Main Content

Exemplárne potrestanie Kubíka, alebo čo tak prestať robiť hlúposti?

utorok, 10. január 2017 17:10 | Autor: Filip Chudý

Exemplárne potrestanie Kubíka, alebo čo tak prestať robiť hlúposti?
Exemplárne potrestanie Kubíka, alebo čo tak prestať robiť hlúposti? | zdroj: © TASR

Slovenský futbal a celkovo šport má ďalšiu kauzu, o ktorú sa postaral František Kubík. Člen širšieho reprezentačného kádra bol za to tvrdo potrestaný, keď prišiel o veľkú časť svojich ročných príjmov. Dokedy budú vznikať podobné prípady?

Komentár Filipa Chudého

Ani sme sa nenazdali a v slovenskom futbale máme hneď po sviatkoch prvú kauzu. No táto ako rýchlo prišla, tak ešte rýchlejšie sa vyriešila, až človek žasne, či sa náhodou niečo so slovenským súdnictvom v novom roku nestalo. Takúto rýchlosť sme pri takto široko medializovanej kauze, ktorá prekročila aj naše hranice, snáď ešte nevideli.

Nie je to prvý a zrejme ani poslednýkrát, chceme sa mýliť, čo mal známy slovenský, resp. v našej krajine pôsobiaci futbalista problémy so zákonom. Najčastejšie spojenie je práve alkohol a následné sadanie si za volant, hoci už boli aj nejakí zlodeji, no tiež aj zopár takých, čo išlo stávkovať na istotu...

Pri všetkej úcte, iba človek, ktorý nerozmýšľa, si sadne za volant opitý, bez ohľadu, či je to športovec, alebo nie. Keď totiž máte spomalené reflexy, čo alkohol zabezpečí, stáva sa auto vo vašich rukách vlastne odistenou zbraňou. Niekedy totiž stačia aj desatiny sekundy a už je podstatne iná brzdná dráha, pričom verte, že aj pár metrov hrá veľkú rolu.

Našťastie, v prípade Františka Kubíka sa nič tragické nestalo. Urobil hlúposť a teraz za ňu právom pyká. Jeho trest je jeden z najvyšších za podobnú vec v slovenskej histórii, ak nie dokonca aj najvyšší. Komínom mu uletelo už 48 tisíc eur, pretože Slovan bol ešte viac ako dvojnásobne prísny v porovnaní so slovenským súdnictvom, pričom to nie je ani konečná taxa.

Ak sú naše informácie správne, len Slovan mu dal pokutu na úrovni jeho štyroch mesačných platov, plus akoby príde aj o ďalšie tri výplaty, keď polroka bude dostávať len polovicu. Pripočítajme k tomu pokutu od štátu a už ide naozaj o poriadnu pálku, veď prišiel zrejme približne o tri štvrtiny ročného príjmu. Treba otvorene povedať, že vyhadzov z klubu by bol s najväčšou pravdepodobnosťou (výrazne) lacnejší, keďže nového zamestnávateľa by si hráč jeho formátu našiel rýchlo.

Vedenie Slovana postupovalo naozaj tvrdo, čo napríklad v Česku dali za príklad pre podobné kauzy. A hoci sú už tresty rozdané, pričom treba oceniť, že sa k tomu aj samotný hráč postavil čelom, ešte Kubíka čaká to najťažšie, dokázať odpovedať na trávniku. Ak totiž bude hrať dobre, najlepšie na takej úrovni, ako v druhej polovici jesene, potom dá na celú túto kauzu proste zabudnúť, lebo každý bude riešiť len jeho výkony.

No najlepšie bude, ak už nikdy žiadna podobná kauza v spojitosti s hocikým nevznikne. Nech si každý vstúpi do svedomia, pretože Kubík určite nie je jediný, čo sadol za volant pod vplyvom alkoholu. Zvlášť treba apelovať na známe osobnosti, medzi ktoré športovci rozhodne patria, aby išli ostatným vzorom. Minimálne na taxík z nich predsa každý má, pričom ten je určite výrazne lacnejší, ako možné následky. Alebo sa prestať opíjať, resp. celkovo robiť hlúposti. To by bolo asi to najlepšie riešenie, no aplikovať ho dokážu len tí najsilnejší jedinci.

Aj v takýchto detailov sa totiž skrýva kľúč k tomu, ako sa presadiť v športovom svete. Kto si dokáže odoprieť radosti bežného života, ten sa presadí skôr, resp. do dotiahne ďalej, ako napr. s pohárikom v ruke. Slovenskí športovci, prestaňte proste robiť hlúposti, tých káuz je už akosi veľa! Radšej čítame (píšeme) o vašich úspechoch, ako prešľapoch, no k tým sa dá dopracovať najskôr vtedy, ak ste skutoční profesionáli vo všetkých smeroch.