Main Content

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Liptovský Mikuláš

streda, 4. január 2017 15:15 | Autor: Marek Psota

Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Liptovský Mikuláš
Bilancovanie prvej polovice Tipsport Ligy: Liptovský Mikuláš | zdroj: © TASR

V našom hodnotení doterajšieho priebehu najvyššej hokejovej súťaže sme sa dnes zamerali na druhého nováčika z Liptovského Mikuláša. Tento klub sa medzi slovenskú elitu vrátil po šiestich rokoch, keď v lete odkúpil licenciu od Piešťan.

Medzi slovenskú elitu sa vrátil tím, ktorý bol od roku 1993 stálym účastníkom našej najvyššej hokejovej súťaže a to až do sezóny 2009/2010. Napriek tomu, že nešlo o priamo vybojovaný postup na ľade, ide o tradičný klub, ktorý určite bol spestrením doterajšieho priebehu súťaže a ktorý má tiež dobré divácke zázemie.

V domácom prostredí patrili zverenci Róberta Spišáka k lepším tímom. V počte bodov získaných v domácom prostredí im patrí štvrté miesto. Zapracovať by ale mali hlavne na zápasoch na klziskách súperov, keďže tam sú na tom horšie už iba Nové Zámky.

Nízka úspešnosť v presilovkách

Nováčika tiež trápi veľmi nízka úspešnosť v presilovkách, keďže s 14,57 % využitím týchto situácii sú na tom najhoršie z celej ligy. Liptáci majú na konte taktiež najmenej gólov v presilových hrách (22). Slabšie je aj využitie presiloviek o dvoch hráčov. Tím z Liptova mal k dispozícii 12 takýchto presiloviek, no skórovať sa mu podarilo iba jediný raz. To predstavuje využitie 8,33 %, čo je tretie najhoršie číslo spomedzi všetkých tímov.

Liptovský Mikuláš trápi i pomerne veľká nedisciplinovanosť, pretože spomedzi všetkých tímov majú štvrtý najvyšší počet trestných minút (503). Trochu paradoxne pritom vyznieva fakt, že Liptáci nemali ani jedného hráča vylúčeného na päť minút, či do konca stretnutia. Na druhej strane majú najviac osobných trestov na 10 minút (12).

Spoľahlivý Križan, najproduktívnejší je Uram

Liptovský Mikuláš sa v bráne môže spoľahnúť na skúseného Karola Križana. Ten má úspešnosť zákrokov 91.86 %, čo je piate najvyššie číslo spomedzi brankárov a šiesty najlepší priemer gólov na zápas (2,76). Križan má aktuálne na konte až 734 zákrokov, čo je tiež šiesty najvyšší počet medzi gólmanmi. Mladý Adam Nagy má taktiež slušnú úspešnosť zásahov – 90,68 %. Jeho gólový priemer na stretnutie je 3,29.

Najproduktívnejším hráčom je skúsený matador Marek Uram (29 bodov). Za ním nasleduje mladík Matúš Sukeľ (28), Rudolf Huna (23), Martin Kriška (23) a dvojičky Hunovcov RichardRóbert (21 a 19). Bratia Rudolf, Richard a Róbert Hunovci pritom hrajú v jednom útoku, čo je nepochybne (nielen) slovenská rarita.

Streleckým lídrom Matúš Sukeľ

Najlepším strelcom tímu je Matúš Sukeľ (16), ktorý bude ale ďalej pôsobiť v bratislavskom Slovane. Za ním nasleduje pomerne veľká priepasť, pretože druhý najlepší strelec Liptákov má 10 strelených gólov (aktuálne je to Rudolf Huna). V ligovej tabuľke strelcov patrí Sukeľovi výborné šieste miesto. Mladý útočník tiež patrí do skupiny hokejistov, ktorý vsietili najviac víťazných gólov (4). V prvej desiatke ligových kanonierov je Sukeľ dokonca najmladším hráčom. Najproduktívnejším obrancom nováčika je Tomáš Nádašdi (3+8). Väčšina zmieňovaných hráčov sú pritom domáci odchovanci. Liptáci celkovo vsadili hlavne na slovenských hokejistov, ktorí tvoria drvivú väčšinu kádra.

Najlepším nahrávačom je Marek Uram, ktorý zaznamenal 20 asistencií. Zaujímavosťou je, že až 12 jeho prihrávok boli primárne asistencie, čo je štvrté najvyššie číslo v tomto ohľade. V štatistike +/- bodov je na tom najlepšie obranca Richard Stehlík s piatimi plusovými bodmi. V počte vyhratých vhadzovaní patrí k najlepším Jozef Stümpel (29), čo mu stačí na delenú piatu priečku. Výborná je aj jeho percentuálna úspešnosť pri vhadzovaniach – 59,18%.

Zaujímavosťou je štatistika najrýchlejších gólov v predĺžení., keďže prvé dve priečky držia práve Liptáci. M. Sukeľovi sa podarilo skórovať v zápase proti Zvolenu po 40 sekundách. M. Uramovi sa to podarilo v dueli proti Novým Zámkom už po 18 sekundách.

Prednosťou efektivita streľby a úspešnosť v oslabeniach

Nováčik má veľmi dobrú úspešnosť streľby, ktorá má aktuálne hodnotu 10,42 %. čo je najlepšia vizitka v lige. Túto efektivitu podčiarkuje aj skutočnosť, že Liptovský Mikuláš je najmenej strieľajúcim tímom v súťaži (979). Pre porovnanie – Banská Bystrica má na konte v rovnakom počte zápasov 1400 striel (najviac zo všetkých mužstiev), ale na druhej strane majú barani úspešnosť streľby 9,43 %.

L. Mikulášu sa pomerne darí v oslabeniach a s úspešnosťou 85,96 % sú v tomto smere na piatom mieste. V oslabeniach inkasovali 24 gólov, čo je štvrtá najlepšia štatistika, keďže menej gólov v oslabeniach dostali iba Zvolen, Košice a Banská Bystrica. Dokonca sa im podarilo až štyrikrát prekonať súpera v oslabení, čo je tretí najvyšší počet gólov v tejto situácii. Nováčik má ale tiež výborné čísla v oslabeniach o dvoch hráčov – pri 17 takýchto oslabeniach inkasovali iba jediný gól. S úspešnosťou 94,12 % sú v tejto bilancii lepšie už iba Košice.

V prvej polovici súťaže ťažil L. Mikuláš zrejme aj z nováčikovského elánu, keďže sa nachádzal prevažne v strede tabuľky. Tá je však veľmi nahustená a to obzvlášť v jej strede. Mužstvá od ôsmeho po štvrté miesto delí v súčasnosti iba 5 bodov! Aktuálne umiestnenie nováčika (7. miesto) nemusí znamenať nič vážne, no Liptáci by mali trochu viac stabilizovať výkonnosť, keďže počas sezóny väčšinou striedal sériu výhier so sériami prehier. V každom prípade môže Liptovský Mikuláš ešte zamútiť vodu v strede tabuľky. Pri momentálne veľmi vyrovnanej situácii je pre Liptákov možný hocijaký scenár – boj o zotrvanie v lige, boj o postup do play-off alebo aj pomerne pokojný stred tabuľky.