Main Content

Tampa Bay rieši pred expanzným draftom veľký problém

sobota, 7. január 2017 11:52 | Autor: Dávid Lech

Tampa Bay rieši pred expanzným draftom veľký problém
Tampa Bay rieši pred expanzným draftom veľký problém | zdroj: © TASR

Po úspešných sezónach čaká Tampu Bay Lightning kľúčový rok. Generálny manažér Steve Yzerman patrí vo svojom obore v NHL medzi najlepších a pomaly nastáva čas, kedy by mal legendárny útočník opäť predviesť svoju genialitu na manažérskej stoličke. Floridský tím sa totiž pred expanzným draftom dostáva do problémov.

Organizácia Tampy Bay Lightning je práve jeden z tých tímov, ktorým expanzný draft nováčika NHL z Las Vegas robí na tvári najviac vrások. Pri pohľade na súpisku a na znenie zmlúv viacerých opôr floridského tímu sa ale nik nečuduje.

„Bolts“ čakajú náročné rozhodnutia. V súčasnosti má pod platovým stropom voľných vyše 7 miliónov amerických dolárov, no klubu sa do aktuálneho rozpočtu nezarátavaj vyše 8-miliónový cap hit kapitána Stevena Stamkosa. Ak by sa vychýrený kanonier vrátil do zostavy „bleskov“, Tampa by sa ocitla vyše jeden milión nad platovým stropom.

Generálny manažér Steve Yzerman to tento rok nebude mať jednoduché. Zmluvy sa končia trojici opôr Jonathanovi Drouinovi, Ondřejovi Palátovi a Tylerovi Johnsonovi, ktorí budú určite žiadať navýšenie platu. Aby toho nebolo málo, „Steve Y“ potrebuje podpísať aj Matthewa Pecu či trojicu obrancov Andreja Šustra, Slatera Koekkoeka a Nikitu Nesterova. Zmluva sa taktiež končí brankárovi Benovi Bishopovi, ktorého dni v Tampe sú podľa všetkého zrátané.

Čoraz viac sa navyše začína hovoriť o expanznom drafte a problémoch Tampy Bay. Finalista Stanley Cupu z roku 2015 a minuloročný finalista Východnej konferencie s veľkou pravdepodobnosťou zvolí variantu ochrany v podobe 7 útočníkov, 3 obrancov a 1 brankára. To ale „Bolts“ stačiť nebude.

Na náročnú situáciu v klube upozorňuje Pierre LeBrun, ktorý vo svojom stĺpci informuje, že kvôli klauzulám o nevymeniteľnosti sú automaticky do zoznamu zapísaní Steven Stamkos, Victor Hedman, Ryan Callahan a Valtteri Filppula. „Ak Stamkos, Filppula a Callahan musia byť chránení, znamená to, že Tampe ostávajú 4 pozície pre Nikitu Kučerova, Alexa Killorna, Tylera Johnsona, Ondřeja Paláta, Jonathana Drouina, Vladislava Namestnikova a J.T. Browna. Ako vidíte, je tu problém. Klub má príliš veľa dobrých útočníkov, ktorých by potreboval chrániť,“ píše renomovaný novinár pre espn.go.com.

44-ročný Kanaďan tak predpokladá, že sa vedenie klubu bude snažiť Filppulu s Callahanom vymeniť, prípadne sa dohodnúť na dobrovoľnom zrušení no-movement klauzuly. Tím, ktorý túto sezónu pravidelne sužujú zranenia a v tabuľke Východnej konferencie mu patrí zatiaľ desiata priečka, čaká náročná práca.

Yzerman potrebuje čo najskôr vyskladať tím pre nasledujúci ročník, čo najskôr si upísať kľúčových voľných hráčov a pomaly tvoriť zoznam chránených hráčov pred expanzným draftom. Aj vďaka nabitej súpiske možno očakávať, že „blesky“ sa na prestupovom trhu postarajú o poriadnu búrku.