Main Content

Jordin Tootoo oslavuje: Už 6 rokov som čistý!

utorok, 20. december 2016 16:34 | Autor: Dávid Lech

Jordin Tootoo oslavuje: Už 6 rokov som čistý!
Jordin Tootoo oslavuje: Už 6 rokov som čistý! | zdroj: Instagram

Opíjal sa až do bezvedomia. Po vytriezvení si ale nikdy nechcel priznať chybu. S jeho kariérou to šlo z kopca, no napokon sa s pomocou vedenia NHL a NHLPA dokázal pozviechať. Letná posila Chicaga Blackhawks teraz hrdo hlási: „Je to presne šesť rokov, čo som čistý.“

Na ľade napriek nižšiemu vzrastu patrí  175 centimetrov vysoký útočník k najnepríjemnejším súperom. Hráči proti nemu neradi nastupujú, protihráčom sa dokáže veľmi ľahko dostať pod kožu, rozdáva tvrdé hity, bojuje o každú kúsok ľadu a kedykoľvek je to potrebné, neváha zhodiť rukavice.

Zatiaľ čo si na ľade dokázal poradiť s mnohými súpermi, Jordin Tootoo si nedokázal dať rady s vlastným životom. Dlhé roky neúspešne bojoval so závislosťou od alkoholu. V závere svojho pôsobenia v tíme Nashville Predators sa podľa vlastných slov opíjal tak, že upadával do bezvedomia. Generálny manažér „Preds“ David Poile mu ponúkal odbornú pomoc. Keď ale problémy miláčika publika presiahli všetky medze, Poile mu dal ultimátum. „Ak neprijmeš to, čo ti ponúkame, končíš. Poškodzuješ náš tím. Buď podstúpiš program NHLPA pre pomoc hokejistom pri užívaní návykových látok alebo ťa „odrežeme“ a každý bude vedieť prečo,“ spomína si hráč pre sports.yahoo.com.

Vtedy si Tootoo prvýkrát úprimne vstúpil do svedomia a chcel so všetkým skoncovať. Zúčastnil sa liečby v Kalifornii, kde si v začiatkoch liečebného programu stále nechcel pripustiť, že má problém. „Sedeli sme v kruhu, pozeral som sa okolo a pýtal som sa sám seba "Som skutočne taký? Vyzerám snáď ako títo ľudia?‘“

Iní pacienti mali problém s heroínom či kokaínom, Tootoo bol naviazaný „len“ na alkohol, no časom pochopil, že sa od nich nemôže oddeľovať. Prestal sa pozerať na druhých a začal sa zaujímať predovšetkým o seba a svoju liečbu. Tootoo úspešne podstúpil celú liečbu a po ukončení angažmánu v Nashville začal žiť nový život v Detroite Red Wings, s ktorým podpísal trojročný kontrakt.

Klub ho síce vykúpil zo zmluvy, no svoje miesto napokon našiel v New Jersey Devils. Po dvoch sezónach v drese „diablov“ zaujal v Chicagu Blackhawks miesto Andrewa Shawa a včera na svojom oficiálnom twitterovom účte oslavoval so svojimi fanúšikmi obdivuhodné výročie. „Presne pred 6 rokmi som dostal darček v podobe nového života! Som vďačný za moju nádhernú manželku a dcéru,“ pochválil sa hokejovej verejnosti.

Tootoo odohral v aktuálnom ročníku 26 duelov bez bodového zisku. Na konte má jeden mínusový bod, 16 trestných minút a súperom rozdal 22 hitov.