Main Content

Kocúrkovo v slovenskom lyžovaní pokračuje. Dokedy?

streda, 28. december 2016 16:16 | Autor: Filip Chudý

Kocúrkovo v slovenskom lyžovaní pokračuje. Dokedy?
Kocúrkovo v slovenskom lyžovaní pokračuje. Dokedy? | zdroj: © TASR

Výkladná skriňa slovenského športu, ktorou bez pochýb v súčasnosti zjazdové lyžovanie len vďaka pretekárom a ich tímom je, má ďalšiu kauzu. Dokedy bude trvať toto Kocúrkovo?

Komentár Filipa Chudého

Keď sa Veroniky Velez-Zuzulovej minulý štvrtok na vyhlásení ankety Športovec roka 2016 s dávkou humoru moderátori podujatia pri preberaní ocenenia pýtali, že čo nové na Slovenskej lyžiarskej asociácii (SLA), ani len netušila, že o 24 hodín niečo „nové“ bude.

Tesne pred Štedrým dňom Veronike a spol. prišiel od SLA email, v ktorom bolo ultimátum, že ak do 27.12. nepodpíšu Štatút reprezentanta, SLA ich neprihlási, resp. odhlási zo všetkých súťaží FIS. To by v praxi znamenalo, že by sa naši elitní lyžiari mohli spúšťať maximálne z kopca za domom. Je naozaj neuveriteľné, že doslova pár hodín pred Vianocami dostanú naši najlepší lyžiari takýto darček. Už to o SLA niečo vypovedá.

Tá považuje dokument Štatút reprezentanta za najzákladnejší, ktorý musí byť podpísaný každým reprezentantom a ktorý je vraj postavený na základných pravidlách Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vyžadovaných od jednotlivca a národného zväzu. Prezident SLA František Repka (opäť) nerozumie čo sa v najnovšej kauze deje, keďže je to vraj nariadenie FIS. Tu treba dodať, že týmto kauzám, už naozaj nikto nerozumie, resp. tomu, prečo sa stále opakujú.

Nech sa nikto na SLA nehnevá, ale riešiť štatút reprezentanta na túto sezónu, keď už sme pomaly v jej polovici, je totálny amaterizmus. Ale to len korešponduje s dlhodobou situáciou v tejto organizácii.

Každá jedna národná športová asociácia by sa mala predovšetkým starať o svojich reprezentantov, aspoň tak to znie logicky, no SLA robí presný opak. Podľa slov otca a trénera našej najlepšej lyžiarky Timoteja Zuzulu, im SLA nedala nič na prípravu na túto sezónu. Ďalej by im podľa Zuzulu ani nevadilo, že im ani nič nedá, keďže podľa tejto zmluvy ten športovec, čo si nájde sponzora, od SLA ani nič nedostane, ale vadí im to, že keď to nepodpíšu, tak ich nebudú prihlasovať na preteky. SLA totiž prihlasuje našich lyžiarov na preteky, ktoré organizuje FIS. To už je naozaj absolútny vrchol, aby národná asociácia vydierala svojich najlepších pretekárov tým, že im znemožní štartovať na pretekoch.

Ak už aj FIS nariadila národným zväzom, že treba dokument Štatút reprezentanta, tak predsa nie je normálne, aby to SLA riešila teraz. Navyše na čo je našim lyžiarom takáto zmluva, ktorá im neprinesie financie navyše? Keď chce SLA niečo riešiť, tak nech si najprv uprace u seba doma, alebo tam má evidentný neporiadok.

A keď bude chcieť našich najlepších lyžiarov nejako osloviť, tak najprv s tým, koľko im prispeje na prípravu pred budúcou sezónou, lebo súčasnú riešiť je už trochu neskoro. Sezóna už beží, naši lyžiari si peniaze na ňu zohnali aj sami, lebo vďaka výsledkov sú pre sponzorov zaujímaví. Ak už aj SLA peniaze na pomoc nemá, aspoň by sa mohla opýtať, ako inak by mohla pomôcť. No v žiadnom prípade nevydierať svojich najlepších! Tobôž nie pred možno rozhodujúcou časťou sezóny. To urobí len amatér, resp. ten, kto si to tak naplánoval. No v každom prípade, nikto taký by predsa nemal na SLA robiť.