Main Content

Zaslúžená Zlatá lopta pre Cristiana Ronalda, ale k obhajobe musí pridať!

piatok, 16. december 2016 10:53 | Autor: Filip Chudý

Cristiano Ronaldo so Zlatou loptou - archívne foto
Cristiano Ronaldo so Zlatou loptou - archívne foto | zdroj: © TASR

Najlepší svetový futbalista pre tento rok je známy. Cristiano Ronaldo potvrdil rolu jasného favorita a zaslúžene vyhral. Ale ak chce o rok obhájiť, musí nájsť svoju top formu.

Komentár Filipa Chudého

Svet už pozná meno svojho najlepšieho futbalistu. Žiadne prekvapenie sa nekonalo a anketu magazínu France Football vyhral Cristiano Ronaldo. O jeho absolútne zaslúženom triumfe najlepšie hovorí zdrvujúci náskok pred Lionelom Messim, keďže Argentínčanovi by na víťazstvo nestačilo ani zdvojnásobenie vlastného bodového zisku. Zvyšok „štartového poľa“ sa opäť dostal do úlohy komparzistov na čele s Antoineom Griezmannom. Aké symbolické, keďže práve tento Francúz sa pozeral z prvého radu na to, aký úspešný rok portugalský fenomén vlastne mal.

Ten totiž vyhral obe hlavné trofeje tohto roka. Liga majstrov je totiž najvýznamnejšia klubová súťaž na svete, pričom tú Realu Madrid z veľkej časti vystrieľal práve Ronaldo. Takto výrazná individualita každého víťaza tejto najprestížnejšej pohárovej trofeje sveta bude vždy horúci kandidát na honor najlepšieho hráča planéty. No a keď to niekto podporí ziskom v danom roku najvýznamnejšej reprezentačnej trofeje, potom sa o víťazovi nemusíme ani baviť.

Ani najväčší neprajníci Cristiana Ronalda nemôžu poprieť, že Zlatá lopta je v správnych rukách. Niet totiž hráča, ktorý by si ju zaslúžil viac.

Niektorým na čele s Robertom Lewandowskim sa síce môže zdať konečné poradie trochu zle poprehadzované, v čom majú zrejme aj pravdu, lenže to je nepodstatné. História si totiž pamätá len víťazov, na druhého, tretieho, tobôž šestnásteho si nikto v budúcnosti už nespomenie.

Ak niečo vyčítať tejto ankete, tak potom len katastrofálne prevedenie samotného vyhodnotenia. Víťaz a vlastne všetci nominovaní by si zaslúžili oveľa dôstojnejšiu akciu. V tomto bude FIFA v januári určite oveľa precíznejšia, ale jej anketa aj tak bude len akási doplnková. Zlatá lopta je totiž najprestížnejšie individuálne ocenenie, a to zrejme nielen vo futbale, na čom sa nič nezmení. No aj tak je to teraz jedno, Cristiano Ronaldo si proste len zoberie ďalšiu trofej, hoci nie už s takým náskokom, lebo anketa FIFA nebýva len o faktoch...

Meno najlepšieho futbalistu pre rok 2016 už poznáme, no zároveň treba povedať, že už sa rozhoduje aj o víťazovi budúceho ročníka, aj keď časovo je to nelogické, keďže stále sme len v starom roku. No najväčšiu úlohu vždy zohrávajú výsledky v sezóne, ktorá má vo väčšine prípadov formát jeseň-jar.

V tejto chvíli možno povedať, že Cristiano Ronaldo má ďaleko k obhajobe Zlatej lopty, ale podobne ďaleko mal k jej zisku aj takto pred rokom, ale dokázal to zmeniť. CR7 postretol po Eure logický pokles formy, pretože nielenže mal náročný program, ale kvôli zraneniu ani nemal zodpovednú letnú prípravu, čo sa prejavuje. No čo by dali iní za takú formu...? Ale ak na jar pridá, potom má šancu túto trofej obhájiť. Vlastne inú možnosť ani nemá.