Main Content

Zbavili sa Haláka i Elliotta. Teraz St. Louis hľadá brankára, ktorý zachráni sezónu

streda, 18. január 2017 12:52 | Autor: Dávid Lech

Zbavili sa Haláka i Elliotta. Teraz St. Louis hľadá brankára, ktorý zachráni sezónu
Zbavili sa Haláka i Elliotta. Teraz St. Louis hľadá brankára, ktorý zachráni sezónu | zdroj: © TASR

V priebehu niekoľkých rokov sa vzdali svojich dvoch brankárskych opôr. St. Louis Blues opustili Jaroslav Halák i Brian Elliott. Teraz americký celok plače nad rozliatym mliekom a hľadá posilu do bránkoviska.

Vedenie Saint Louis Blues sa pred sezónou rozhodlo dať zbohom Brianovi Elliottovi, ktorý svojho času porazil v boji o post jednotky v tomto tíme ďalšieho výborného brankára Slováka Jaroslava Haláka. Kanadský brankár zakotvil v Calgary Flames a priestor medzi tromi žrďami „bluesmanov“ mal dostať Jake Allen. Výkony 26-ročného brankára sú ale zatiaľ veľkým sklamaním.

Allen odchytal 33 stretnutí, tím doviedol k 17 víťazstvám, no jeho percentuálna úspešnosť činí rovných 90%, čo je veľmi slabé číslo na brankársku jednotku ambíciozného tímu. O nič lepšie na tom nie je ani náhradník Carter Hutton, ktorý si pri devätnástich štartoch udržal 89,8-percentnú úspešnosť. St. Louis má so 135 inkasovanými gólmi šiestu najhoršiu defenzívu v lige. Americký celok sa pritom radil vždy medzi kluby s najlepšou obranou, čo dosvedčuje aj zisk William M. Jennings Trophy pre brankárov s najnižším počtom inkasovaných gólov v sezóne, ktorú v ročníku 2011/2012 získali spomínaní Halák s Elliottom.

Podľa informácií thehockeynews.com sa generálny manažér Doug Armstrong už zameral na zisk brankárskej posily, ktorá by mala pomôcť eliminovať pokles Allenovej formy, ktorý zjavne nezvláda pozíciu tímovej jednotky. Za morom sa skloňujú predovšetkým dve mená:Marc-Andre Fleury alebo Ben Bishop.

Prvý menovaný má v Pittsburghu Penguins v zmluve zakotvenú klauzulu o nevymeniteľnosti, čo môže spôsobiť odchod mladíka Matta Murrayho prostredníctvom expanzného draftu. Tento problém by „tučniaci“ eliminovali vďaka výmene Fleuryho.

Ben Bishop má v Tampe Bay Lightning popri nevýrazných výkonoch Rusa Andreja Vasilevskeho, ktorý by sa mal stať čoskoro tímovou jednotkou, stále vedúce postavenie, no „blesky“ potrebujú priestor pod platovým stropom pre podpis zmlúv s ďalšími oporami klubu, čo by mohlo viesť k odchodu dvojmetrového ochrancu svätyne. 30-ročný Američan svoju kariéru odštartoval práve v drese Blues, kde by mal istotu pozície tímovej jednotky, zatiaľ čo Tampa Bay Lightning dlhodobo hľadá elitného obrancu, čo by mohol vyriešiť príchod Kevina Shattenkirka, ktorý je už vyše roka spájaný s odchodom z organizácie Blues.