Main Content

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Trenčín

utorok, 27. december 2016 12:28 | Autor: Marek Psota

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Trenčín
Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Trenčín | zdroj: © TASR

Medzi mužstvá, ktoré v doterajšom priebehu Tipsport Ligy sklamali, možno zaradiť aj Trenčín. Bilancujeme doterajší priebeh sezóny v mužste spod hradu Matúša Čáka.

Do tohto ročníka vstupovala Dukla s novým trénerom Milošom Holaňom. Ten si ako asistenta vybral Róberta Petrovického, ktorý medzitým ukončil svoju hráčsku kariéru. Pred sezónou sa tím spod hradu Matúša Čáka považoval za potencionálneho čierneho koňa súťaže. Tomu zodpovedali aj odvážne predsezónne vyjadrenia trénera vojakov. Ten avizoval vysoké ambície, pričom sa chcel pohybovať v prvej trojke počas základnej časti a taktiež dúfal minimálne v semifinále v play-off.

Realita je však diametrálne odlišná a Trenčín je momentálne až na predposlednom mieste. Už pred týmto ročníkom Tipsport Ligy bolo jasné, že v tíme nepokračujú skúsení harcovníci ako Róbert Petrovický, Tibor Melichárek, Vladimír NemecRichard Pavlikovský. Na druhej strane do mužstva pribudli Marcel HossaRadoslavom Tyborom, ktorí mali svojimi skúsenosťami vykompenzovať absenciu týchto ostrieľaných hokejistov. Hossa však podpísal otvorenú zmluvu, čo môže byť počas sezóny zradné. Druhý menovaný pôsobil v Trenčíne iba do konca októbra a následne odišiel do českých Vítkovíc.

Hlavný tréner Holaň vydržal na lavičke Dukly iba do 25. októbra, kedy rezignoval na svoj post. Nový kormidelníkom Trenčanov sa stal Josef Turek, ktorý dovtedy viedol Zvolen. Trenčín pritom bol do 17. kola (pokým bol na lavičke Holaň) na priebežnom piatom mieste. Po jeho odchode nastali v tíme viaceré hráčske zmeny, no tie želaný efekt nepriniesli. Práve naopak, nastala ešte väčšia herná i výsledková kríza, ktorá znamenala prepad až na deviate miesto. Mužstvo negatívne ovplyvnila aj strata jedného z dôležitých hráčov Petra Ölveckého, pre ktorého sa sezóna skončila kvôli zraneniu už po 22 zápasoch.

Viacero príčin prepadu na predposledné miesto

Príčin, prečo je Trenčín na deviatom mieste, je viacero. Jedným z hlavných problémov je strieľanie gólov. Dukla má druhú najhoršiu ofenzívu v lige, keď v 33 zápasoch dali jeho hráči 83 gólov. Napriek málo streleným gólom nemožno Trenčanom uprieť snahu, keďže sú tretím najčastejšie strieľajúcim mužstvom (1109 striel). Avšak značným problémom je veľmi nízka efektivita pri zakončení. S úspešnosťou streľby 7,48 % sú najmenej efektívnym tímom v lige. Paradoxne, Trenčanom sa pomerne darí dávať góly vo vlastnom oslabení, keď sa im to podarilo už päťkrát. Viacej presných zásahov v tejto činnosti majú iba Košice (6). Nemenej veľkým problémom je i defenzíva, ktorá je druhá najhoršia v súťaži. V 33 zápasoch stihli Trenčania inkasovať až 104 gólov. Ďalšou príčinou zlých výsledkov sú tiež domáce zápasy, kedy Dukla získala v 16 dueloch iba chudobných 20 bodov a v tomto ukazovateli sú na tom najhoršie z celej ligy.

Zaujímavým ukazovateľom sú presilové hry v podaní vojakov. V počte vstrelených gólov počas presiloviek sú priebežne na druhom mieste, keď sa im podarilo skórovať 24 krát. V tomto sme je lepšia už iba Nitra (28 gólov). Na druhej strane treba dodať, že Trenčania odohrali najväčší čas v presilových hrách z celej ligy (245:11 čistého času) a mali najviac početných výhod o jedného hráča (157). Okrem toho mali k dispozícii i najviac presiloviek o dvoch hráčov (20). Napriek tomu sa im podarilo presadiť iba jediný raz, čo predstavuje iba 5 % využitie týchto situácií. Avšak ani celková percentuálna úspešnosť v presilovkách nie je príliš oslnivá (15,29 %), čo je až šieste miesto v tejto štatistike. Zaujímavosťou tiež je, že Trenčín ako jediný tím v celej lige neinkasoval gól počas svojich presilových hier.

Bodovým lídrom Marcel Hossa

Po slabšom rozbehu je lídrom produktivity Marcel Hossa s 24 bodmi, ktorý je zároveň tretím najlepším strelcom celej ligy (16 gólov). S priemerom 0,53 gólu na zápas mu v tejto štatistike patrí siedme miesto. Hossa (spoločne s Brunom Mrázom zo Zvolena) dal zatiaľ najviac gólov v presilových hrách (6) a je i druhým najproduktívnejším hráčom v presilovkách (10 bodov). Za Hossom nasleduje v klubovej produktivite Jakub Gašparovič (18 bodov), ktorý je aj druhým najproduktívnejším hráčom v oslabeniach (3 body). Rovnaký počet bodov ako Gašparovič má Matúš Holenda, ktorý je v tabuľke produktivity piatim najlepším obrancom ligy. Medzi svetlejšie zjavy v podaní Dukly patria i výkony Lukáša Kozáka, ktorý sa dostal do výberu Tipsport Ligy v zápase proti slovenskej reprezentácii. Trenčiansky obranca je druhý v počte asistencií v presilových hrách (8) a spolu s Hossom druhý najproduktívnejší hráč v presilovkách (10 bodov).

Trenčania nemali vo svojich radoch žiadneho hokejistu, ktorý by vynikal v štatistike +/- bodov. Najlepší je v tomto smere Matúš Holenda so siedmymi bodmi, čo je ale o 21 menej ako líder Ondřej Šmach z Košíc. Ani v brankárskych štatistikách nedominujú gólmani Trenčína. Jan Chábera odchytal 22 zápasov a s 90,64 percentuálnou úspešnosťou zákrokov sa nachádza na deviatom mieste v tejto tabuľke. Jeho gólový priemer na stretnutie je 3,07. Peter Kutej odchytal 15 zápasov a mal 90,75 percentuálnu úspešnosť zásahov (17. miesto) a s priemerom 2,64 gólu na zápas. Z oboch týchto brankárov sa podarilo vychytať shutout iba Petrovi Kutejovi.

Hromadný odchod fanúšikov v Nitre

Trenčín sa takmer počas celej sezóny trápi a aktuálne ťahá štvorzápasovú sériu bez jediného bodu, v ktorých inkasoval hrozivých 26 gólov. Potupná bola najmä posledné prehra na ľade Nitry v pomere 9:2. V tomto stretnutí zaujal predčasný odchod fanúšikov Dukly, ktorý hromadne opustili štadión za stavu 7:1. Avšak zápasov, v ktorých pôsobili hráči Trenčína odovzdane, bolo viacej.

Dolná polovica tabuľky je vyrovnaná a všetko zatiaľ zostáva otvorené. Pokiaľ sa ale v trenčianskom klube niečo výrazne nezmení, budú ich pravdepodobne čakať záchranárske práce. Vylúčiť nemožno ani účasť v play-off, no na dosiahnutie tejto méty treba podstatne zlepšiť výkony celého tímu. Tento aktuálny úpadok Dukly zrejme neteší nielen samotných Trenčanov, ale aj ostatných, keďže ide o jednu z bášt hokeja a tradičný klub pôsobiaci dlhé roky v našej najvyššej súťaži.