Main Content

Známy búrlivák skrotol. Vďaka nemu teraz Columbus žiari

sobota, 17. december 2016 17:58 | Autor: Dávid Lech

Známy búrlivák skrotol. Vďaka nemu teraz Columbus žiari
Známy búrlivák skrotol. Vďaka nemu teraz Columbus žiari | zdroj: © TASR

Columbus Blue Jackets patrí v súčasnosti medzi najlepšie tímy NHL. Vyhral 8 zápasov v rade, je tretím najlepším tímom Východnej konferencie, na prvý Pittsburgh stráca len dva body a „k dobru“ má tri zápasy. V čom tkvie úspech podceňovaných „modrokabátnikov?“

Pred začiatkom sezóny by si na nich nestavil deravý groš ani najvernejší fanúšik. Teraz ale berú hráči Columbusu Blue Jackets NHL útokom. Veľký podiel na výborných výkonoch amerického celku má ich tréner John Tortorella.

Kontroverzný lodivod sa odhodlal k zaujímavému kroku – zrušil ranné rozkorčuľovania a jeho asistent Brad Shaw, ktorý sa venuje obrancom, sa rozhodol výrazne vylepšiť vzťahy medzi hráčmi – počas tripov si vždy vyberie jeden defenzívny tandem, s ktorým ide na večeru.

John si uvedomil, že by sa dali veci robiť aj inak, či už s hráčmi alebo s médiami,“ narážal riaditeľ hokejových operácií v klube John Davidson na prchkosť povahy Johna Tortorellu. „Urobil tu skvelú prácu. Jediná vec, ktorú môžem povedať, že je veru skvelý tréner,“ cituje nadšené slová Davidsona nhl.cz.

To, že je potrebná zmena prístupu si uvedomil aj samotný tréner Blue Jackets, ktorý ako lodivod v septembri dostal cennú lekciu, keď s americkým výberom doslova vyhorel na Svetovom pohári. „Všetko je to o trénovaní. Hráči budú vždy robiť chyby. Jednoducho budú. Len s nimi musíme zachádzať čestne ako s mužmi. Pracujeme na tom, aby sa z jednotlivcov stal jeden celok. To je celé. Stále hľadáme nové spôsoby ako hráčov čo najlepšie pripraviť.

Tortorella dokázal behom niekoľkých týždňov so svojím tímom zázraky. Columbus má s 94 strelenými gólmi štvrtý najlepší útok v lige a s 58 inkasovanými gólmi sa dokonca môže pýšiť najkvalitnejšou defenzívou v profilige.

Nie sú to však len štatistiky, ktoré vyzdvihujú výbornú prácu trénera. Prístup „Tortsa“ si pochvaľuje aj znovuzrodený Sam Gagner, o ktorom sa už začínalo hovoriť ako o premárnenom talente – v 27 dueloch aktuálnej sezóny si na konto pripísal 22 bodov. „Myslím, že nepriazeň z posledných sezón mi pomohla, aby som sa vrátil späť do formy. Moja pracovná morálka nezakolísala, tvrdo som drel. Veľmi mi pomohol Columbus a jeho trénerský štáb, ktorý nám dáva tiež odpočinok od ľadu, čo je dôležité. Zároveň je to o tom byť v dobrom kolektívne a nájsť v ňom určitú rolu. Musí to dávať zmysel,“ hovorí 27-ročný útočník, ktorý nezabudol pochváliť svojho kormidelníka: „S Tortsom vždy viete, na čom ste. Nie sú žiadne dohady či nejasnosti. Vrátite sa po striedaní na lavičku a tréner vám povie, či ste danú situáciu vyriešili dobre. Je to skutočne zábava.“  

Názor spoluhráča podporuje aj obranca Jack Johnson, tretí najvyťaženejší hráč tímu: „Dodržiavame štruktúru a taktiku – skrátka všetko, čo sa od nás vyžaduje. Vyjdete na ľad a viete, čo máte robiť. Sme jeden kompaktný celok a vďaka tomu vyhrávame. Pokus dodržiavate malé veci, odmena na seba nenechá dlho čakať.

Columbus naposledy okúsil trpkosť prehry 26. novembra, keď podľahol Floride Panthers 2:1 na nájazdy. Následne si na konto pripísal 8 víťazstiev so skóre 32:11 a v decembri si na konto pripísal 7 výhier. Svoju sériu sa bude snažiť natiahnuť v nedeľu, keď sa predstaví na ľade Vancouveru Canucks.