Main Content

Real Madrid má opäť novoročnú opicu, čo s tým?

štvrtok, 26. január 2017 18:07 | Autor: Filip Chudý

Real Madrid má opäť novoročnú opicu, čo s tým?
Real Madrid má opäť novoročnú opicu, čo s tým? | zdroj: © TASR

Madridský Real prežíva najhoršie výsledkové obdobie v tejto sezóne, pričom sa akoby zopakovala situácia spred dvoch rokov. Bude v tejto preň neúspešnej histórii kráľovský klub pokračovať?

Komentár Filipa Chudého

Prvé väčšie prekvapenie tohto futbalového roka, ak to zoberieme iba z hľadiska top futbalových krajín, sa zrodilo na účet najslávnejšieho klubu sveta. A hoci pri Reale Madrid je každé zaváhanie prekvapujúce, keďže od neho v ostatných rokoch nikto lepší nie je, pričom iba Bayern a Barcelona sú z hľadiska výsledkov na jeho úrovni, to, že Real vypadol vo štvrťfinále Španielskeho pohára so Celtou Vigo je proste šok.

A to hlavne z toho dôvodu, že sa hralo na dva zápasy. Keby sa hral len jeden duel v Galícii, dá sa to aspoň trochu pochopiť, že bol zlý deň, ale neúspech v dvojzápase je jednoducho pre kráľovský klub v Kráľovskom pohári neospravedlniteľný. Samozrejme, aj hráči Realu Madrid sú len ľudia a úchvatná séria bez prehry sa nedala ťahať donekonečna, ale bilancia z ostatných piatich duelov (1-2-2) tiež niečo naznačuje.

Pritom niečo podobné sa bielemu baletu stalo pred dvomi rokmi. Vtedy rok 2014 zakončil sériou 22 výhier za sebou a ziskom trofeje na MS klubov, navyše sa v tom čase zdalo, že zverenci vtedajšieho trénera Carla Ancelottiho sú nezastaviteľní, lebo k tomu hrali aj skvelý futbal. Lenže prišiel nový rok a razom akoby uťalo. Real prehral v lige a hneď aj vypadol z národného pohára. Neskôr k tomu nezískal titul, keď stratil na Barcu dva body a v Lige majstrov ho zastavil Juventus v semifinále. V každom nadpriemernom svetovom klube by takú sezónu hodnotili pozitívne, lenže toto je Real a aj famózny tréner Ancelottiho rangu dostal očakávaného padáka.

Teraz sa stalo takmer to isté, teda aspoň začiatok je výrazne podobný. Real prišiel o úspešnú sériu, vypadol z pohára a zakopol aj v lige. Čo bude ďalej ešte nevieme, ale vec sa má tak, že biely balet sa musí mať na pozore. Strata možného zisku Španielskeho pohára prebolí, ale len vtedy, ak Real dotiahne minimálne jednu súťaž do úspešného konca, čo razom nie je tak ľahká úloha, ako sa to zdalo ešte nedávno.

Výhodou pre Madridčanov je to, že raz už podobnú situáciu zažili. Mali by teda vedieť, čo urobili vtedy zle, aby to teraz mohli spraviť inak. Hlavne v španielskej lige síce môžu byť ešte relatívne pokojní, keďže majú duel s Valenciou k dobru, lenže opäť musia začať vyhrávať. Pretože čo i len jedno ďalšie zaváhanie by dostalo Sevillu a Barcelonu späť do skutočnej majstrovskej hry, keďže tí by potom mali titul vo vlastných rukách. Takto ho stále pomyselne drží len Real.

V Lige majstrov je to trochu o niečom inom. Real je síce pojem a európske kluby majú pred ním trochu viac rešpektu, ako tie španielske, s ktorými sa stretáva pravidelne, no ani Neapol sa sám neporazí. Hamšíkovci sú vo forme, neprehrali od konca októbra, pričom v ostatnom čase prakticky len vyhrávajú.

Real Madrid síce nie je v kríze, lebo kríza vyzerá úplne inak, ale pohoda tiež v jeho radoch nevládne. Ide v jeho podaní opäť o akúsi novoročnú opicu, z ktorej sa musí čo najskôr dostať, inak sa veľmi ľahko môže dobre sa vyvíjajúca sezóna zmeniť na peklo, ako sa to stalo pred dvomi rokmi. Je už na hráčoch Realu, ako sa k tomu postavia a zareagujú na danú situáciu.