Main Content

Detroit Red Wings potrebuje od Tomáša Tatara viac

štvrtok, 15. december 2016 17:58 | Autor: Marek Psota

Tomáš Tatar
Tomáš Tatar | zdroj: © TASR

Minulú sezónu v Detroite nenaplnilo očakávanie viacero hráčov. V tíme sa viacej čakalo hlavne od Gustava Nyquista a Tomáša Tatara, ktorí dohromady vsietili o 18 gólov menej ako v predošlej sezóne. Zatiaľ sa však zdá, že ani táto sezóna individuálne nevyjde danej dvojici podľa predstáv.

Pred týmto ročníkom NHL v meste motorov dúfali, že sa toto duo aspoň priblíži k produktivite zo sezóny 2014/2015, kedy dohromady zaznamenali 56 gólov. Progres u týchto hokejistov nenastal, a čo je pre Detroit ešte horšie, v štatistikách zatiaľ zaostávajú aj za minulou sezónou. Po 30 zápasoch má zmieňovaná dvojica na konte iba po štyri góly. Nie sú však jediní, ktorým sa nedarí, veď napr. útočník Riley Sheahan ešte vôbec neskóroval. Červené krídla sa celkovo trápia v ofenzíve, keďže doteraz zaznamenali iba 71 gólov. Menej majú už len štyri tímy, no tie majú o dva (resp. jeden) zápas menej. Detroit je v tomto smere tretí najhorší tím v profilige s priemerom 2,23 streleného gólu na zápas, čo sa odzrkadľuje aj na jeho postavení v tabuľke.

Najmä od Tatara s Nyquistom sa ale očakávalo viac, pretože oni mali byť jednými z tých, ktorí potiahnu Red Wings. „Obaja sú to strelci a keď sa dostávajú do šancí, skôr či neskôr začnú puky končiť v bránke. Rád by som si to aspoň myslel,“ povedal generálny manažér Detroitu Ken Holland. Podľa neho by jeho tím mal menej myslieť na krásu a viacej skúšať dávať aj „škaredé“ góly. „Musíme viacej bojovať, chodiť agresívnejšie do brány a strieľať i škaredé góly, pretože nemôže byť všetko pekné. Tohto sa musíme držať a musíme tiež neustále hľadať spôsoby, ako sa dostať do streleckých pozícií. Nemôžeme ale na úkor toho obetovať defenzívu, musíme hrať dobre aj v obrane,“ dodal Holland pre Detroit Free Press.

 Ďalšou príčinou trápenia sa Detroitu sú presilové hry. S úspešnosťou 13,9% sú červené krídla až na 26. mieste zo všetkých klubov v NHL. Aby toho nebolo málo, Tatar s Nyquistom v početnej výhode neskórovali ani raz. Samotný Tatar ale nepanikári: „Vieme, že hodiny tikajú. Nemôžeme si dovoliť nechať ujsť viacej zápasov. Jednoducho sa musíme iba upokojiť. Vieme, ako máme hrať,“ povedal rodák z Ilavy po prehratom zápase s Arizonou (1:4).Útočník Frans Nielsen si je taktiež vedomý, kde je zatiaľ najväčšia slabina jeho mužstva, pretože aj on sa vyjadril v podobnom duchu ako Holland: „Cítime, že si vytvárame dostatok šancí na to, aby sme strelili viacej gólov. Veľa sme o tom rozprávali, teraz je čas ísť tam a urobiť to. Proste nájsť spôsob.“

Pokiaľ chce Detroit pomýšľať na play-off, bude musieť v zostávajúcich zápasoch zabrať, keďže momentálne naň strácajú päť bodov. Samozrejme, nie je všetko len o Tatarovi s Nyquistom, no títo dvaja útočníci majú na zlepšenie najviac priestoru. Napr. Tatar strávil v tejto sezóne na ľade priemerne 17 minút a 21 sekúnd, zatiaľ čo v minulej bol jeho priemerný ice-time o rovné tri minúty menší. Tento fakt sa zatiaľ na jeho produktivite neprejavil, keďže jeho bodový priemer klesol z 0,56 na 0,37 a ten gólový z 0,26 na 0,13. Slovenskému útočníkovi ale snahu nemožno uprieť, jeho počet striel je vyšší ako v minulej sezóne. Problém je zrejme iba v efektivite zakončenia, keďže do šancí sa dostáva pomerne často.