Main Content

Marián Hossa vyrovnal ďalší osobný rekord. ,,Po väčšinu kariéry je strelcom,“ chváli ho Quenneville

streda, 7. december 2016 12:49 | Autor: Marek Psota

Marián Hossa vyrovnal ďalší osobný rekord. ,,Po väčšinu kariéry je strelcom,“ chváli ho Quenneville
Marián Hossa vyrovnal ďalší osobný rekord. ,,Po väčšinu kariéry je strelcom,“ chváli ho Quenneville | zdroj: © TASR

Slovenský útočník Marián Hossa má v tejto sezóne impozantnú formu. V zápase s Arizonou (4:0) opäť ukázal svoju extratriedu, keď zaznamenal dva góly a bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu.

Pre Hossu to bol už 14. presný zásah v tomto ročníku, čím sa radí medzi úplnú špičku kanonierov NHL. Na lídra medzi strelcami Sidneyho Crosbyho stráca tri presné zásahy, pričom za sebou necháva takých kanonierov ako Ovečkin (12), Tarasasenko (13), či Nash (11). V utorok sa navyše postaral o ďalší zápis vo svojej kariére.



VIDEO: Prvý nočný gól
Mariána Hossu

Trenčiansky odchovanec obliekal počas svojej bohatej kariéry dresy piatich klubov v profilige. Prvých sedem rokov strávil v Ottawe, kde vsietil 188 gólov a nazbieral 390 kanadských bodov. Na dlhšie obdobie išlo o jeho osobný bodový rekord v rámci jedného tímu. To však už onedlho nebude platiť, keďže nové maximum si vytvorí už najbližším bodom v drese Chicaga.

V utorkovom víťaznom zápase proti Coyotes strelil rodák zo Starej Ľubovne góly s poradovými číslami 173 a 174, čo zároveň znamenalo vyrovnanie už zmieňovaného osobného rekordu. Za zmienku ale stojí fakt, že Hossa dosiahol tieto čísla už v pomerne pokročilejšom veku a že na to potreboval odohrať iba 21 zápasov navyše. Bude teda len otázkou času, kedy so dočká dosiahnutia 400-bodovej hranice.

Jeho forma je naozaj pozoruhodná, keďže už teraz má na svojom konte o jeden gól viac ako v minulej sezóne, kde odohral 64 stretnutí. V tomto ročníku mu na prekonanie minuloročného maxima stačilo iba 27. Skúsený krídelník doteraz odohral celkovo 1263 zápasov so ziskom 1109 kanadských bodov, pričom body z pôsobenia v dresoch senátorov a jastrabov tvoria po 35,2%

 V zmieňovanom zápase proti Arizone bol Hossa ústrednou postavou zápasu. Spomedzi útočníkov Chicaga mal najväčší ice-time a na ľade bol (bez jedenástich sekúnd) rovných 20 minút.



VIDEO: Druhý gól Mariána
Hossu proti Arizone

Z Hossovej aktuálnej formy je nadšený aj jeho tréner Joel Quenneville: „Myslím si, že máme v tíme dobrú rovnováhu. Z pohľadu defenzívy to bol jeden z našich najlepších výkonov. Navyše je výborne vidieť, ako to Mariánovi sezónu čo sezónu ide. Počas väčšiny jeho kariéry je strelcom. V minulej sezóne mu šťastie príliš neprialo.“

Druhý gól 37-ročného Slováka bol označený za moment zápasu, pričom Marián nezabudol vyzdvihnúť i výbornú prihrávku jeho spoluhráča: „Hjalmarsson to urobil nádherne. Keď máte pri zakončení dosť času, môžete o čosi lepšie zamieriť.“

513. gólom v NHL sa Hossa navyše dostal v historickej tabuľke strelcov na 38. miesto. Vyrovnal sa tak legende Blackhawks Jeremymu Roenickovi.