Main Content

Poggemu sa na Slovensku nepáči. Zrejme čoskoro odíde

pondelok, 19. december 2016 16:00 | Autor: Dávid Lech

Poggemu sa na Slovensku nepáči. Zrejme čoskoro odíde
Poggemu sa na Slovensku nepáči. Zrejme čoskoro odíde | zdroj: © TASR

V mekke hokeja si od neho sľubovali veľa. Behom niekoľkých rokov sa ale jeho kariéra obrátila na ruby a skončil v Taliansku. Pred novou sezónou sa upísal bratislavskému Slovanu, no v metropole Slovenska sa necíti prijatý.

V roku 2004 si ho na drafte v treťom kole z celkovej 90. pozície vybrala organizácia Toronta Maple Leafs. Predtým nepatril medzi výrazné hokejové talenty, no všetko sa zmenilo na prelome rokov 2005 a 2006 na juniorských majstrovstvách sveta. Justin Pogge sa postavil v drese kanadskej reprezentácie do brány vo všetkých šiestich zápasoch, svoj tím doviedol k šiestim víťazstvám, z toho trikrát vychytal čisté konto a opanoval turnajové štatistiky v percentuálnej úspešnosti zákrokov (95,2%). V priemere inkasovaných gólov (1,00) mu v tabuľke patrila druhá priečka.

Po sezóne 2005/2006 sa medzi Bostonom Bruins a Torontom Maple Leafs odohrala veľmi zaujímavá výmena. Kanadský tím vymenil najlepšieho brankára MSJ 2006 Tuukku Raska do Bostonu výmenou za Andrewa Raycrofta, ktorý si v roku 2004 vyslúžil Calder Trophy pre najlepšieho nováčika ligy. Po výmene Raska do Bostonu na Poggeho v Toronte výrazne vzrástli výkonnostné nároky.

Nebolo to tak, že kvôli mne vymenili Raska. Rask bol draftovaný tímom a má excelentnú kariéru, doposiaľ je jedným z mojich najobľúbenejších brankárov. Ľudia ale neustále zabúdali, že bol vymenený za Andrewa Raycrofta. Prišiel k nám ako držiteľ Calder Trophy,“ vysvetľuje Pogge situáciu ohľadom výmeny, ktorá sa uskutočnila pred vyše desiatimi rokmi.

Bolo to pre mňa zábavné, lebo s Raskom sme boli neustále porovnávaní a ľudia o tom hovoria doposiaľ. Nikdy som si pritom nepripúšťal ten tlak. On robil svoje veci a ja svoje, išli sme inou cestou,“ spomína si na prehnané očakávania zo strany verejnosti pre thehockeynews.com.

Pogge sa dočkal premiéry v NHL v sezóne 2008/2009. Len dva dni pred Vianocami sa do brány postavil v súboji proti Atlante Thrashers. Celok doviedol k víťazstvu 6:2 a na striedačke mu robil náhradníka Curtis Joseph, kanadská brankárska legenda, ktorú obdivoval od detstva.

A čo sa dialo o štyri roky neskôr? Pogge opäť debutoval. Tentoraz ale v talianskej najvyššej hokejovej súťaži v tíme Ritten/Renon. A jeho náhradník? Talian Josef Niederstätter, ktorý vtedy pracoval ako pekár. Z hviezdy juniorských MS a brankára NHL sa cez AHL a ECHL stala brankárska jednotka v nehokejovej krajine.

Rozhodnutie odísť do Európy ale nebolo jednoduché. Mal dlhodobý vzťah s priateľkou Christinou Heinzel, ktorá pracovala v hasičskej zbrojnici v Los Angeles. Jej otec o jej odchode nechcel ani len počuť, no dvojica to „riskla.“ V roku 2014 sa napokon vzali.

Po vydarenom pôsobení v Taliansku 30-ročný brankár súhlasil s ponukou zo švédskej Allsvenskan, kde celý ročník strávil v tíme BIK Karlskoga. Tam opäť nesklamal a jeho výkony si všimli predstavitelia Färjestadu, ktorí ho pred sezónou 2014/2015 angažovali. Po dvoch vydarených rokoch v slávnom švédskom klube, kde si udržal 92,6% a 92,2% úspešnosť zásahov prišla ponuka z Kontinentálnej hokejovej ligy od Slovana Bratislava.

Rodák z provincie Alberta je svojej manželke Christine veľmi vďačný. Bola s ním ochotná cestovať skrz celú Európu a podporovať ho v kariére. Zatiaľ čo v Taliansku trávil väčšinu dní doma, vo Švédsku to nebolo ideálne, no v KHL je to ešte o úroveň horšie. Dlhé lety sú veľmi únavné a ani z pohľadu stravy to nie je najlepšie.

Čo ale Poggemu najviac vadí, je jazyková bariéra. V metropole Slovenska sa stále cíti ako cudzinec. „Každý deň sa snažím rozprávať s ľuďmi. Je to niečo, čo je pre mňa dlhé roky typické. Zvykli sme si na to vo Švédsku, boli sme tam tri roky a naučili sme sa jazyk. No teraz rozprávať slovensky... Nie je to to, čo by mi dávalo zmysel. Je to iné. Ľudia tu príliš nevedia anglicky. Niekto áno, ale nie je to ako vo Švédsku, kde rozprával anglicky každý a šlo iba o to či boli ľudia plachí alebo nie. Tu je to len ... jednoducho od Vás odkráčajú,“ sťažuje si Pogge na súčasné pôsobisko.

Spolu so svojou manželkou sa im začína cnieť za domovom. Pri jeho návrate ho môže inšpirovať aj príbeh Tima Thomasa, dvojnásobného držiteľa Vezina Trophy, ktorý sa po pôsobení v Európe vrátil do zámoria a Bostonu Bruins vychytal Stanley Cup. Všetko tak nasvedčuje tomu, že dni kanadského brankára v Slovane sú zrátané a čoskoro sa vráti do zámoria.