Main Content

Bude musieť Vegas zmeniť názov svojho tímu?

piatok, 9. december 2016 12:52 | Autor: Dávid Lech

Bude musieť Vegas zmeniť názov svojho tímu?
Bude musieť Vegas zmeniť názov svojho tímu? | zdroj: © TASR

Len nedávno nováčik NHL z Las Vegas zverejnil svoju oficiálnu prezývku Golden Knights. Neprešlo veľa času a majiteľ Bill Foley zápasí s veľkými problémami. Dokonca hrozí, že meno „zlatí rytieri“ klub nebude môcť používať.

Keď si tím Vegas Golden Knights chcel oficiálne zaregistrovať svoju prezývku, narazil na problém. Americká inštitúcia U.S. Patent and Trademark Office žiadosť zamietla. Dôvod je jednoduchý: meno i logo tímu sú údajne veľmi podobné s univerzitným tímom NCAA College of St. Rose Golden Knights.

Hneď po zverejnení mena sa ozvali hlasy americkej armády, podľa ktorej výber mena nováčika National Hockey League bol veľmi podobný armádnemu parašutistickému tímu. Napokon tento názov neprešiel ani cez spomínaný úrad zaoberajúci sa ochrannými známkami a licenciami značiek. 31. tím zámorskej profiligy sa pritom práve z tohto dôvodu vzdal prvotného názvu Black Knights. Nepochodil ale ani so „zlatou“ alternatívou.

Stále však ešte nič nie je stratené. Po tom, čo tieto informácie vyplávali na povrch, na situáciu promptne zareagovalo vedenie klubu, ktoré vydalo oficiálne vyhlásenie, ktoré sprostredkovala stránka thehockeynews.com: „Kancelárske rozhodnutia ako tieto nie sú nezvyčajné.“ Klub bude pracovať na odozve a taktiež poukázal na to, že rovnaké pomenovania klubov nie sú v Severnej Amerike nezvyčajné – opieral sa o niekoľko príkladov na čele s Carolinou Hurricanes a Miami Hurricanes (futbalový tím).

V úvahu taktiež pripadá možnosť dohody s univerzitou o možnosti používania rovnakého mena. O inej alternatívne mena v klube nechcú ani len počuť. „Veríme, že na konci toho všetkého, všetci prijmú fakt, že sme Vegas Golden Knights. Dúfam, že ľudia to rozhodnutie nepreceňujú. Veríme, že každý bude spokojný. To je náš cieľ,“ tvrdí viceprezident tímu Ben Gotz. V registráciu značky verí aj samotné vedenie ligy, čo potvrdil zástupca komisára Bill Daly.