Main Content

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Nové Zámky

nedeľa, 25. december 2016 11:24 | Autor: Marek Psota

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Nové Zámky
Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Nové Zámky | zdroj: © TASR

Naša najvyššia hokejová súťaž sa nedávno prehupla do svojej druhej polovice. Je preto čas na krátke hodnotenia jednotlivých tímov. Ligový pelotón uzatvára jeden z dvojice nováčikov z Nových Zámkov. Pred premiérovou sezónou v Tipsport Lige začali vo veľkom zbrojiť a do tímu prišlo viacero zvučných a osvedčených mien. Mužstvo sa posilnilo prakticky na všetkých postoch a preto je terajšie posledné miesto sklamaním.

Sklamanie je o to väčšie, pretože išlo prevažne o hotových hráčov s mnohými skúsenosťami, ktorí mali ťahať celý tím. V klube okrem toho po postupe zostali tiež niektorí kľúčoví hráči z úspešnej minulej sezóny. Po príchode takých hráčov ako Hvila, Kytnár, Čížek, Sandgren, Lelkeš alebo Brabenec sa od nový Zámkov nepochybne očakávalo viac. Navyše, v meste i klube po vybojovanom postupe do Tipsport Ligy prevládala veľká eufória a fanúšikovský entuziazmus. Tieto sľubné predpoklady sa ale nepodarilo pretaviť do samotnej hry, výsledkov i tabuľkového postavenia. Posledné miesto v celkovej tabuľke i v tabuľke zápasov na klziskách súperov, najhorší útok a tretia najhoršia obrana sú veľkým sklamaním a nenaplnením očakávaní.

Nové Zámky dali (spolu s Liptovským Mikulášom) najmenej gólov v presilových hrách (18), pričom oba tímy majú aj najmenšie percentuálne využitie presiloviek (13,33 %). Najhoršie sú na tom aj v tabuľke inkasovaných gólov počas oslabení, keď ich obdržali najviac z celej ligy (26) i v úspešnosti v oslabeniach o dvoch hráčov (4 inkasované góly). Tím sa pomerne ťažko dostáva do streleckých pozícii, keďže je v rebríčku najčastejšie strieľajúcich mužstiev až na ôsmom mieste s 986 strelami. Pre porovnanie – Banská Bystrica, ktorá je v tomto smere lídrom, ich má doteraz na konte 1240. Problémom je aj efektivita, keďže v úspešnosti streľby sú Zámky predposledné (8,01 %). Nováčik je predposledný aj v počte získaných bodov na domácom ľade (21). Novozámčania tiež obdržali najviac gólov v oslabeniach v rámci jedného zápasu (4 proti Banskej Bystrici). Aj tieto tímové štatistiky sú veľavravné a napovedajú o tom, prečo je nováčik na dne tabuľky.

Od opôr sa čakalo viac bodov

V individuálnych štatistikách zatiaľ bodovo mierne vyčnieva skúsený Čech Kamil Brabenec (24 bodov). Za ním nasleduje Milan Kytnár (17) Ossi Saarinen (16) z Fínska a Michal Hudec (15). Avšak nielen od nich, ale aj od ostatných hráčov, by Novozámčania potrebovali ešte viac bodov. To platí najmä pri góloch, pretože tímu chýbal vyslovený kanonier, ktorý by strelecky potiahol mužstvo. Najlepšími strelcami tímu sú Saarinen s Kytnárom, obaja ale majú na konte iba 8 gólov. Žiaden z hráčov HC nevynikal ani v tabuľke +/- bodov, kedy najlepší z tímu Milan Kytnár má aktuálne iba 3 plusové body. Pre porovnanie – celkový líder Ondřej Šmach z Košíc ich nazbieral až 28. Zaujímavosťou je štatistika vyhratých vhadzovaní jednotlivcov, kde je doposiaľ absolútna dominancia hráčov tímu z južného Slovenka. Prvých päť priečok obsadili práve hráči Nových Zámkov – Kamil Brabenec (210 vyhratých vhadzovaní), Michal Hudec (140), Milan Kytnár (113), Richard Lelkeš (29) a Tomáš Pitule (28). Najvyššiu percentuálnu úspešnosť má Michal Hudec (64,81 %).

Brankársky post hlavným problémom nie je

Napriek tomu, že s brankárom Marekom Šimkom ukončil klub spoluprácu už koncom októbra, nemyslíme si, že brankársky post bol hlavným problémom tohto tímu. Šimko z odchytaných 17 zápasov mal výbornú percentuálnu úspešnosť zákrokov (92,65 %) s priemerom 2,50 gólu na zápas. Ďalší gólman Joakim LundstrÖm zo Švédska má danú bilanciu taktiež veľmi solídnu (91.12 %), no s priemerom 3,05 gólu na zápas. Švédsky brankár si však zo 17 zápasov dokázal udržať čisté konto až trikrát. Po Šimkovi majú teda Novozámčania ďalšieho kvalitného brankára. Otázne ale je, ako mu v defenzíve pomôžu spoluhráči.

Vedeniu zrejme chýbala potrebná trpezlivosť keďže ako jediný tím, stihol počas necelej polovice sezóny vymeniť až dvoch trénerov. Tréner Miroslav Chudý, jeden z hlavných strojcov postupu medzi elitu, bol pre nepresvedčivé výkony odvolaný už po ôsmom kole. N. Zámky dovtedy získal 9 bodov. Začiatkom októbra prebral mužstvo Július Pénzeš, no i on bol po necelých dvoch mesiacoch odvolaný pre zlé výsledky tímu, kedy sa nováčik ocitol na samom dne tabuľky.

Ani veľké mená nie sú zárukou úspechu

Niekedy je ale zrejme dobré si uvedomiť, že všetko chce svoj čas a že ani veľké nákupy nezaručia okamžitý efekt v podobe priaznivých výsledkov. Je tiež rozdiel hrať Tipsport Ligu a druhú najvyššiu súťaž. Tím bol prakticky nanovo poskladaný a chýbala väčšia súhra, ktorá postupom času ale mohla prísť. Pred nami je ešte polovica súťaže, ktorá môže mnoho zmeniť. No i tento prípad dokazuje to, že hokej sa vyhráva na ľade a mať zvučné mená na papieri, ešte nemusí nič znamenať. Dôležitá je preto chémia v tíme, celková súhra a to, ako je mužstvo typologicky poskladané. Nemej dôležité je hrať so srdcom a nechať pre svoj klub „dušu na ľade“.

V každom prípade majú Nové Zámky potenciál na to, aby sa dostali v tabuľke vyššie a účasť v play-off ani zďaleka nie je stratená. Spodná časť tabuľky je nahustená a aj menšia séria výhier môže znamenať výrazný posun, čo môže byť príklad aj tohto nováčika. Prvá polovica súťaže ale ukázala, že tento tím je značne nevyspytateľný a je ťažké odhadnúť jeho budúcu výkonnosť. Podľa umiestnenia v tabuľke môže Novozámčanov čakať boj o záchranu, no vylúčená nie je ani účasť v play-off. Tím z juhu Slovenska má ale zlú aktuálnu formu, keďže momentálne ťahá päťzápasovú sériu prehier. Konečné umiestnenie je preto dosť otázne.