Main Content

Najtrestanejší brankár v NHL prepísal pred 29 rokmi históriu

piatok, 9. december 2016 12:57 | Autor: Marek Psota

Najtrestanejší brankár v NHL prepísal pred 29 rokmi históriu
Najtrestanejší brankár v NHL prepísal pred 29 rokmi históriu | zdroj: © TASR

Bývalý gólman Philadelphie Flyers Ron Hextall sa pred 29 rokmi zapísal do histórie, keďže sa stal vôbec prvým brankárom, ktorému sa podarilo skórovať. Hextall bol tiež povestný aj svojou „výpomocou“ obrancom, či povahou veľkého búrliváka.

8. decembra 1987 v zápase Philadelphie proti Bostonu sa Kanaďanovi s prezývkou „Voodoo“ podarilo niečo, čo je snom mnohých brankárov. V tento deň sa stal prvým mužom v maske, ktorý si na svoje konto pripísal presný zásah priamou strelou do súperovej bránky (prvým oficiálnym strelcom bol v roku 1979 Billy Smith z New Yorku Islanders, ten sa však len ako posledný dotkol puku pri avizovanom vylúčení, keďže si hráči Colorada Rockies dali prakticky vlastný gól).

V samotnom zápase vyhrávali domáci letci na konci záverečnej tretiny 4:2. Vtedajší brankár Bruins Reggie Lemelin vykorčuľoval na striedačku a Boston tak hral so šiestimi hráčmi. Hextall, ktorý bol známy svojou dobrou prácou s hokejkou, vzal nahodený puk od zadného mantinelu a následne ho poslal cez celé klzisko. Jeho pokus bol dostatočne razantný i v dostatočnej výške, takže v čase 18:48 tretej tretiny sa dokĺzal až do prázdnej brány Bostonu.


Kanadský brankár sa rovnakým spôsobom zviditeľnil aj 11. apríla 1989 v stretnutí proti Washingtonu Capitals, kedy sa stal prvým gólmanom, ktorý skóroval v zápase play-off NHL.

 Ako vnímal samotný Hextall tento okamih? „Aby som bol úprimný, nebola pre mňa priorita streliť niekedy gól v NHL. Bezprostredne po tomto zásahu som nemal pocit, že by išlo o niečo veľké. Ale moji spoluhráči z toho urobili niečo výnimočné pre mňa. Všetci zo striedačky prišli za mnou a každý vrieskal a kričal ako keby sme vyhrali play-off. Bol som vtedy prekvapený, ako veľa to znamenalo pre nich, z čoho som bol skutočne nadšený,“ reagoval s odstupom času na svoj historický zápis pre NHL.com.

Hextall bol povestný dovtedy nevšedným štýlom, kedy často podporoval svojich obrancov tým, že vykorčuľoval z bránkoviska a snažil sa rozohrávať, respektíve hrať s pukom, čím miestami pôsobil takmer ako tretí obranca. Tento doposiaľ neštandardný spôsob podpory hráčov bol revolučný a inšpiroval budúce generácie brankárov – ako napríklad Martina Brodeura.

V súčasnosti 52-ročný Kanaďan bol ale tiež známy ako veľký búrlivák a ako jeden z najagresívnejších brankárov v histórii NHL, ktorý mal často v obľube (okrem iného) sekať protihráčov. Trikrát bol suspendovaný na šesť a viac zápasov, mal viac ako sto trestných minút v každej z prvých troch sezón a stanovil nový rekord v počte trestných minút, ktoré zaznamenal brankár v celej histórii NHL.