Main Content

Prinesie rok 2017 futbalové úspechy a ďalšiu kopu medailí?

nedeľa, 1. január 2017 18:04 | Autor: Filip Chudý

Prinesie rok 2017 futbalové úspechy a ďalšiu kopu medailí?
Prinesie rok 2017 futbalové úspechy a ďalšiu kopu medailí? | zdroj: © TASR

Máme za sebou prvé hodiny nového roka, pričom počas nich ľudia zvyknú premýšľať, čo ich v ňom bude čakať. My sme zauvažovali nad tým, čo môže v roku 2017 čakať slovenský šport. Je sa na čo tešiť.

Komentár Filipa Chudého

Športový rok 2016 bol zo slovenského pohľadu úspešný, niekde dokonca hovoria, že najúspešnejší v histórii. O tom by sa dalo polemizovať, pretože na OH sme už mávali aj viac úspechov, pričom aj ďalšie roky v minulosti sme mali mimoriadne vydarené. No v každom prípade, nech použijeme akékoľvek kritérium, medzi top úspešné roky patrí. Už takto pred rokom sme napísali, že bude to pre slovenský šport úspešný rok, čo sa aj stalo, preto sa pozrime, aký môže byť ten nový.

Už teraz je viac-menej jasné, že v roku 2017 sa nedostane slovenskému športu toľko slávy, no to neznamená, že bude horší. Ide totiž o to, že je nepárny rok, čiže sa nekoná žiadne celosvetovo uznávané podujatie, rangu olympiády, resp. veľkého futbalového turnaja. Z toho vyplýva, že žiadneho olympijského víťaza mať nemôžeme, resp. si ani neužijeme vzácnu chvíľu, že máme komu fandiť na Eure, resp. MS vo futbale. Bude to proste rok s klasickými podujatiami, ktoré Slováci majú možnosť pozerať prakticky každoročne.

No aj na nich sa môžeme dočkať veľa radosti. Začíname na Rely Dakar, kde máme rovno dve veľké želiezka v ohni. Štefan Svitko a Ivan Jakeš sú proste svetová extratrieda, aj keď súperi majú lepšie podmienky. Úplne rovnaké slová platia aj na ďalšie duo, ktoré budeme sledovať nie na piesku, ale na snehu. Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová nám robia radosť stále a sme si istí, že aj v roku 2017. Pričom nezabúdame ani na ďalšie naše hviezdičky na zasnežených svahoch. Navyše Nasťa Kuzminová sa systematicky pripravuje na februárové MS...

Zo slovenského pohľadu bude top športovou udalosťou roka, ako už tradične v nepárnom roku, svetový šampionát v hokeji. Aj keď ešte nevieme, aký tím si Zdeno Cíger poskladá, rozumej, kto všetko (ne)odmietne pozvánku, už teraz je viac-menej jasné, že o našom osude rozhodnú prvé štyri zápasy proti outsiderom. Postup do štvrťfinále je stále povinnosťou, nie úspechom, aj keď nám už trikrát za sebou ušiel. Teraz by sa to aspoň o gólik mohlo podariť, hoci ruku do ohňa za to nedáme. No štvrťfinále by malo byť tak či tak konečnou stanicou. Ružové okuliare si nasadzovať nebudeme.

Čo sa týka celého roka, tak v tomto časovom rozmedzí Slovákov bude najviac zaujímať to, či futbalová reprezentácia postúpi na MS do Ruska. Aj toto bude tesné, pričom také to už bude v boji o baráž, minimálne bod, dva nám totiž z roku 2016 chýba. Ak stratu niekde doženieme, baráž je naša, ak ešte niečo stratíme, tak asi skôr nie. Postup na MS by potom veľmi záležal od žrebu baráže. O priamom postupe nehovoríme, ten je (v tejto chvíli) neaktuálny, keďže ho len vlastnými silami nemôžeme vybojovať. A ako to nakoniec podľa nás dopadne? Súčasná generácia našich reprezentantov sa rozlúči s národným dresom tam, kde si to zaslúži, na MS.

S príchodom Petra Sagana stúpol na Slovensku záujem o Tour de France. Na nej by nemal mať problém obhájiť zelené tričko, keďže za éry súčasného bodovania nemá konkurenciu, veď je šité akoby naňho. Čo sa týka obhajoby zlata na MS, do tretice to bude veľmi ťažké, pričom tentoraz sa to asi skôr nepodarí. Top svetové reprezentácie sa totiž večne za nos ťahať nenechajú a niečo si pripravia.

Mimoriadne sledovaný bude aj športovec roka Matej Tóth, ktorý bude obhajovať titul majstra sveta. Atletický šampionát v Londýne bude jeden z vrcholov tohto športového roka a náš chodec opäť donesie medailu, ale či bude zlatá, to si netrúfame odhadnúť. No skúsime tip na prekvapenie, a to ten, že tentoraz nebude len jedna atletická medaila. Marcelovi Lomnickému totiž príprava so svetovým kladivárskym fenoménom Poliakom Fajdekom mimoriadne pomôže...

Medaily sa nám posypú už tradične aj z vodného slalomu, rýchlostnej kanoistiky a streľby, hoci v poolympijskom roku to nemusí byť len od tradičných mien. Radi sa necháme prekvapiť. Podobne, ako v tenisovej sezóne, pretože tam to môže byť všelijaké. Slovenskí tenisti sú do jedného nevyspytateľní.

Už teraz sa tešíme aj na ME basketbalistiek a volejbalistov, dokonca budú u našich susedov, čo nám môže k dobrému výsledku len pomôcť. Mimoriadne sledované budú aj ME do 21 rokov vo futbale, ktoré sa zo slovenského pohľadu môžu skončiť akokoľvek, aj medailovo. Pričom podobne si takmer určite povedú aj menšie športy, v ktorých sme tradične silní.

Slovenským športovcom prajeme do nového roka hlavne zdravie, pretože ak ho budú mať, oni si už to potrebné šťastie sami na svoju stranu naklonia, teda tí, čo naň budú pripravení, čím si ho zaslúžia. A keďže sme presvedčení, že väčšina z nich patrične pripravená bude, tešme sa spolu na úspešný športový rok 2017!