Main Content

Máme sa akože radovať z pretrápenej záchrany?

sobota, 31. december 2016 14:54 | Autor: Filip Chudý

Máme sa akože radovať z pretrápenej záchrany?
Máme sa akože radovať z pretrápenej záchrany? | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov je zachránená, aj keď ešte nepodala na MS ani jeden dobrý výkon. Ťažko mať radosť z takejto záchrany. Navyše o rok to môže byť ešte horšie.

Komentár Filipa Chudého

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov odohrali na prebiehajúcich MS tretí zápas, pričom tretíkrát na turnaji sklamali. Ale aj tak sa už zachránili, čiže splnili základný cieľ. Pre mnohých možno len jediný, s ktorým do Kanady cestovali. Smutné.

Ich výkon proti Lotyšsku bol slabý, pričom ich najväčším šťastím bolo, že pobaltský súper bol ešte slabší, ako sú naši mladí hokejisti. Kto vydržal sledovať aspoň polovicu z nočného zápasu, ten to už asi aj ľutuje, pretože spánok ponúka oveľa viac potešenia, vzrušenia, ba zrejme aj športového umenia.

Aj keď ešte nie je svetový šampionát na konci, už teraz sa dá pomaly s istotou tvrdiť, že v noci sa v Toronte stretli dve najslabšie mužstvá turnaja. Navyše vzhľadom na výsledky druhej skupiny, v ktorej trochu prekvapujúco najhoršie dopadlo Fínsko, sa tiež dá povedať, že toto bol priamy súboj o vypadnutie z elitnej kategórie, nie to, čo bude oficiálne nazvané súbojom o udržanie. Len tak mimochodom, Fíni nám v dali v generálke na tieto MS výprask 8:1.

Keď sa na to pozrieme spätne, už to bolo vlastne jasné varovanie, čo nás asi čaká. Ofenzíva v slovenskom prevedení neexistuje. Len jedna jediná akcia slovenských mladíkov na týchto MS znesie prísne kritériá, tá v gólovej presilovke proti USA. Inak ide len o viac-menej náhodné strely od modrej, resp. nám gól daruje súper.

Tréner Bokroš síce chváli aspoň defenzívnu hru, ale pri všetkej úcte, v mnohých prípadoch vyzerali naši obrancovia proti dobre technicky vybaveným súperom ako tréningové kužele, niekedy dokonca doslovne ako kolky. Naraz padajúca trojica, či dvojica slovenských hokejistov na zem, aj to ponúka turnaj v Kanade. Hovorí sa, že aj zlá reklama je reklama, ale naozaj o takúto stojíme?

Zatiaľ sú slovenskí mladíci na MS viac na smiech, ako by si zdvíhali hokejové meno. Ale ešte majú šancu dojem aspoň trochu napraviť, len musia konečne začať hrať dobre. Teraz by už teoreticky nemali mať žiadne psychické starosti, hoci ak chcú byť profesionáli, tlak musia vedieť zvládať vždy a všade. Ak nie, mali by si vybrať iné povolanie .  

Aj to málo, resp. nič, čo ukázala naša reprezentácia do 20 rokov jej už zabezpečilo záchranu, čo niečo hovorí o (ne)vývoji hokeja v iných krajinách, resp. vo svete. Pretože ak by sa naozaj rozvíjal tak, ako sa to niekde tvrdí, Slovensko je už dávno v béčku, veď spiatočku má hodenú už dlho, len stále nie a nie tam nacúvať. Aj keď teraz sme od toho boli neuveriteľne blízko, pričom o rok môžeme byť ešte bližšie, keďže nám veľmi reálne hrozí základná skupina so štyrmi favoritmi a žiadnym outsiderom.