Main Content

Čo sa deje s Liverpoolom?

sobota, 28. január 2017 18:30 | Autor: Jakub Mihálik

Čo sa deje s Liverpoolom?
Čo sa deje s Liverpoolom? | zdroj: © TASR

Ich januárová forma je hrozná, no Liverpool ešte môže sezónu zachrániť.

Komentár Jakuba Mihálika

Z predošlých 8 zápasov vyhrali len jeden, aj to proti tímu zo štvrtej ligy. V Premier League boli ešte pred pár týždňami asi najvážnejším vyzývateľom Chelsea v boji o titul, dnes majú už desaťbodovú stratu a zápas proti prvému celku tabuľky pred sebou. V rámci 72 hodín vypadli z dvoch domácich pohárov a fanúšikovia sa začínajú obávať, že ani tento rok to opäť nevyjde na európske poháre a pýtajú sa, čo sa s Liverpoolom deje.

Možno je to len môj názor, ale Liverpoolu podľa mňa došla para. Možno trochu priskoro, keďže The Reds na jeseň neúčinkovali v žiadnom európskom pohári, ale Anglicko je Anglicko. Treba si uvedomiť, že ešte sa píše len 28. január, no Liverpool už odohral 8 (!) súťažných zápasov v tomto kalendárnom roku. Napríklad Chelsea „len“ päť, Arsenal šesť, rovnako ako Tottenham. Rozdiel dvoch-troch zápasov vie narobiť divy, najmä, ak k tomu pripočítame náročný program počas Vianoc. 

The Reds v lete investovali do rozšírenia kádra, aj tak ho však nemajú dostatočne široký na to, aby v tak náročnom programe mohol „vykryť“ prípadné straty. A Liverpool v januári straty počítal. Chýbali mu dve najväčšie hviezdy a zrejme dvaja najlepší hráči The Reds v tejto sezóne. Sadio Mané bojoval na africkom šampionáte, Coutinho čelil zraneniu a následnej rehabilitácii a z toho, čo sme si prečítali, zrejme aj presviedčaniu legiend kalibru Ronaldinho a Rivaldo, aby prestúpil do FC Barcelona. To vám na pohode nepridá. Navyše, ak v tom istom období vyjednávate podmienky nového konktraktu na Anfield Road, ktorý mal Brazílčan podpísať len pred pár dňami. 

Nejeden odborník sa domnieva, že Liverpool hrá fyzicky najnáročnejší futbal v Premier League. Jurgen Klopp je roky známy svojim gegenpressingom v obrovskom nasadení, ktorý sa prirodzene časom môže podpísať na tíme, čeliacom nahustenému programu a ktorému chýbajú najväčšie opory.

Januárová séria však nemusí byť pre Liverpool koniec sveta. Práve naopak. Výborný úvod sezóny zabezpečil Liverpoolu dobrú pozíciu pre útok na TOP4. Januárové vypadnutia z oboch pohárov naopak znamenajú, že vo zvyšných štyroch mesiacoch budú mať The Reds o čosi jednoduhší program ako ich súperi. Arsenal a Manchester City čakajú, okrem bojov v domácich pohároch, aj supernáročné zápasy v Lige majstrov. Tottenham odohrá minimálne dva zápasy v Európskej lige a súper v podobe Gentu naznačuje, že by Spurs mohli ísť aj ďalej. Ešte aj Manchester United musí zápasiť v FA Cupe a Ligovom pohári. Jedine Liverpool z prvej šestky kandidátov na TOP4 vie, že do konca sezóny odohrá už „len“ 16 zápasov, čo im dáva oproti súperom miernu výhodu. 

Samozrejme, o titule pre Liverpoole nemôžeme hovoriť. Chelsea má príliš dobrú formu a príliš veľký náskok na to, aby Kloppovci mohli momentálne na niečo také pomýšľať. Ale kto vie, najbližší zápas práve proti The Blues by mohol zamiešať kartami. Tak, či onak, januárová hrozitánska forma nie je definitívnou katastrofou pre nádeje Liverpoolu. Návrat Maného, pozvoľný návrat do formy od Coutinha či Sturridga, menej náročný program vo zvyšku sezóny, to všetko by mohlo znamenať, že sa Liverpool predsa len môže vrátiť do formy zo začiatku sezóny a po rokoch opäť skončiť v prvej štvorke Premier League.