Main Content

Aj vďaka Rusnákovi to bude pre nás skôr chladná prestupová zima

piatok, 6. január 2017 14:28 | Autor: Filip Chudý

Aj vďaka Rusnákovi to bude pre nás skôr chladná prestupová zima
Aj vďaka Rusnákovi to bude pre nás skôr chladná prestupová zima | zdroj: © TASR

Zimný prestupový kolotoč sa roztočil a ide evidentne o čínsky výrobok. No nielen preto sa na ňom deti slovenského futbalu poriadne nekrútia. Môže sa to ešte zmeniť?

Komentár Filipa Chudého

Futbaloví fanúšikovia majú radi začiatok každého roka, pretože to so sebou prináša aj jednu z tých najzaujímavejších častí sezóny, hoci sa v nej paradoxne veľa na trávnikoch nehrá, resp. niekde vôbec. Ide o prestupový termín, ktorý je často sledovanejší, ako samotné výkony hráčov. Ľudí na celom svete priam fascinuje míňanie peňazí majiteľ klubov a nákup nových posíl.

Zimné prestupové obdobie síce nie je tak horúce, ako býva to letné, ale aj v ňom sa dejú zaujímavé veci. Už opäť nám ho osviežujú hlavne čínske kluby, ktoré majú teraz vlastne medzi sezónami, čiže sa správajú ako zbohatlícke európske kluby v lete, keď si pripravujú kádre na celý ročník. To znamená, že treba priniesť aspoň jedno veľké meno, ktoré by pomohlo pri predaji dresov a sezónnych permanentiek. Či už to trochu Číňania nepreháňajú, to je vec názoru, no sú to ich peniaze.

Nás oveľa viac ako ďaleký východ zaujíma situácia okolo slovenských futbalistov. Na rovinu treba povedať, že nečakajme horúcu prestupovú zimu v spojitosti so slovenským futbalom. Skôr chladnú, ako arktický vzduch, ktorý k nám v týchto dňoch prúdi.

Viac-menej už niekoľko týždňov bolo jasné, že asi jediným trochu horúcejším artiklom so slovenským pasom bude v tejto zime iba Albert Rusnák. Nasvedčovalo tomu niekoľko správ z minulých týždňov. Všetci sme sa tešili, že by sme sa mohli dočkať ďalšieho Slováka minimálne v top lige sveta, ak nie rovno aj v top klube. Lenže všetko je inak, veľký slovenský talent nás svojim prestupom tak schladil, ako jeho teplota vzduchu v dejisku ZOH 2002.

Zo súčasnej elitnej skupiny slovenských futbalistov s najväčšou pravdepodobnosťou rovnajúcej sa istote neprestúpi v zime nikto. Hamšík z Neapola neodíde, tobôž pred jarnou fázou Ligy majstrov. Škrtel, Ďurica, Mak, Kucka, Pekarík a ďalší hrávajú, pričom si ťažko predstaviť, že by na nich teraz ukázal ešte nejaký lepší klub. Hubočan je bojovník a neutečie, hoci mal v novom klube na jeseň aj ťažšie obdobie. No on si svoju pozíciu vybojuje.

Z tých hráčov, čo patria do základnej reprezentačnej rotácie, je menší otáznik asi len nad hráčmi Plzne s výnimkou Kozáčika. Tu treba povedať, že vedenie českého majstra asi už prepáslo najlepšie ponuky na Hrošovského a Ďuriša. No zas na druhej strane, aspoň nepredáva na každú cenu ako slovenský majster a radšej sa presadí v pohárovej Európe... Minimálne jeden prestup z tohto dua neprekvapí. Čosi sa síce hovorilo aj o Škriniarovi, ale v lete na to bude vhodnejší čas. A aspoň v kútiku duše dúfame, že ďalší prestupový šok nám pripraví Weiss, no nie v rámci Kataru, ale smerom do Európy. Je totiž v ideálnom veku a má na hociktorú top ligu sveta.

Za predpokladu, že sa nestane menší zázrak, veľký slovenský prestup nečakajme, žiadny väčší kandidát naň totiž v tejto chvíli asi nie je. Môže sa veľmi ľahko stať, že Rusnákov prestup bude aj slovenským top prestupom zimy 2017. Veď pri ďalších hráčoch širšieho reprezentačného kádra a možno ešte aj Stocha to vyzerá skôr len na hosťovania, resp. klasické zmeny klubu z dôvodu nízkej zápasovej praxe. No už teraz dodávame, že o čo chudobnejšia bude táto zima, o to bohatšie môže byť prestupové leto 2017. V ňom sa môžeme ľahko dočkať aj niečoho naozaj veľkého, európsky šampionát do 21 rokov nám pomáhaj...