Main Content

Trenčín najväčším prepadákom ročníka, nespokojnosť musí prevládať aj inde

utorok, 13. december 2016 11:33 | Autor: Filip Chudý

Trenčín najväčším prepadákom ročníka, nespokojnosť musí prevládať aj inde
Trenčín najväčším prepadákom ročníka, nespokojnosť musí prevládať aj inde | zdroj: © TASR

Prvá časť našej najvyššej súťaže rozdala karty jasne. Trenčín už titul poslal hore Váhom, pričom s ním to išlo dolu vodou. Najväčšie napätie sa črtá v boji o záchranu. Kto bude najslabší z najslabších?

Komentár Filipa Chudého

Po zhodnotení tohtosezónnej elitnej ligovej šestice, aj keď by sa skôr hodilo označenie Žilina a tí ostatní, nastal čas, aby sme sa pozreli na to, ako prvú časť súťaže zvládol zvyšok ligového pelotónu. 

Jedným z jesenných šokov je umiestnenie Trenčína. Strata ligovej dominancie z minulej sezóny sa síce viac-menej očakávala, ale v žiadnom prípade nie to, čo predvádzali Trenčania na jeseň. Ak by to bol stále klub bez trofeje, potom nad tým možno mávnuť rukou, ale s úspechmi prichádzajú aj povinnosti a očakávania. Pre každého dvojnásobného majstra kdekoľvek na svete by bolo obrovskom hanbou, ak by sa prepadol do horšej časti ligového pelotónu a Trenčín nie je žiadnou výnimkou. Klub v tejto sezóne výsledkovo doplatil na svoju filozofiu, ktorá evidentne nie tak dokonalá, ako bola ospevovaná. V opačnou prípade by sa takto výsledkovo neblamoval. A potupou pre stále úradujúceho majstra nie je len postavenie v tabuľke, ale aj druhá najhoršia obrana v súťaži.

Ak by sa odohrali na jeseň všetky zápasy, Michalovce sú zrejme o jedno miesto vyššie, ale to je ich problém, že stále nemajú poriadne ihrisko. Žiaden klub by nemal chcieť byť v horšej polovici tabuľky, ale ak určiť aspoň jedno trochu spokojné mužstvo z tejto šestice, potom sú to práve Zemplínčania. V minulej sezóne hrali o záchranu, teraz sú už prakticky zachránení. Až na pár výbuchov to bola pre Michalovce viac-menej dobrá jeseň. Reálne ich káder na hornú polovicu tabuľky nemá, no aspoň na ňu dovidí, čo je hlavne pre odchovancov klubu pozitívne konštatovanie.

Medzi negatíva tohto ročníka patrí aj Dunajská Streda. Má káder, ktorý by mal byť v hornej polovici tabuľky, no on bol polovicu sezóny na jej chvoste. DAC síce na jar o záchranu hrať nebude, ale len veľká zhoda okolností zapríčiní, že sa z tohto stane pre Dunajskostredčanov nakoniec príjemná sezóna. Pozitívom teda je len rozostavaný štadión. Vedeniu tiež vyšla trénerská zmena, hoci je otázne, či má Rumun László na to, aby naplnil dlhodobé ambície klubu. Na to dá odpoveď možno už jar, ktorá môže byť pre DAC oproti jeseni len lepšia. Latka je totiž postavená veľmi nízko. 

A začíname boj o záchranu, pretože nikto zo zvyšnej trojice sa z neho nevyvlečie, práve naopak, zaslúžene bude o tom počúvať minimálne celú zimu. Zlaté Moravce-Vráble sú na tom z najhorších najlepšie, no to je skôr „zásluha“ súperov. ViOn urobil trénerskú výmenu nakoniec v správnom čase, hoci možno by mu prospela aj skôr. No vďaka tomuto impulzu porazil svojich najväčších súperov v boji o záchranu, preto je o bod pred nimi. Ak by tieto body Zlatomoravčania nezískali, boli by najväčším adeptom na zostup oni. Takto im stačí neurobiť viac chýb, ako urobia ich súperi. V boji o záchranu často vďačná pozícia.

Senica síce začala dobre, možno povedať že až prekvapujúco, no postupne sa prejavilo, že legionárska zmeska nie je krok dopredu, ako si pred sezónou na Záhorí mysleli. Seničania už 14-krát za sebou nevyhrali, čo hovorí za všetko. Majú mladé mužstvo, jedno z najmladších v Európe, no ešte väčším problémom je asi to, že klub má finančné problémy, čo ešte nikdy nikomu nepomohlo, zvlášť nie v boji o záchranu. Záhoráci by si za to, čo zatiaľ v tejto sezóne predviedli, vypadnúť zaslúžili, no v tom nie sú sami.

Prešov bol už pred sezónou (našim) najväčším kandidátom na vypadnutie, no a tým aj ostal. Opäť sa ukázalo, že súčasná rozdelená druhá liga nedokáže pripraviť kluby na vyrovnanú konfrontáciu vo Fortuna lige. Je síce sympatické, že klub má percentuálne najviac odchovancov vo svojom mužstve zo všetkých prvoligových klubov v Európe, no horšie už je to, že viacero z nich hrá ligu skôr preto, že východniari si drahších hráčov proste nemôžu dovoliť. Angažovali prakticky len Ashiruho, ktorý im zabezpečil väčšinu bodov, no aj ten už stihol odísť. Jarným problémom bude aj exil v Poprade. Jediným pozitívom sa zdá byť pre Prešov to, že v lige je aj Senica...