Main Content

Jaromír Jágr chce hrať do 50-ky. V noci prekonal ''neprekonateľný'' rekord

streda, 21. december 2016 13:40 | Autor: Marek Psota

Jaromír Jágr chce hrať do 50-ky. V noci prekonal ''neprekonateľný'' rekord
Jaromír Jágr chce hrať do 50-ky. V noci prekonal ''neprekonateľný'' rekord | zdroj: © TASR

Nestarnúci útočník Floridy Panthers Jaromír Jágr v noci opäť prepisoval históriu. Pri výhre jeho tímu nad Buffalom (4:3 po samostatných nájazdoch) si na svoje konto pripísal tri asistencie. V historickom bodovaní sa tak vyrovnal ďalšej veľkej osobnosti NHL Markovi Messierovi. Obaja majú na konte 1887 kanadských bodov.

Celková bilancia českej hokejovej legendy v NHL je naozaj obdivuhodná. V 1662 zápasoch strelil 755 gólov a zaznamenal 1132 asistencií. Ďalším bodom sa Jágr osamostatní na druhej priečke tejto historickej tabuľky, ktorú držal Messier od novembra 2003. Na prvom mieste je Wayne Gretzky, ktorý ma svojom konte nedostihnuteľných 2857 bodov.

V mojich očiach ma Jágr prekonal už dávno,“ stručne reagoval Messier na Jágrov historický zápis pre nhl.com. Bývalý kanadský hokejista sa aj v minulosti s obdivom vyjadroval na Jágrovu adresu, pričom oceňoval najmä jeho vášeň a radosť z hry: „Keď prišiel do Pittsburghu, všetkých ohromil svojou silou a schopnosťami. Neskôr ostatných tiež inšpiroval svojou vášňou a nadšením. Hrá dostatočne dlho na to, aby som v skutočnosti pochopil významu toho, čo pre neho ako človeka i ako hráča táto hra znamená. Jediný spôsob, ako hrať a robiť to, čo robí on, je pracovať na sebe a mať naozaj veľkú radosť z hry.“

Samotný Jágr po zápase s Buffalom povedal: „Keď ukončím kariéru, tak sa obzriem späť, čo som v nej dokázal. Možno budem potom nad tým rozmýšľať o niečo viac, ale teraz si užívam každý moment, kedy mám šancu hrať v tejto lige. Snažím sa urobiť maximum pre to, aby som zostal v tejto súťaži,“ nechal sa počuť český veterán.

„Viem, že keď som povedal, že chcem hrať do 50-tky, tak sa mi každý smial. Ja ale budem pracovať každý deň na tom, aby sa tak stalo.Momentálne je to frustrujúce. Keď sa ale na to pozriem s odstupom času, bude pre mňa naozaj výnimočné povedať, že som bol súčasťou tej noci,“ reagoval útočník Sabres Sam Reinhart na Jágrovo vyrovnanie rekordu. „Všetci sme skutočne šťastní. My ako tréneri, vy ako médiá, spoluhráči i fanúšikovia. Toto sa nestáva často,“ reagoval tréner Floridy Tom Rowe.

Po treťom góle Panthers, ktorý znamenal zmieňovaný historický zápis pre českého hokejistu, nastala trochu kuriózna situácia. Aleksander Barkov ihneď po presnom zásahu vedel, že Jágr dostihol Messiera. Strelcovi gólu Nickovi Bjugstadovi to ale chvíľu trvalo. „Myslel som si, že Barkov išiel zobrať puk kvôli tomu, že to bol môj prvý gól v tejto sezóne,“ povedal Bjugstad. „Zabudol som. Vedel som, že Jágr je blízko tejto méty, len som nevedel, že mu chýbal iba jeden bod. Pozeral som sa na Barkova v zmysle „nie, neber puk“. Našťastie ho ale zobral.“

Na rozdiel od amerického mladíka, fanúšikovia v BB&T Center ihneď vedeli, čo sa práve odohralo. „Bezpochyby, je to veľká vec. Je to aj odmena za moju prácu a cením si aj reakciu fanúšikov. Stále sa snažím hrať pre nich, stále sa snažím dávať góly a hrať dobre, aby mohli prísť na zápas a užiť si to. Takže som rád, že to ocenili,“ reagoval Jágr na ovácie fanúšikov po vyrovnaní Marka Messiera.

Za Jágrovými výkonmi je okrem tvrdých tréningov hlavne (už spomínaná) radosť z hokeja, čo dokazuje aj vyjadrenie českého útočníka z minulosti: „Hráte tak dlho, ako dlho milujete túto hru. Myslím si, že je to niečo ako manželstvo. Predstavovali ste si, že zostanete so svojou manželkou tak dlho? Nuž, milujete ju a tak s ňou zostanete tak dlho, ako sa bude dať... Pre mňa je to také isté aj s hokejom. Proste tú hru milujem.“ 

Rodák z Kladna pôsobí v profilige od roku 1990. Za tých 26 rokov sa toho zmenilo mnoho a hokej sa míľovými krokmi posunul dopredu. Preto je naozaj neuveriteľné, čo dokáže tento fenomén vo svojich 44 rokoch.