu.

Pozitívne možno hodnotiť fakt, že kostra tímu zostala pokope. Podobné turnaje sú vhodné na vyskúšanie rôznych hráčov alebo herných štýlov. No zároveň treba dodať, že priveľká fluktuácia hráčov by mohla viac uškodiť ako pomôcť. Toto tvrdenie pre decembrový turnaj platí dvojnásobne, keďže na Nemeckom pohári sa naši chlapci po piatich rokoch tešili z prvenstva. Počas tohto turnaja i po jeho skončení bolo na všetkých hráčoch vidieť veľkú pohodu. Bolo vidno, že títo hokejisti si naozaj „sadli“ a vytvorili výbornú partiu. Všetci si rozumeli nielen po hokejovej, ale aj ľudskej, či povahovej stránke. V kabíne nechýbala dobrá nálada, pozitívna energia a rôzne „podpichovačky“. V mužstve bolo taktiež cítiť kompaktnosť, sústredenosť a disciplínu. Každý sa navzájom podporoval, pomáhal a hecoval, čo sa všetko následne prenieslo i do samotných zápasov. Práve perfektná partia a spomínané atribúty sú veľmi dôležitými faktormi úspechu aj na ľade. Obzvlášť v našich pomeroch, keď momentálne nemáme veľké hviezdy ani individuality a úspech závisí hlavne na silnom kolektíve.

V Cígerovej nominácii sa nevyskytlo žiadne veľké prekvapenie, keďže s väčšinou hokejistov sa počítalo. Spomedzi nominovaných ale zaujal napríklad Denis Godla, ktorého tréneri povolali namiesto Jaroslava Janusa. Godla si vypýtal miestenku do reprezentácie najmä kvôli momentálnym vynikajúcim výkonom vo fínskej SM Liige v tíme KalPa Kuopio. Za všetko hovoria jeho ligové štatistiky: 9 zápasov a vyše 92% úspešnosť zákrokov s priemerom 1,63 gólu na zápas, pričom si v jednom zápase dokonca stihol pripísať i asistenciu! Z deviatich zápasov v SM Liige, v ktorých mladý Slovák nastúpil, prehral jeho tím iba jeden - navyše až po predĺžení. 21-ročný kežmarský rodák má tak nemalú zásluhu na tom, že KalPa sa sériou výhier dostala na čelo tabuľky. Godla dokonca okúsil aj zápas v lige majstrov. Z tohto pohľadu, je jeho miesto v národnom tíme zaslúžené. Pre takého mladého brankára je to určite dôležité aj po psychickej stránke. Po vydarených majstrovstvách sveta juniorov v roku 2015 v Kanade bol na Godlu (vzhľadom na jeho vek) vyvíjaný zrejme až prílišný tlak, ktorý bol spojený s veľkými očakávaniami a okamžitými výsledkami. Možno sa mu venovala až príliš veľká pozornosť médií. Možno sa od neho príliš rýchlo očakávalo, že sa bez problémov etabluje v seniorskom hokeji. Denisovi v každom prípade určite pomôže po mentálnej stránke nielen výborná forma z Fínska, ale aj pozvánka od Zdena Cígera, čo môže byť pre neho motivácia do budúcna. Pokiaľ bude na sebe ďalej tvrdo pracovať, tak sa neskôr pokojne môže stať našou brankárskou jednotkou, čím by sa dostavili aj už zmieňované výsledky, či naplnenia spomínaných očakávaní.

Zaujal aj návrat Juraja Mikúša, ktorý sa v reprezentácii predstaví prvýkrát od majstrovstiev sveta 2014 v Minsku. Mikúš sa o miesto v reprezentácii prihlásil okrem iného aj svojou produktivitou v českom HC Olomouc, kde je aktuálne najlepším strelcom a zároveň aj najproduktívnejším hráčom tímu. V 25 zápasoch českej extraligy zaznamenal 16 kanadských bodov za 9 gólov a 7 asistencií. Tento rodák zo Skalice bude pre náš tím určite prínosom, pretože vieme aký potenciál sa v ňom skrýva a čo možno od neho očakávať. Svoje prednosti ukázal napríklad na (pre nás strieborných) majstrovstvách sveta 2012 v Helsinkách, kde rozhodne patril k platným hráčom Vůjtekovho tímu. Od vtedy však kvôli zraneniam a iným okolnostiam nepodával optimálne výkony. Turnaj vo Švajčiarsku však môže byť akýmsi ďalším odrazovým mostíkom v reprezentácii, ktorý ho môže na tejto úrovni istým spôsobom „reštartovať“. Napokon vo veku 29 rokov patrí už k skúsenejším hokejistom a má národnému výberu čo ponúknuť.

Z predturnajových vyhlásení cítiť z nášho tábora odhodlanie, chcenie a chuť pobiť sa o prvenstvo. Dúfajme, že nezostane iba pri prázdnych frázach a že sa tieto vyhlásenia prenesú i na ľad. Vo februári sa v Nitre uskutoční Slovakia Cup a bola by škoda pokaziť si dojem z Nemeckého pohára na tomto poslednom seniorskom turnaji v roku. Veríme, že tréneri si vybrali tých správnych hráčov, ktorí si prenesú pohodu a dobrú formu z Augsburgu aj do Švajčiarska a spoločne sa tak pozitívne naladíme pred domácim podujatím v Nitre.