Main Content

Rakúsko ''odpísalo'' Petra Sagana na budúcoročných majstrovstvách sveta

streda, 18. január 2017 12:15 | Autor: Dávid Lech

Rakúsko ''odpísalo'' Petra Sagana na budúcoročných majstrovstvách sveta
Rakúsko ''odpísalo'' Petra Sagana na budúcoročných majstrovstvách sveta | zdroj: © TASR

V roku 2018 sa MS v cestnej cyklistike uskutočnia v Rakúsku. Organizátori už teraz pripravujú návrh trate pre skupinu Elite, kde momentálne kraľuje náš Peter Sagan. Plánovaná trasa ale zrejme zruinuje cieľ Petra Sagana uspieť.

MS v cyklistike 2018 v skupine Elite budú šité na mieru predovšetkým pre vrchárov. Podľa dostupných informácií by mala byť trať najťažšia v histórii. Čaká sa už len na schválenie UCI (Medzinárodná cyklistická únia).

Sport.sk odvolávajúci sa na správy viacerých rakuských a talianskych médii informoval, že pretekári sa budú musieť vyrovnať s náročným stúpaním. Po 48-kilometrovom miernom stúpaní bude nasledovať prvý 870-metrový kopec s názvom Schlögelsbach so sklonom 10,1%. Po tomto 2,8 kilometrov dlhom kopci bude na cyklistov čakať dlhý zvlnený terén a potom príde prvý ťažký výstup – 8-kilometrové stúpanie so sklonom 5,7%. Po šesťnásobnom absolvovaní tohto okruhu následne v posledných 50 kilometroch budú musieť jazdci dvakrát absolvovať 2,9 kilometrov dlhé stúpanie so sklonom 10,9% na kopec Gramart, kde na jednom úseku o dĺžke 400 metrov nájdeme až 17% sklon – nie nadarmo sa tento kopec prezýva ako „kopec pekla.“

Skoro 270 kilometrov dlhá trasa bude šitá na mieru predovšetkým špičkovým vrchárom a špurtérom na čele s Petrom Saganom sa na víťazstvo nebudú dávať veľké (takmer žiadne) šance. Slovenského cyklistu ale zatiaľ táto trasa určite nestraší, tento rok sa ešte len začína a na tohtoročných MS v nórskom Bergene sa bude s určitosťou ako obhajca titulu radiť medzi najväčších favoritov na zisk populárneho dúhového dresu.