Main Content

Budaja ospevujú fanúšikovia LA Kings

piatok, 23. december 2016 15:43 | Autor: Dávid Lech

Budaja ospevujú fanúšikovia LA Kings
Budaja ospevujú fanúšikovia LA Kings | zdroj: © TASR

Sezónu začínal ako brankár na farme. V posledných týždňoch je ale mužom, ktorý tímu Los Angeles Kings zachraňuje sezónu. Peter Budaj je po 4. shutoute v sezóne chválený fanúšikmi zo všetkých strán.

Dnes v noci 28 úspešnými zákrokmi „vygumoval“ snahu Nashvillu Predators a svoj tím doviedol k cenným dvom bodom po výhre 4:0. Víťazstvo v Bridgestone Arene sa ale nerodilo ľahko. Zisk bodov je o to cennejší, že „predátori“ sú jedným zo súperov kalifornského tímu v boji o divokú kartu.

Peter Budaj bol do prvého tímu povolaný po zranení tímovej jednotky Jonathana Quicka. Najprv mal kryť chrbát Jeffovi Zatkoffovi, ktorého ale v priebehu aktuálneho ročníka sužujú početné zdravotné problémy. Banskobystrický rodák nastúpil do 29 zápasov, vďaka čomu je druhým najvyťaženejším brankárom ligy. S 1620 odchytanými minútami mu v ligovom meradle patrí štvrtá priečka a v počte shutoutov (4) sa s Tuukkom Raskom radí o druhú priečku v tejto štatistike.

Jeho výborný výkon z nočného duelu, po ktorom bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu neušiel pozornosti mnohých fanúšikov, ktorí ho začali v internetových diskusiách ospevovať. „Podáva lepšie výkony, než by sa od neho očakávalo. Je to skvelé vidieť takýto príbeh spolu so Setoguchim,“ píše fanúšik „crass_bonanza.“ „Dobrý zápas. Predviedol niekoľko výborných zákrokov,“ napísal na stránke reddit.com db741NSH.

Priaznivec pod pseudonymom „Borrum“ zase napísal: „Definitívne si zabezpečil svoje meno na Stanley Cupe, keď v júni zvíťazíme.“ Našli sa taktiež fanúšikovia obľubujúci iróniu, ktorí si tak „kopli“ do vedenia Los Angeles, ktorí údajne neustále hľadajú dočasnú brankársku náhradu za Quicka: „Všetko, čo potrebujeme je teraz nejaká výmena s Columbusom“ (StooglesLAK). „Budeme stále vídať desiatky titulkov ‚majú Kings záujem o tohto náhradníka?‘“ pridal sa DiscoInferiorityComp.

Našli sa ale taktiež pochybovači. „dracomaster01“ sa ďalších fanúšikov opýtal: „Budaj je skutočne taký dobrý alebo mu veľa pomáha systém hry Kings?“ Pen2Paper ho ihneď usmernil: „Pozri si zápasy a uvidíš!!

Za všetko azda hovorí vyjadrenie užívateľa „wholalaa“: „Práve teraz má Budaj 91,9% úspešnosť zásahov a má 4 shutouty. Vlani, mal Quick 91,8% s 5 shutoutmi na konci sezóny a stal sa finalistom Vezina Trophy.

Budaj to zrejme až medzi troch finalistov Vezina Trophy nedotiahne. Faktom ale ostáva, že je momentálne jedným z najdôležitejších mužov Los Angeles Kings. Ak sa v apríli budú „králi“ radovať z postupu do play-off, leví podiel na tom bude mať aj náš brankár.