Main Content

Škoda, že je Ďuriš dobrý chlapec, mohol byť v top lige sveta...

sobota, 28. január 2017 14:58 | Autor: Filip Chudý

Škoda, že je Ďuriš dobrý chlapec, mohol byť v top lige sveta...
Škoda, že je Ďuriš dobrý chlapec, mohol byť v top lige sveta... | zdroj: © TASR

Prvý tradičný člen výberu Jána Kozáka zmenil v zime zamestnávateľa, keď Michal Ďuriš odišiel do Ruska. A hoci ide do kvalitnejšej súťaže, je škoda, že nie je z toho ešte lepšia, hlavne vtedy, keď bola ponuka.

Komentár Filipa Chudého

Zo slovenského pohľadu chudobná prestupová zima, akú sme aj avizovali, sa o niečo málo obohatila. Veď sa zrodil prvý prestup slovenského reprezentanta zo súčasného základného kádra tímu Jána Kozáka, pričom nás neprekvapí, ak bude na túto zimu zároveň aj posledný. Klubovú adresu zmenil Michal Ďuriš, ktorý českého majstra vymenil za nováčika ruskej ligy.

Ďurišov prestup sa očakával, veď samotný hráč urobil svojím vyhlásením po poslednom jesennom stretnutí akýsi nátlak na vedenie Plzne, aby ho predalo. Hráč verejne povedal to, že nie je spokojný s pozíciou v mužstve, čomu sa nemožno čudovať. Veď po minulej sezóne bol Ďuriš vyhlásený za najlepšieho legionára českej ligy a druhého najlepšieho hráča tejto súťaže, no pod vedením nového trénera Romana Pivarníka odohral banskobystrický odchovanec dokopy len 875 minút, čo je vzhľadom na vyťaženosť českého majstra pomerne malá porcia.

Náš reprezentačný útočník bol teraz v zime spájaný s viacerými klubmi z rôznych krajín. Najviac sa hovorilo o Turecku, ale nakoniec je z toho Rusko. Plzeň údajne zinkasovala za prestup 600 000 eur a Ďuriš má brať 55 000 eur. Pre hráča určite zaujímavé, no škoda, že je to „len“ Orenburg. Tým nechceme znevažovať ruského nováčika, ale viac by nás potešil prestup nášho útočníka na lepšiu adresu.

Treba to povedať na rovinu, pre slovenský futbal je veľkou škodou, že Michal Ďuriš si nepostavil hlavu už pred rokom, keď ho chcel kúpiť za 2,7 milióna eur Montpellier. Plzeň ho ale nepustila, keďže si chcela počkať na Euro a lepšie ponuky, ale tie už asi neprišli. Treba síce pochváliť Plzeň za to, že odolala, za čo bola odmenená titulom a skupinovou fázou Európskej ligy, čiže banovať nemusí, lenže pri všetkej úcte, aké lepšie ponuky?

Michal Ďuriš je dobrý útočník, ale zas nie je niečím extra výnimočný, že by sa oňho mali popredné kluby trhať. Takých ako on sú po celom svete minimálne desiatky, pričom už záleží len na šťastí, koho z nich si kluby z top líg vyberú. Tu v žiadnom prípade neznevažujeme Ďurišove kvality, pretože určite nie je horší od útočníkov tradičných mužstiev z top 5 svetových líg, s výnimkou tých úplne najlepších.

Pre slovenských útočníkov je však veľmi ťažké sa dostať do najlepších líg sveta, nemajú totiž meno a ani nejaké extra výnimočné vlastnosti svetových alebo aspoň európskych parametrov. Vlastne doteraz sa výraznejšie presadili len Róbert Vittek a Szilárd Németh. A to preto, že oni mali aj pre top ligy zaujímavé veci, akými ich domáci hráči nedisponovali a z toho dôvodu kúpili tých našich.

Preto ak klub francúzskej ligy ponúka za slovenského útočníka 2,7 milióna eur, treba za taký prestup minimálne zabojovať. Možno je škoda, že Ďuriš je dobrý chlapec, ktorý nechcel nechať Plzeň v štichu, keďže tá mu v kariére výrazne pomohla. Ak by začal trucovať a žiadal už pred rokom za každú cenu prestup, Plzeň by bola hlúpa, ak by ho vtedy „nestrelila“. A keďže v klube už aj dovtedy dokázal prakticky všetko čo mohol, nikto by mu to nemohol mať ani extra za zlé.

Ďuriš sa chce podľa vlastných slov z Orenburgu odraziť vyššie. A hoci veľmi už neveríme, že sa mu to podarí do top ligy (bodaj by sme sa mýlili), silno mu držíme palce, aby opäť obnovil aspoň trochu renomé slovenských útočníkov v kvalitnej lige druhého sledu, medzi ktoré ruská patrí. Pretože naši „hroťáci“ sa prestávajú pomaly objavovať už aj v nich, čo je na veľkú škodu celého slovenského futbalu.