Main Content

Ďalšie varovanie pre Slovan zo záveru futbalového roka. Bude vypočuté?

nedeľa, 11. december 2016 15:11 | Autor: Filip Chudý

Ďalšie varovanie pre Slovan zo záveru futbalového roka. Bude vypočuté?
Ďalšie varovanie pre Slovan zo záveru futbalového roka. Bude vypočuté? | zdroj: © TASR

V nadstavenom čase posledného zápasu roka sa o rozruch postarali legionári Slovana, no nie je v pozitívnom zmysle. „Bitka“ na záver priam symbolizovala rok v belasom prevedení. Čo na to vedenie klubu?

Komentár Filipa Chudého

Pre náš najslávnejší klub sa skončila jesenná časť tejto sezóny presne tak ako začala a aj prebehla. To, čo sa odohralo v nadstavenom čase sobotného zápasu v Myjave bola dokonale symbolická bodka vlastne za celým futbalovým rokom v belasom prevedení. Naozaj tam bolo všetko, čo Slovan v roku 2016 symbolizovalo. Nedotiahnutie výsledku, frustrácia, hnev, no a to všetko so silným legionárskym podfarbením.

Na jednej strane zlá reklama pre klub, na strane druhej nič lepšie sa mu Slovanu nemohlo stať. Lenže to len za predpokladu, že vedenie klubu (konečne) pochopí tie signály, ktoré prichádzali už postupne a v nadstavenom čase myjavského duelu len vyvrcholili.

V kádri Slovana je aktuálne 15 legionárov z deviatich krajín. To je neuveriteľné číslo, zvlášť ak si uvedomíme, že tento klub je dlhodobo považovaný za akýsi slovenský symbol, aj preto má štátny znak v logu. No na vlastnej stránke si uvádza len 12 Slovákov v kádri, z toho je sedem odchovancov. Lenže z nich pravidelne hráva len Kotula, ďalší dvaja majú zopár zápasov v nohách, zvyšok odchovancov len dopĺňa káder s minimálnou minutážou.

Samozrejme, dnes je úplne iná doba, preto ťažko čakať, že Slovan opäť vybuduje mužstvo schopné vyhrať európsky pohár, resp. aspoň hrať vyrovnané partie s top klubmi ako Real Madrid, Dortmund, AC Miláno, ako sa mu to v minulosti už podarilo, len z odchovancov a slovenských hráčov. Najlepší domáci hráči totiž majú hranice už otvorené... Preto je oprávnené, že Slovan angažuje aj legionárov, len celý problém je v tom, že väčšina z nich nespĺňa podmienky kladené na zahraničných hráčov. To znamená byť (jasne) lepší ako domáci.

Nielen celé Slovensko vie, že vedenie belasých urobilo veľa prestupových omylov, a to nielen smerom dnu. V tom počte chýb sa trochu aj strácajú dobré rozhodnutia, aj keď práve na tie treba nadviazať. Čavrič, De Kamps, Savičevič, Sekulič a Rundič, hoci nehral kvôli zraneniu v belasom ešte ani minútu, majú právo hrať za Slovan aj na jar. Soumah je kapitola sama o sebe, ale stále zaujímavá. Schet si práve v sobotu výrazne uškodil, dovolíme si povedať, že bude chýbať minimálne polovicu jarnej časti. Preto buď znížiť plat, alebo dovidenia... Priskin je síce výborný hráč a potvrdil oprávnenosť angažovania, ale v lete už bol viac ako jednou nohou preč, čo jeho jesenné výkony poznamenalo. Teraz akoby stojí na prahu. Buď sa začne opäť sústrediť len na Slovan, alebo ho treba predať, inej cesty niet. De Marco a Cleber sú na hrane, pretože za optimálnej situácie sú skôr hráči na lavičku. Nejakú kvalitu síce majú, čo v našej lige dokázali, lenže legionár by mal byť rozdielový hráč, nie náhradník. Zvyšok legionárskej ekipy by mal dostať jednosmernú letenku domov na vianočné sviatky.

Na ich miesta musí Slovan angažovať predovšetkým hráčov, ktorí majú ku klubu nejaký vzťah. Je veľa slovenských hráčov z minimálne širšieho reprezentačného kádra, ktorým by sa prestup zišiel. V zahraničí je aj viac hráčov s belasou minulosťou, ktorí by sa Slovanu teraz hodili. Teraz nemyslíme Hamšíka s Makom, lebo tí sú aktuálne nedosiahnuteľní, ale je viac takých, ktorých teoreticky angažovať môže. Čo tak Jakub Sylvestr, Lukáš Haraslín, Branislav Niňaj, Lukáš Pauschek, Filip Kiss...? Je nám síce jasné, že väčšina, ba možno žiaden z menovaných by nemal záujem sa do slovenskej ligy aktuálne vrátiť, ale za pokus to minimálne stojí.

Ak sa vedeniu Slovana nepodarí v zime presvedčiť k návratu na naše trávniky zaujímavé slovenské mená, potom je veľmi dôležité aspoň to, aby neurobilo žiadne legionárske harakiri. Rigo, Greif a ďalší totiž ukázali, že vo vlastných štruktúrach má Slovan minimálne rovnako kvalitných hráčov, navyše s tým bonusom, že jeho vlastní hráči sa môžu výrazne zlepšiť a sú k tomu oveľa lacnejší. Ak za dva mesiace bude mať Slovan viac domácich hráčov ako legionárov, zimná príprava v jeho podaní bola úspešná. Ak nie, Babylon v belasom prevedení môže priniesť rôznorodé výbuchy aj v budúcnosti...