Main Content

Útočník Martina Patrik Koyš: Slovenská liga je prehnane podceňovaná

utorok, 20. december 2016 11:00 | Autor: Jakub Vaverka

Útočník Martina Patrik Koyš: Slovenská liga je prehnane podceňovaná
Útočník Martina Patrik Koyš: Slovenská liga je prehnane podceňovaná | zdroj: © TASR

21- ročný útočník MHC Martin Patrik Koyš patrí v prebiehajúcom ročníku medzi najlepších hráčov slovenskej Tipsport ligy. Bývalý hráč Popradu nám v rozhovore prezradil, z čoho pramení jeho herná pohoda, či pokukuje po reprezentačnom drese, respektíve, v ktorom tíme NHL by chcel hrávať.

Patrik, v prebiehajúcom ročníku si držíš v slovenskej lige priemer viac ako bod na zápas. Z čoho pramení tvoja herná pohoda?

Od začiatku sezóny trávim veľa času na ľade. Hrám všetky presilovky aj oslabenia. Taktiež nastupujem so skúsenými hráčmi. Tréneri mi veria, to je zrejme najdôležitejšie.

Ako si rozumieš s kolegami zo svojho útoku? Zvykali ste si na seba dlho?

Treba povedať, že od začiatku ročníka sa útoky často menili. V našej lajne sme ostali iba ja s Radom Heizerom. Pri nás sa či už kvôli chorobe alebo iným dôvodom vystriedali traja útočníci. Teraz hráme spolu s Braňom Rapáčom, ktorý prišiel z Popradu. Odohrali sme spolu zatiaľ len tri zápasy, no myslím si, že to nebolo vôbec zlé. Vždy to však môže byť lepšie.

Tvoj prestup do Martina bol pre mnohých prekvapením, čo ťa viedlo k tomu kroku?

Hlavným dôvodom boli tréneri, ktorí ma predtým viedli v Poprade. Vedel som, že mi veria, a že dostanem šancu hrať, pričom bude len na mne ako ju využijem. Taktiež som vedel, že ide do Martina spomínaný Rado Heizer, s ktorým sme spolu hrávali aj v Poprade. Bolo to ďalšie plus, pretože si spolu dobre rozumieme na ľade aj mimo neho.

O martinských divákoch sa hovorí, že patria medzi najlepších na Slovensku. Aký je tvoj názor?

Nedá sa nič iné len súhlasiť. V domácich zápasoch sú našim šiestym hráčom na ľade. Často nás chodia povzbudiť v hojnom počte aj na súperove klziská.

Aké sú ciele MHC v prebiehajúcom ročníku? Liga je veľmi vyrovnaná, vyhrať môže každý s každým.

Cieľom je play-off. Momentálne sme piati, ale máme k dobru pár zápasov. Liga je tento rok skutočne vyrovnaná, rozdiely sú minimálne. Dnes ste na piatom mieste a o tri kolá môžete byť pokojne poslední.

Nedávno zasiahla tábor MHC Martin nepríjemná žltačka. Ako na to reagovali hráči?

Nebolo to nič príjemné, pre nikoho z nás, či už hráčov, trénerov alebo ostatných, čo sa starajú o chod MHC Martin. Myslím si ale, že situáciu zvládli veľmi dobre i keď po vynútenej pauze na nás prišla menšia kríza. Najviac nás mrzí strata nášho kľúčového hráča Víťa Bíleka.

Minulý týždeň si nastúpil na domácom ľade v drese Výberu Tipsport ligy. Reprezentáciu Slovenska ste zdolali 6:1, ako hodnotíš toto exhibičné stretnutie?

Myslím si, že to bol zápas, ktorý sa ľudom musel páčiť. Padlo veľa gólov a fanúšikovia mohli vidieť, že slovenská liga je niekedy prehnane podceňovaná. Určite by bolo dobré, keby sa takáto akcia opakovala aj v nasledujúcich ročníkoch.

Aký pocit si mal, keď si hral proti národnému mužstvu?

V spomínanom zápase som toho síce veľa neodohral, tešilo ma však, že som mal možnosť nastúpiť s veľkým počtom kvalitných hráčov, ktorí boli v našom výbere. Som taktiež rád, že som si mohol zahrať proti chalanom z reprezentácie.

Pokukuješ jedným okom po reprezentačnom drese?

Potešilo by ma, keby prišla pozvánka do národného tímu. Konkurencia je však veľká. Uvidíme, čo prinesie ďalší priebeh sezóny.

Máš 21 rokov a veľkú časť kariéry pred sebou. Je tvojím snom nastupovať v NHL?

NHL je snom každého, kto hrá hokej, ale treba sa na to pozrieť triezvym pohľadom a povedať si, že je to vážne iba sen, ktorý je vzdialený veľmi ďaleko.

Ak by si si mohol vybrať, v ktorom mužstve zámorskej profiligy by si chcel hrávať?

Zrejme by som zvolil Edmontom Oilers. Som totiž nadšený z hry Connora McDavida. Celkovo mi je ten tím veľmi sympatický.