Main Content

Žilina zaslúženým majstrom, pohárové miestenky takmer rozdané

pondelok, 12. december 2016 18:02 | Autor: Filip Chudý

Žilina zaslúženým majstrom, pohárové miestenky takmer rozdané
Žilina zaslúženým majstrom, pohárové miestenky takmer rozdané | zdroj: © TASR

Prvá časť našej najvyššej súťaže rozdala karty pomaly tak, akoby sme už boli na konci sezóny. Veď meno majstra je každému jasné a zoznam pohárových zástupcov z väčšej časti tiež.

Komentár Filipa Chudého

Máme za sebou prvú časť tejto sezóny Fortuna ligy. Aká bola, na to dali odpoveď návštevy na štadiónoch, pretože to je ten najlepší ukazovateľ. Futbal sa hrá pre ľudí, tých bolo na tribúnach menej než málo, preto nemožno povedať, že to bola dobrá jesenná časť.

Spokojné po nej môžu byť len dve mužstvá. Prvým je Žilina, ktorá si hrá vlastnú súťaž. Už po prvej tretine tohto ročníka sme napísali, že Žilina je jediný reálny kandidát na titul, no teraz toto konštatovanie už ani náhodou neplatí. Žilina už totiž titul získala, pričom vôbec nemyslíme len ten jesenný. Že chýba matematická definitíva, to je už len formalita. Reálne nie je nikto schopný jej stratu dohnať. Dovolíme si povedať, že aj keby prehrala polovicu jarných stretnutí (kto vôbec takému číslu verí?), titul jej nemôže ujsť. Podbrezová totiž ešte stratí aspoň 10 bodov, pričom len s tým by bola na jar maximálne spokojná. Slovan tiež nepôjde jarou bez jediného zaváhania, no a zvyšok ligy už ani spomínať netreba. Žilinčania sa dostali do maximálnej pohody, dávajú góly z prvej šance, z troch striel dajú štyri góly, potom niet divu, že im ide karta. Titul je v zaslúžených rukách.

Druhým spokojným tímom môže byť Podbrezová. Že bude patriť k pozitívam ročníka, to sme napísali už pred sezónou, ale čo táto obec predvádza, to je nad všetky plány. No železiari sú na druhej priečke zaslúžene. Mali na jeseň jasne najlepšiu obranu v súťaži, ak hovoríme len čisto o defenzívnej zložke. Navyše majú dobre zložené mužstvo, ktorá ťahalo za jeden koniec povrazu. Skvelú prácu odviedol Marek Fabuľa, ktorý vlastne len za necelý rok dokázal z kandidáta na vypadnutie urobiť pomaly istého pohárového zástupcu. K Európskej lige je Podbrezová naozaj blízko, ak si to sama nepokazí, ťažko ju predbehnú na jar dva kluby a viac. Blížiaca sa pohárová miestenka by bola pre ňu za túto sezónu maximálne oprávnená.

Čo by dali iní za tretie miesto nie je podstatné, no pre Slovan by bolo aj druhé neúspech. V belasej kuchyni sa počítajú už len prvenstvá. Na to ligové Slovan v tejto sezóne nemá nárok, preto jar, ba vlastne aj zima a leto, mu môžu slúžiť ako príprava bez prehnaného dôrazu na výsledky, teda ak si odmyslíme pohárové povinnosti. Lenže takých príprav už bolo... Belasí nebudú mať väčší problém, aby sezónu dokončili do tretieho miesta. Niežeby boli tak dobrí, to len ich nemá reálne kto predbehnúť.

Trnava by teoreticky mohla byť s jeseňou, aspoň čo sa týka výsledkov, spokojná. Štvrtá do sezóny išla, štvrtá aj zimuje a v súčasnosti na viac nemá. To by zvyšok ligy musel hrať ešte horšie, aby ona mohla byť vyššie. No keď už aj v tomto meste prestali chodiť ľudia na futbal, tak evidentne nie je niečo v poriadku a o spokojnosti nemôže byť ani reči. Ak chcú byť Trnavčania na horných pozíciách, musí sa v klube niečo zmeniť. Buď to bude myslenie alebo kompletne vedenie. Pokračovanie súčasného stavu by prinieslo to, čo už xy rokov. Chvíľu dole, chvíľu vyššie, no nikdy nie na vrchole.

Piaty Ružomberok tiež spokojný byť nemôže, tam má majiteľ klubu oveľa vyššie ciele, hoci tie nie sú často vždy reálne. No teraz má Ružomberok určite káder na to, aby bojoval o pohárovú priečku, či ju aj vybojuje, je už vec druhá. Žilina už totiž má miestenku do Ligy majstrov istú, Podbrezová je ďaleko a Slovan si svoju pohárovú miestenku postráži. Jedinou šancou pre Liptákov bude preto zrejme štvrté miesto a dúfanie, že Slovenský pohár vyhrá niekto z dvojice Žilina, Slovan. Pod Čebraťom môžu byť spokojní asi len s tým, že jeseň potvrdila oprávnenosť väčšiny letných ziskov, čo si môže povedať minimum klubov. Možno len Ružomberok a Podbrezová. Navyše Chrien s Marešom boli zrejme najväčšími oporami mužstva v tejto časti sezóny.

Prvú polovicu uzatvára Myjava. Na jednej strane je to reálne odzrkadlenie toho, kam súčasné jej mužstvo patrí, na strane druhej bronzový tím minulej sezóny nemôže byť spokojný s pádom do ligového priemeru. Je síce pravdou, že ak by hral Pekár, Myjava je určite vyššie, ale nikto to nemôže mať postavené len na jednom hráčovi. Ostatní ho mali nahradiť, čo sa nestalo. Kopaničiarom chýbali hlavne góly, priemerne strelili len jeden na zápas, čo je hrozná bilancia. Veď horšie čísla majú už len ašpiranti na zostup. Nielen o nich pár slov nabudúce.