Main Content

Gigantické rozšírenie futbalových MS je na spadnutie. Slovensku to pomôže!

piatok, 9. december 2016 11:52 | Autor: Filip Chudý

Gigantické rozšírenie futbalových MS je na spadnutie. Slovensku to pomôže!
Gigantické rozšírenie futbalových MS je na spadnutie. Slovensku to pomôže! | zdroj: © TASR

Svetový futbal zrejme čaká zrejme výrazná zmena, ktorá môže Slovensku len pomôcť. Na MS vo futbale budeme postupovať možno oveľa častejšie.

Komentár Filipa Chudého

Od februára nový prezident FIFA Gianni Infantino predložil svoj revolučný návrh s rozšírením MS vo futbale. Že s niečím takým skôr či neskôr príde, bolo jasné prakticky hneď po jeho zvolení. Bývalá pravá ruka Michela Platiniho zo štruktúr UEFA si totiž osvojila futbalovú politiku tohto Francúza.

Ten napríklad presadil, že Euro 2016 sa hralo už s 24 mužstvami, resp. počas jeho vládnutia sa zmenili pohárové súťaže UEFA v prospech menších krajín, keď sa dalo ľahšie dostať nielen do skupiny Ligy majstrov, ale menšie futbalové krajiny vo väčšom obsadzovali aj skupiny Európskej ligy.

Keďže každý člen FIFA má rovnaké hlasovacie právo, pričom tých menších bude stále viac ako väčších, je pred každými voľbami takmer jasné, že vyhrá ten, kto sľúbi viac menším futbalovým krajinám, ktoré ho dostanú do kresla. A čo chce každý? Predsa úspech a peniaze! No a postupy na veľké turnaje znamenajú okrem futbalovej slávy aj milióny do zväzových pokladníc. A pre menšie zväzy ide o výraznú finančnú injekciu.

Ani nie rok po Infantinovom zvolení teda s veľkou pravdepodobnosťou, nebojíme sa napísať, že rovnajúcou sa istote, príde k revolučnej zmene formátu spolu s OH najvýznamnejšieho športového podujatia na svete. Otázkou už je len to, či si FIFA trúfne odsúhlasiť zvýšenie na 40, ako sa dlho spomínalo, alebo rovno na 48 účastníkov, ako sa hovorí najnovšie.

Ak sú aktuálne správy zo zahraničia správne, potom favoritom má byť model so 16 skupinami po troch, z ktorých postúpia dvaja do šestnásťfinále. Pre majstra sveta by sa nič zásadné nezmenilo, musel by ako doteraz zvládnuť sedem duelov. Rozdiel by bol len v tom, že až päť z nich by bolo vo vyraďovacej fáze, čo by zas nebolo na škodu, pretože takéto stretnutia sú atraktívnejšie ako skupinové, kde máte možnosť na opravu.

Dokonca aj počet skupinových stretnutí by zostal rovnaký (48), čiže ani táto fáza turnaja by sa nepretiahla. Pribudlo by len 16 zápasov vyraďovacej fázy, čiže MS by mali po novom 80 zápasov, nie ako doteraz 64. To znamená, že ani by drasticky nevzrástli nároky na štadióny, súčasných 12 by teoreticky malo stačiť. No už ťažšie si predstaviť, že MS by v takomto formáte usporiadala len jedna krajina. No keď Euro 2020 bude po celej Európe, vieme si predstaviť aj MS 2026 po celom svete.

Niektorí sa obávajú, že klesne úroveň MS, pretože takto bude hrať na svetovom šampionáte prakticky každý štvrtý člen FIFA. Je síce pravdou, že to úroveň turnaja zrejme nezvýši, ale pridaná hodnota vo väčšom počte účastníkov prinesie iné bonusy. Futbal sa ešte viac spopulárni, pretože pri fandení a záujme o MS je rozdiel, či tam máte zastúpenie, alebo pozeráte stále len na Nemcov s Brazíliou...

Navyše takto sa dostanú na MS aj viaceré bohaté krajiny hlavne z Ázie, ktorých spoločnosti si radi zaplatia reklamy. Pričom taká Čína je zaujímavá aj s miliardovým trhom. A polepšíme si aj my, resp. zvýšime svoje šance na postup, pretože Európa zopár miesteniek navyše určite dostane.

Počet postupujúcich krajín z Južnej Ameriky totiž ťažko výrazne rozšíriť, keď už teraz sa dostane na MS z 10 mužstiev tejto oblasti prakticky polovica. Preto vyfasujú možno jedno miesto navyše a ďalšie bude barážové. Oceánia získa asi jedno pevné a jedno (stratené) barážové miesto, pretože okrem Nového Zélandu ešte nemajú reálne druhú silnú reprezentáciu. Zóna CONCACAF rada prijme aj dve miestenky na viac, lebo na väčší počet kvalitatívne nemá nárok. Najpočetnejšie rozšírenie by sa teda malo týkať Ázie, Afriky a Európy. V prospech Ázijčanov hrajú peniaze, v prospech Afričanov to, že je takmer jedno, kto odtiaľ postúpi, takých 10 až 15 krajín z čierneho kontinentu je kvalitatívne vyrovnaných. Pomaly len záleží na tom ako sa vyspia, resp. či hráčom prídu v igelitkách odmeny...

Starý kontinent aktuálne dostáva 13 miest, po novom si vieme predstaviť minimálne 16, čiže by zrejme postupovali prví dvaja z kvalifikačných skupín, čo je pre Slovensko mimoriadne zaujímavé. No neprekvapilo by ani ešte viac miest pre Európu, pretože ak bude chcieť FIFA aspoň udržať kvalitu svojho elitného turnaja, načrieť bude musieť hlavne do európskych zásob.