Main Content

Slovan sa nespráva snobsky, to len ukazuje smer, ktorý sa mal zachytiť už dávno

sobota, 21. január 2017 14:10 | Autor: Filip Chudý

Slovan sa nespráva snobsky, to len ukazuje smer, ktorý sa mal zachytiť už dávno
Slovan sa nespráva snobsky, to len ukazuje smer, ktorý sa mal zachytiť už dávno | zdroj: © TASR

Zimná príprava je v plnom prúde, pričom slovenské kluby ju poňali rôzne. Najviac sa odlíšil Slovan, ktorý bude takmer mesiac v teple. Urobili belasí správne alebo je lepšie sedieť doma na zadku?

Komentár Filipa Chudého

Pre tých, čo sa nejakým spôsobom tešia na jarnú časť Fortuna ligy, kam sa zaraďujeme aj my, hoci v nej výsledkovo o veľa nepôjde, keďže o všetkom podstatnom je už prakticky rozhodnuté, máme veľmi dobrú správu. Presne za štyri týždne to totiž vypukne! A že je to krátka doba, o tom sa môžete presvedčiť aj na jednom príklade. Viete kedy boli Vianoce? Presne pred štyrmi týždňami! Ak sa vám teda zdalo, že to bolo akoby včera, tak akoby už zajtra je tu ligový futbal.

Ale dokým nastane prvý ligový výkop, ešte sa naše kluby musia „vykopať“ v (zo) zimnej príprave. Tá tohtoročná je špecifická v tom, že ju absolvuje len 11 prvoligových účastníkov, čiže prvýkrát počas samostatnosti sa týka nepárneho počtu klubov, ale o myjavskej kauze už bolo napísané dosť.

No predsa len Myjava určitým spôsobom zimnú prípravu na Slovensku ovplyvnila. Keďže odstúpila, matematicky to vychádza tak, že ani len polovica klubov Fortuna ligy nepôjde na sústredenie do tepla, kopaničiari mali ísť do Turecka. A to je pre našu najvyššiu súťaž krok späť. Teraz to nie je myslené tak, že by sa doma nedalo behať, ale našim klubom bude chýbať hlavne poriadna medzinárodná konfrontácia. Majú síce na programe zápasy s českými, poľskými a maďarskými klubmi, ale tu ide až na malé výnimky o kluby druhého sledu.

Slovan sa dokonca rozhodol, že prakticky celú svoju zimnú prípravu absolvuje v Turecku, domov sa vráti necelé dva týždne pred začiatkom jarnej časti, aby sa stihol aj aklimatizovať na tunajšie podmienky, keďže prísť rovno z Turecka na ligový zápas tiež nie je múdre, hlavne teplotný šok pri plnej záťaži by nebol bohviečo pre organizmus. A treba povedať, že vzhľadom na túto zimu môžu ostatné kluby belasým len závidieť, pretože tie v niektorých momentoch nemohli pre krutú zimu ísť ani len na ihrisko a tréningový proces tak prebiehal v telocvičniach a posilňovniach.

Skúsený brankár belasých Ján Mucha, ktorý má bohaté medzinárodné skúsenosti, to pred odchodom na sústredenie povedal na rovinu, že tréningy v slovenských mrazoch nemajú prakticky žiaden zmysel. Pravdou je to, že ak sa chceme priblížiť medzinárodnému futbalu, nemôžu naše kluby sedieť doma a myslieť si aké sú dobré, keď dokážu povedzme o gól poraziť druholigistov. Kto chce držať krok s medzinárodným futbalom, musí ísť tam, kde medzinárodný futbal je. Pričom v zime je minimálne celá futbalová Európa v Turecku, na Cypre, v Španielsku, ba už bežne aj na Blízkom východe, stačí si len vybrať destináciu, ako desiatky až stovky európskych klubov.

Samozrejme, nie každý náš klub na to má financie, ale kto chce niečo dokázať v pohárovej Európe, ten musí aj do prípravy investovať. Zhodne do Turecka aspoň na nejakých 10 dní mieria aj Dunajská Streda (už tam je), Žilina, Trenčín a Podbrezová, lenže všetci by sa odtiaľ mali vrátiť aj tak ešte skôr ako Slovan, ktorý tam už tých 10 dní je. Hlavne pri Trnave a Ružomberku negatívne prekvapilo, že sedia len doma na zadkoch, lebo krátke sústredenie v Česku je akoby ste ani nikam nešli. Ostatné naše kluby ani veľké pohárové ambície nemajú, tie skôr otáčajú každé euro, preto sa dá pochopiť, že zostávajú v domácich podmienkach, kde vraj majú všetko čo potrebujú. Ak im stačí ligový (pod)priemer, potom naozaj majú všetko k dispozícii...

Keď si pozriete súčasné alebo minulé programy zimných príprav klubov, ktoré sa presadzujú v pohárovej Európe, pričom tu už nemyslíme len tie z okolitých krajín, ale už povedzme aj tie z Kazachstanu a Azerbajdžanu, nájdete veľký počet dní v teple, resp. na miestach, kde chodí futbalový svet na sústredenia. A keďže oni majú výsledky a my nie, tak asi vedia lepšie, ako sa treba pripraviť. Aspoň Slovan už zachytáva tento trend.

Tu v žiadnom prípade nejde o to, že by sa správal snobsky a ukazoval, že my na to máme, práve naopak, ukazuje cestu, ktorou by sa mali vybrať všetky slovenské kluby, ktoré to naozaj myslia vážne s presadením sa v pohárovej Európe. Žilina nie je chudobná príbuzná, medzi jej rozpočtom a rozpočtom Slovana zas nie je až taký výrazný rozdiel. Trenčín stále hovorí, že koľko hráčov predal a za aké super sumy, no čo tak aj niečo investovať do poriadnej zimnej prípravy?

Veď možno práve jeden nadobudnutý detail z nej rozhodne v lete prospech slovenského klubu, nie ako už tradične v neprospech. Nemôžeme sa len hrať na slovenskom piesočku, v tomto prípade doslovne snehu, lebo potom príde náš ligový výber a schytá od švédskeho poltucet. Švédi s ligovým výberom chodia do tepla už niekoľko rokov, pričom sa to prejavuje, minimálne na náš účet...