Main Content

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Poprad

štvrtok, 29. december 2016 16:11 | Autor: Marek Psota

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Poprad
Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Poprad | zdroj: © TASR

Pokračujeme v bilancovaní výkonov tímov Tipsport ligy po polovici sezóny. Dnes sme sa zamerali na mužstvo Popradu.

V Poprade sa počas leta udialo viacero zaujímavých vecí i zmien. Tím spod Tatier mal od júna nového trénera, ktorým sa stal 41 ročný Petr Jonák. Tento český tréner v posledných rokoch pôsobil pri mládežníckych kluboch v zámorí. O Jonákovi sa pred sezónou hovorilo ako o ambicióznom koučovi s presadzovaním moderných a progresívnych prvkov. Kamzíci tiež začali sezónu s novým logom klubu, o ktorom rozhodli fanúšikovia. Novinkou v tomto ročníku bol i návrat Popradčanov k širokému domácemu klzisku.

Pred sezónou sa otvorene hovorilo o novej ére popradského hokeja a o akejsi obrode tímu. To malo za následok viaceré zmeny v mužstve, keďže sa obmenila väčšina minuloročného kádra. Zmeny sa dotkli aj samotného vedenia klubu. Zaujal tiež letný kemp (alebo tzv. „try-out“) v Spišskej Novej Vsi, ktorého sa zúčastnilo vyše 80 hráčov. Nové vedenie Popradčanov pracovalo na ozdravení klubu a vyrovnaní starých záväzkov i dlhov. Posledné sezóny trápili Podtatrancov finančné, ba dokonca až existenčné problémy. Zdá sa, že tie sú (aspoň nateraz) minulosťou.

Tieto veľké zmeny sa ale na výkonoch mužstva spočiatku neprejavili pozitívne, keďže kamzíci sa od začiatku sezóny trápili a dlho sa nachádzali na samotnom chvoste tabuľky. Aj v Poprade preto prišlo k výmene trénera už v prvej polovici sezóny, kedy Jonáka nahradil Marcel Ozimák. Ten pôsobil šesť rokov v Rusku, kde na konci svojho pôsobenia dokonca robil v KHL asistenta trénera Jekaterinburgu. Ozimák začal výborne, keď prvé dva zápasy jeho tím vyhral a to dokonca na ľade Nitry a Košíc. Po jeho príchode začali Popradčania bodovať, keď zo 17 zápasov prehrali v riadnom hracom čase iba štyri, pričom získali 30 bodov. Pritom do 18. kola získal Poprad iba chudobných 16 bodov.

Odchod Lapšanského, návrat Hvilu

Veľkú stratu však utrpel nedávno káder kamzíkov, keď jeho rady opustil najproduktívnejší hráč Adam Lapšanský, ktorý bude ďalej pokračovať v nemeckom Ravensburgu. Na druhej strane prišiel počas sezóny Jan Semorád, ktorý bol minulú sezónu jedným z ťahúňov Zvolena. Semorád by mohol byť pre Poprad posilou, no zrejme bude potrebovať trochu času na aklimatizovanie sa a akýsi reštart, keďže v Nových Zámkoch (kde na začiatku sezóny pôsobil) sa mu strelecky ani bodovo príliš nedarilo. Mužstvu by mal pomôcť aj príchod kanoniera a rodáka z Popradu Lukáša Hvilu, ktorému sa pod Tatrami zvyklo dariť.

Najproduktívnejším hráčom HK bol Adam Lapšanský s 26 kanadskými bodmi (14. miesto). Za ním nasleduje v klubovej produktivite Marek Zagrapan (25), Arne Kroták (21) a Peter Lichanec (20), ktorí patrili medzi lídrov tímu. Po odchode najlepšieho strelca tímu Lapšanského budú musieť Podtatranci hľadať za neho vhodnú náhradu, keďže ich aktuálne najlepší strelec Marek Zagrapanmá na konte iba 10 gólov. Zagrapan je zároveň aj najlepším nahrávačom tímu (15 asistencií), ale v tejto celoligovej štatistike mu patrí až 22. priečka. Najlepší v štatistike +/- bodov je v Poprade Emil Bagin (8), no v ligovej tabuľke to stačí iba na 35. priečku.

V presilovkách sa strelecky pomerne darí Krotákovi a Zagrapanovi, ktorým patrí so štyrmi gólmi piata priečka medzi strelcami. V počte vyhraných vhadzovaní sa darí Tomášovi Troligovi, ktorí z 33 buly vyhral 23 (siedme miesto). Popradský útočník má tiež vysokú úspešnosť na vhadzovaniach – až 69,70 %. Popradu chýba vyslovene produktívny obranca. Najlepší je v tomto smere Štefan Fabian (2+9), čo predstavuje len 24. miesto medzi obrancami. Zaujímavosťou je, že už spomínaný Lapšanský je autorom zatiaľ najrýchlejšieho gólu v tomto ročník Tipsport Ligy. Popradský krídelník skóroval v 10. kole proti Košiciam už po 15 sekundách.

Oporou Šúrek, problematické oslabenia

Jednoznačnou popradskou oporou v bráne je Martin Šúrek. Ten má druhý najväčší počet zásahov zo všetkých brankárov (808). Šúrek si veľmi dobre vedie aj v percentuálnej úspešnosti zásahov (92,24 %), kde mu patrí v tejto štatistike štvrté miesto. Popradský gólman má priemer 2,56 gólu na zápas, čo je tretia najlepšia štatistika z celej ligy. Napriek solídnym štatistikám popradskej jednotky má jeho tím tretiu najhoršiu obranu zo všetkých mužstiev (108 inkasovaných gólov).

Vzhľadom na tabuľkové postavenie je zaujímavá bilancia gólov v presilovkách. V tejto činnosti je Poprad na treťom mieste, keď sa mu podarilo dosiahnuť 25 gólov, na čo má ale vplyv počet presilových hriech. Poprad ich mal k dispozícii 150, čo je tretí najvyšší počet v súťaži. Ich úspešnosť v presilovkách bola 16,67 % (štvrté miesto). Problémom sa javia byť oslabenia kamzíkov, keďže v ich úspešnosti sú až na predposlednom mieste (81,33 %), pričom v týchto situáciách dostali najviac gólov zo všetkých tímov (28). Poprad mal po Nitre a Žiline k dispozícii najviac početných výhod o dvoch hráčov (15), no pri ich využití majú úspešnosť iba 13,33 % (piate miesto). Popradčania tiež čelili po Košiciach a Nitre najväčšiemu počtu oslabení o dvoch hráčov (18), no v nich si počínali relatívne dobre, keďže s úspešnosťou 88,89 % sú v tomto smere na štvrtom mieste.

 Zdá sa, že Ozimákové skúsenosti z Ruska budú prospešné pre Poprad, keďže ten sa odlepil z dna tabuľky a dostal sa na priebežné ôsme miesto, ktoré zaručuje účasť v play-off. Podľa všetkého sa kamzíci vyhrabali z najhoršieho, no liga je ešte dlhá a vyrovnaná. K brehom vyraďovacích bojov je ale stále ešte veľmi ďaleko a preto bude Poprad čakať tuhý boj o účasť vo vyraďovačke, v tom horšom prípade boj o udržanie sa. Mužstvo spod Tatier má však momentálne pred Novými Zámkami náskok sedem bodov, aj keď nováčik má ešte o odohraný zápas menej.