Main Content

Rozšíriť MS bol výborný nápad, ale nás viac zaujíma iné rozhodnutie FIFA

štvrtok, 12. január 2017 13:05 | Autor: Filip Chudý

Rozšíriť MS bol výborný nápad, ale nás viac zaujíma iné rozhodnutie FIFA
Rozšíriť MS bol výborný nápad, ale nás viac zaujíma iné rozhodnutie FIFA | zdroj: © TASR

To, čo sme za prakticky hotový fakt považovali už minulý rok, sa aj potvrdilo. Futbalové MS sa rozšírili, čo je výborná správa pre futbal. No ako veľmi pre ten slovenský, o tom sa ešte len rozhodne.

Komentár Filipa Chudého

Už minulý rok sme napísali, že k rozšíreniu MS vo futbale takmer naisto príde, pričom keď sa objavil sa svete návrh 16 skupín po troch, čiže dokopy 48 účastníkov, bolo priam tutovkou, že to nebude dlho avizované rozšírenie na 40 tímov, ale rovno ešte o osem viac. A treba povedať jedno, je dobre, že keď sa to už rozšírilo, tak na 48 a so spomínaným modelom.

Ono sa totiž so 40 účastníkmi nedá urobiť regulárny a zároveň aj pútavý turnaj, no ten, ktorý si FIFA jednomyseľne schválila, bude veľmi atraktívny, dokonca ešte atraktívnejší ako súčasný s 32 tímami.

Niekto sa síce bojí nižšej kvality, čo sa v prvých rokoch môže stať, no aj to môže byť len dočasný jav. Futbal sa totiž tak vyrovnáva, že za takých 15-20 rokov sa nemusí dostať na MS so 48 účastníkmi ani nejaká silná reprezentácia. Veď tu máme príklad Holandska, ktoré ešte stále ako úradujúci držiteľ bronzu z MS sa nedostalo na rozšírené Euro. Navyše nižšiu kvalitu nikto ani nemusí vnímať, keďže to ľahko prebije atraktivita turnaja.

Počet skupinových stretnutí zostáva rovnaký (48), no je matematicky isté, že v každom o niečo pôjde, pretože pred posledným zápasom bude vždy minimálne jedno postupové miesto voľné. To doteraz nebývalo, zopárkrát sa aj stalo, že sa skupina proste len z nutnosti dohrala. Dokonca sa uvažuje nad tým, že v prípade remízy bude nasledovať v skupinovej fáze penaltový rozstrel, aby sa predišlo špekuláciám, pričom zároveň by to bola taká poistka v prípade určenia postupujúcich. Ide o výborný nápad, ktorý fanúšikovia ocenia, veď tí penaltové drámy milujú.

Ale najviac ocenia to, že sa zvýši počet vyraďovacích zápasov, čiže tých v atraktívnejšej časti turnaja. Po novom bude už päť vyraďovacích  kôl. Nový majster sveta pritom stále musí zvládnuť sedem zápasov, na tom sa nič nemení, keďže jeden duel v skupine odpadáva. Z toho dôvodu aj dĺžka turnaja zostáva zachovaná, čiže futbalového kalendára sa táto zmena nedotkne. Bonusy budú aj finančné, čo je každému jasné, no netreba zabúdať ani na to, že vzrastie záujem o futbal, pretože malé, resp. menej úspešné futbalové krajiny budú do diania tiež priamo zainteresované. Napríklad taká Čína by sa mala na MS prebojovať, a to už je miliardový potenciál...

Rozšírenia MS na 48 účastníkov sa vôbec netreba báť, futbalu to neublíži, naopak skôr len upevní jeho vedúce postavenie vo svete športu. A prečo si to nepriznať, pomôže to aj Slovensku, lebo dostať sa medzi 13 postupujúcich z Európy je veľmi náročné.

Preto oveľa zaujímavejšou a očakávanejšou správou od FIFA, ako rozšírenie MS na 48 účastníkov, keďže to naozaj bola len formalita, bude to, ako sa nové miestenky rozdelia. Aj podľa toho budeme vedieť, ako veľmi sa zvýšili šance Slovenska. Preto v máji sa dozvieme viac, ako tomu bolo teraz. No UEFA vraj pod 16 miesteniek ísť nechce. V tom prípade by zrejme postupovali z kvalifikačných skupín prví dvaja, čo je pre nás mimoriadne zaujímavé, keďže práve toto miesto, je vždy nejakou našou reálnou métou. Teraz by bolo navyše aj postupovo odmenené.