Main Content

Wenger varuje Čínu: Úspech sa nerodí zo dňa na deň

piatok, 20. január 2017 11:59 | Autor: Squashmaster

Arséne Wenger
Arséne Wenger | zdroj: © TASR

Arséne Wenger si nemyslí, že Čínu čaká ľahká cesta k tomu, aby sa v tejto krajine vytvorila futbalová kultúra.

Jednou z najväčších postáv trénerských lavíc je už nejaký ten piatok Francúz Arséne Wenger, ktorý je lodivodom londýnskeho Arsenalu už viac ako 20 rokov. V súvislosti s obrovským boomom na čínskych futbalových trhoch sa Wenger vyjadril, že síce je rád, že futbal geograficky expanduje, ale zároveň varoval predstaviteľov čínskej ligy (CSL), že úspech sa nerodí zo dňa na deň.

"Kvalitnú ligu nevytvoríte za noc, trvá to niekoľko rokov tvrdej práce a kultúry. Profesionálny futbal bol v Anglicku vytvorený pred 150 rokmi a stále bojujeme! Myslím si, že proces vytvárania futbalovej kultúry prebieha pomaly. Futbal je zvláštny, pretože vzdelávate sa ako chlapec, kedy o ňom počúvate od svojich rodičov a potom tieto rady predávate ďalšej generácii. Je to časovo náročné byť súčasťou tejto populácie," zamýsľa sa Wengerv rozhovore pre portál goal.com.

,,V Číne je futbal novinkou. Viem to, pretože keď som šiel v roku 1995 do Japonska a profesionálny futbal tam vznikol v roku 1993, bol to tretí rok profesionálneho futbalu v krajine. Od ľudí, ktorí tam nie sú, ktorí nie sú zvyknutí na profesionálnu futbalovú kultúru, očakávate reflexy. Bude to trvať, a v kontexte Číny, stále neviete, či súčasný trend bude pokračovať aj o 10 rokov. Niekedy to môže zmeniť politické rozhodnutie. Osobne som veľmi šťastný a dúfam, že India sa k Číne pridá. Dúfam, že sa to stane," dodal.